avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinte pentru vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinte pentru vanzare-cumparare

Buna ziua,
1. Considerati ca anul de constructie si anul de dare in folosinta al unui bloc este identic?
2. Considerati ca este legal a mi se da o adeverinta de la presedintele blocului (administrator nu avem) necesara pentru vanzare-cumparare eliberata de notar, in care la rubrica are-nu are debite sa treaca ca datorie o presupusa intretinere care se va afisa ulterior?
Unde pot reclama, in caz ca am dreptate, situatia in speta?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:41, 10 Ianuarie 2015
Nu sunt elemente ascunse?
Adica : sunteti la zi cu toate platile
1. Cu certitudine nu. Darea in folosinta s-a facut dupa niste formalitati care se puteau intinde pana in anul urmator, iar cei doi ani sa nu coincida.
2. N-are sens nicio reclamatie, atata timp cat cumparatorul intelege situatia. Iar prin a intelege inseamna a lua personal legatura cu acel presedinte de bloc pentru a i se explica in sarcina cui cad eventuale sume neachitate inca.
Realitatea e ca noul proprietar va ramane pe cap si cu "presedintele de scara"...
1. Anul constructiei poate coincide cu anul darii in folosinta. Atunci se construia "la greu" si un bloc cu 6 scari si P+4 se construia in 2-3 luni... Dar, asa cum s-a mai spus, este posibil sa nu coincida; de altfel pe dvs. chiar va intereseaza aceste aspecte doar asa sa stiti ce vindeti, da?
2. Ref. adeverinta:
- sa zicem ca dvs. mergeti la as. prop. astazi, 10.01.2015 si solicitati eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ca nu aveti debite la asociatie, trebuindu-va la notar pentru instrainarea locuintei;
- omul de-acolo va zice, dom' Mihai, pai dvs. aveti pe lista de plata suma de ... lei reprezentand intretinerea pe luna noiembrie 2014, acum suntem in luna ianuarie 2015, deci dvs. datorati asociatiei intretinerea pe luna decembrie 2014 si cam jumatate din luna ianuarie 2015 (depinde cum va miscati cu actele) - cu mentiunea ca la asociatie nu s-au primit facturile lunii dec. 2014, ce sa mai vorbim de ian. 2015;
- deci cetateanu-presedinte,avand experienta, zice asa: luat ca o medie a sumelor dvs. de pana acum, pe luna noiembrie 2014, estimez ca va voi repartiza suma de ... lei, iar pe ian. 2015, suma de ... lei, apoi isi mai ia si el o marja de siguranta de 10-15%, rezultand ... lei:
- in cazul achitarii sumelor estimate (fond de rulment),pe adeverinta respectiva as. prop. trebuie sa mentioneze ca prop..... are achitate de sumele la intretinere pe noiembrie 2014 cu chitanta nr.... , suma de ... lei reprezentand cheltuieli anticipate pe lunile dec. '14 si ian.'15.
- semneaza, pune stampila si mergeti la notar;

Mentionez ca, de obicei aceste plati se fac in prezenta / in cunostinta cumparatorului, caruia trebuie sa-i mai dovediti ca nu aveti debite la energie electrica, gaze, CATV, etc.;

Dupa incheierea exercitiului financiar al lunii ian. 2015 (prin fe-martie 2015), va prezentati la sediul as. prop - ca un bun cetatean si va informati daca sunt diferente + / - fata de intelegerea facuta inaintea eliberarii adeverintei si platiti ori incasati diferentele.

Sigur, ca functie de imprejurari, situatia se poate rezolva si altfel, adica cumparatorul poate prelua debitul vanzatorului, se scrie acest lucru in adeverinta, iar notarul specifica chestia aceasta in contracul de v/c.

Deci, NU aveti dreptate, datoria despre care vorbiti, nu este presupusa, ci estimata - adica deja ati consumat utilitati si servicii, dar nu le-ati achitat inca si (nu) puteti reclama unde vreti, ca acum toata lumea reclama pe toata lumea si chiar nu mai vreau sa continui...
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari edwin edwin Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta, deși am plățile la zi Vali_tm2001 Vali_tm2001 Vreau sa vând un apartament. Îmi trebuie adeverinta de la asociatia de propietari. Am toate plățile la zi. Președintele de asociație refuza sa îmi ... (vezi toată discuția)
Cas retroactiv 2014 si 2015 Giorgiana1986 Giorgiana1986 Buna seara, Am nevoie de ajutorul dvs, va rog frumos! Se da urmatoarea problema: PFA infiintat in 19.09.2014. - venit estimat 5018 lei - venit net ... (vezi toată discuția)