avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari

Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta vanzare. Desi eram cu intretinerea platita la zi, mi-au zis ca ei nu-mi dau adeverinta decat daca platesc in avans pt perioada in care o sa mai stau pana eliberez apartamentul. Le-am zis ca eu o sa eliberez cat mai repede, la 1 martie cel tarziu si nu sunt obligat sa platesc in avans si la o adica mai era si fondul de rulment, desi eu nu fusesem niciodata un rauplatnic la intretinere 12 ani cat statusem acolo. In plus ei nu aveau de unde sa stie cat o sa consum eu in perioada urmatoare si nici exact cat timp voi mai sta eu in apartament.

Dupa vreo jumatate de ora de cearta cu presedinta, vicepresedintele si administratorul prezenti acolo, le-am zis sa-mi dea adeverinta cu debite, daca ei considera ca eu am debite. Am reusit sa scot de la ei intr-un final o adeverinta cu 194 lei debite pe luna decembrie, desi factura pe decembrie nici nu o afisasera inca, iar pe versoul adeverintei presedinta a scris de mana urmtoarele:
Asociatia de proprietari la listele lunii decembrie ia in calcul facturile lunii noiembrie. Pana la data eliberarii apartamentului vor mai exista debite dupa cum urmeaza: ianuarie 280 lei, februarie 285 lei, martie 260 lei. Va rog sa luati in consideratie situatia prezentata mai sus.


Nu cred ca pe data de 13 ianuarie putea fi considerat debit factura pe luna decembrie care s-a afisat ulterior pe 15 ianuarie, iar celelalte 3 facturi umflate (sumele sunt mari pt o persoana in doua camere) de pe lunile viitoare nu stiu cum le-au calculat ei si nu stiu ce rost avea sa fie trecute acolo de moment ce din adeverinta trebuia sa reiasa situatia la zi, nu in viitor! Ulterior factura pe luna ianuarie a fost de 249 lei, mai mica decat imi cereau ei. Deci daca eu le-as fi dat sumele pe care mi le cereau ei, cum as mai fi recuperat diferenta? Nu e vorba de 31 de lei, ci de faptul ca au incercat sa ma excrocheze.

Am reusit sa vand apartamentul, notarul specificand in act ca datoriile fata de asociatie sunt platite la nivelul lunii noiembrie si ca eu ma oblig sa achit toate datoriile existente pana la data eliberarii 1 martie, asa cum am si facut. Insa mi se pare un abuz ce au scris ei in adeverinta aceea si macar pt nervii pe care mi i-am facut mi s-ar parea corect ca onor asociatia sa dea socoteala undeva. I-am reclamat la primarie, insa am primit un raspuns sec, cum ca "autoritatile publice locale nu au atributii stabilite prin lege de a certifica eliberarea unei astfel de chitante, necesare la înstrainarea unui apartament ".

As vrea sa stiu si parerea voastra in legatura cu adeverinta respectiva si daca as putea sa ii acuz in instanta pt datele false pe care le-au trecut ei acolo sau chiar pt tentativa de impiedicare a dreptului de a-mi vinde proprietatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:28, 6 Aprilie 2011
Ei au pus date false, dar dv. v-ati folosit de aceasta adeverinta, deci ati acceptat ce scria in ea, nu?
Si atunci cum sa mai reclamati acum?
Concret la data de 15 ianuarie ati solicitat adeverinta referitor la debite apartament
La 15 ianuarie nu era afisata intretinerea decembrie,deci exista afisata intretinere noiembrie ,care era achitata de dvs
Posibil ca presedintele de asociatie sa fi facut un calcul general in baza consumurilor si preturilor avute in calcul pentru luna noiembrie
Atata timp cat dvs nu ati suferit prejudiciu financiar ,nu se justifica si nu aveti temei legal pentru formulare de eventuala actiune pentru consecintele unei actiuni cea de "excrocherie",care in realitate nu s-a produs
Dvs chiar in conditiile date ,cand criticati continutul adeverintei,totusi ati utilizat inscrisul la notar ,v-ati atins scopul instrainarii apartamentului
Dvs sunteti libera sa formulati orice actiune si impotriva oricarei persoane,dar va revine si obligatia sa probati in conditiile legii aspectele mentionate
In situatia mentionata de dvs nu se justifica sa desfasurati demersuri pentru ca nu ati fost prejudiciata,este exact situatia cu drobul de sare...
Eiii... și-a distrus neuronii degeaba! Dacă se ducea cu textul de lege, în care scrie clar „adeverinţă din partea asociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari”, nu mai avea administratora ce să zică. Este adevărat că pe formularul acela scrie să se achite în avans pentru luna în care nu s-au afișat lista dar nu are temei legal.
Stimata doamna, dar ce este asa de greu de probat? Se compara ceea ce scrie in adeverinta cu chitantele primite ulterior pe lunile ianuarie si februarie...
Iar eu am solicitat adeverinta pe 13 ianuarie, data care este trecuta si pe adeverinta, nu pe 15 cum ati inteles dvs.

Iar atat timp cat intretinerea pe ianuarie, februarie si martie n-avea nicio legatura cu ceea ce trebuia sa reiasa din adeverinta respectiva, ce motiv avea presedinta sa le scrie acolo, altul decat acela de a ma impiedica sa vand apartamentul?!
Una peste alta iti trebuie mult tupeu ca sa-ti pui stampila si semnatura pe o astfel de adeverinta... si sa mai pui si niste sume de bani umflate si total nejustificate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Adeverinta la zi, dar retineti ca omul a solicitat adeverinta de debit pe data de 13.01. 2011, cand la avizier era afisata LP noiembrie 2010, urma sa se calculeze si sa se afizeze LP decembrie 2010 (afisata de fapt pe 15.01.2011) si pentru ca data cererii era pe 13 ian. 2011, as deduce ca la intelegere cu as. prop. prop. trebuia sa accepte cel mult si un calcul estimativ al lunii ian. 2011 - aceasta in cazul in care proprietarul ar declara ca in ianuarie se instraineaza ap. Cand omul mai are si o suma in Fond Rulment, se fac calculele necesare, in asa fel incat nici proprietarul, dar nici asociatia sa fie pagubiti (nu stiu daca am folosit cuvantul potrivit).
Asa procedam noi, mai mult solicitam ca cele doua parti in contractul de vanzare/cumparare sa fie prezente la asociatie (in masura posibilului), dar oricum administratorul i-a nota de situatia indecsilor la apometre eventual repartitoare, sigilii si cate alea, asfel ca noul proprietar sa intre din zero la asociatie.
Din adeverinta pe care o eliberam se intelege extrem de clar care este situatia debitelor, eventual care este ultima plata si ce reprezinta aceasta.
Nu am inteles de ce s-a calculat in avans pentru lunile feb. si martie... doar daca v-ati exprimat dorinta de eliberare a apartamentului mai tarziu (termen de abitatie), dar nu cred.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)