1. Cu certitudine nu. Darea in folosinta s-a facut dupa niste formalitati care se puteau intinde pana in anul urmator, iar cei doi ani sa nu coincida.
2. N-are sens nicio reclamatie, atata timp cat cumparatorul intelege situatia. Iar prin a intelege inseamna a lua personal legatura cu acel presedinte de bloc pentru a i se explica in sarcina cui cad eventuale sume neachitate inca.
Realitatea e ca noul proprietar va ramane pe cap si cu "presedintele de scara"...
1. Anul constructiei poate coincide cu anul darii in folosinta. Atunci se construia "la greu" si un bloc cu 6 scari si P+4 se construia in 2-3 luni... Dar, asa cum s-a mai spus, este posibil sa nu coincida; de altfel pe dvs. chiar va intereseaza aceste aspecte doar asa sa stiti ce vindeti, da?
2. Ref. adeverinta:
- sa zicem ca dvs. mergeti la as. prop. astazi, 10.01.2015 si solicitati eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ca nu aveti debite la asociatie, trebuindu-va la notar pentru instrainarea locuintei;
- omul de-acolo va zice, dom' Mihai, pai dvs. aveti pe lista de plata suma de ... lei reprezentand intretinerea pe luna noiembrie 2014, acum suntem in luna ianuarie 2015, deci dvs. datorati asociatiei intretinerea pe luna decembrie 2014 si cam jumatate din luna ianuarie 2015 (depinde cum va miscati cu actele) - cu mentiunea ca la asociatie nu s-au primit facturile lunii dec. 2014, ce sa mai vorbim de ian. 2015;
- deci cetateanu-presedinte,avand experienta, zice asa: luat ca o medie a sumelor dvs. de pana acum, pe luna noiembrie 2014, estimez ca va voi repartiza suma de ... lei, iar pe ian. 2015, suma de ... lei, apoi isi mai ia si el o marja de siguranta de 10-15%, rezultand ... lei:
- in cazul achitarii sumelor estimate (fond de rulment),pe adeverinta respectiva as. prop. trebuie sa mentioneze ca prop..... are achitate de sumele la intretinere pe noiembrie 2014 cu chitanta nr.... , suma de ... lei reprezentand cheltuieli anticipate pe lunile dec. '14 si ian.'15.
- semneaza, pune stampila si mergeti la notar;
Mentionez ca, de obicei aceste plati se fac in prezenta / in cunostinta cumparatorului, caruia trebuie sa-i mai dovediti ca nu aveti debite la energie electrica, gaze, CATV, etc.;
Dupa incheierea exercitiului financiar al lunii ian. 2015 (prin fe-martie 2015), va prezentati la sediul as. prop - ca un bun cetatean si va informati daca sunt diferente + / - fata de intelegerea facuta inaintea eliberarii adeverintei si platiti ori incasati diferentele.
Sigur, ca functie de imprejurari, situatia se poate rezolva si altfel, adica cumparatorul poate prelua debitul vanzatorului, se scrie acest lucru in adeverinta, iar notarul specifica chestia aceasta in contracul de v/c.
Deci, NU aveti dreptate, datoria despre care vorbiti, nu este presupusa, ci estimata - adica deja ati consumat utilitati si servicii, dar nu le-ati achitat inca si (nu) puteti reclama unde vreti, ca acum toata lumea reclama pe toata lumea si chiar nu mai vreau sa continui...
Mult succes!