avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari

Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta vanzare. Desi eram cu intretinerea platita la zi, mi-au zis ca ei nu-mi dau adeverinta decat daca platesc in avans pt perioada in care o sa mai stau pana eliberez apartamentul. Le-am zis ca eu o sa eliberez cat mai repede, la 1 martie cel tarziu si nu sunt obligat sa platesc in avans si la o adica mai era si fondul de rulment, desi eu nu fusesem niciodata un rauplatnic la intretinere 12 ani cat statusem acolo. In plus ei nu aveau de unde sa stie cat o sa consum eu in perioada urmatoare si nici exact cat timp voi mai sta eu in apartament.

Dupa vreo jumatate de ora de cearta cu presedinta, vicepresedintele si administratorul prezenti acolo, le-am zis sa-mi dea adeverinta cu debite, daca ei considera ca eu am debite. Am reusit sa scot de la ei intr-un final o adeverinta cu 194 lei debite pe luna decembrie, desi factura pe decembrie nici nu o afisasera inca, iar pe versoul adeverintei presedinta a scris de mana urmtoarele:
Asociatia de proprietari la listele lunii decembrie ia in calcul facturile lunii noiembrie. Pana la data eliberarii apartamentului vor mai exista debite dupa cum urmeaza: ianuarie 280 lei, februarie 285 lei, martie 260 lei. Va rog sa luati in consideratie situatia prezentata mai sus.


Nu cred ca pe data de 13 ianuarie putea fi considerat debit factura pe luna decembrie care s-a afisat ulterior pe 15 ianuarie, iar celelalte 3 facturi umflate (sumele sunt mari pt o persoana in doua camere) de pe lunile viitoare nu stiu cum le-au calculat ei si nu stiu ce rost avea sa fie trecute acolo de moment ce din adeverinta trebuia sa reiasa situatia la zi, nu in viitor! Ulterior factura pe luna ianuarie a fost de 249 lei, mai mica decat imi cereau ei. Deci daca eu le-as fi dat sumele pe care mi le cereau ei, cum as mai fi recuperat diferenta? Nu e vorba de 31 de lei, ci de faptul ca au incercat sa ma excrocheze.

Am reusit sa vand apartamentul, notarul specificand in act ca datoriile fata de asociatie sunt platite la nivelul lunii noiembrie si ca eu ma oblig sa achit toate datoriile existente pana la data eliberarii 1 martie, asa cum am si facut. Insa mi se pare un abuz ce au scris ei in adeverinta aceea si macar pt nervii pe care mi i-am facut mi s-ar parea corect ca onor asociatia sa dea socoteala undeva. I-am reclamat la primarie, insa am primit un raspuns sec, cum ca "autoritatile publice locale nu au atributii stabilite prin lege de a certifica eliberarea unei astfel de chitante, necesare la înstrainarea unui apartament ".

As vrea sa stiu si parerea voastra in legatura cu adeverinta respectiva si daca as putea sa ii acuz in instanta pt datele false pe care le-au trecut ei acolo sau chiar pt tentativa de impiedicare a dreptului de a-mi vinde proprietatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:28, 6 Aprilie 2011
elga50 a scris:

Administratorul a procedat foarte bine luandu-i sumele in avans pe lunile pe care a declarat ca va mai locui in bloc, urmand sa faca regularizarea cand acesta pleca si nu ar fi disparut ca "magaru-n ceta", lasand in urma cote neachitate, ci prezentandu-se la administrator pentru regularizare.

Cum adica nu plateste taxa de timbru? De unde ati scos-o si p-asta?


Pai nu mi-a luat , ca nu i-am dat niciun ban santajistei :duh:
Mentioneaza legea asociatiilor de proprietari sa se plateasca lunile in avans? NU! Pai atunci de ce sa stea banii in buzunarul lor si sa nu stea intr-al meu?!
Si daca atunci cand ma prezentam la "regularizare" primeam un hai la revedere, mai vrei si rest...!?

lupul905 a zis ca platesc DOAR taxa de timbru...
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Studiati legea 230/2007 si o sa gasiti raspunsul:
Art. 46. - Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.


Asa ca asociatia poate incasa pe baza unui calcul concret daca sunt facturile si administratorul a facut repartizarea dar inca nu a afisat listele de plata.
De asemenea asociatia poate incasa in avans cotele pe urmatoarea perioada pe baza estimarilor atunci cand este cazul. Se intampla sa se incaseze in avans anumite sume pentru a realiza o lucrare pentru care sigur nu poate asociatia sa aiba factura, situatie de lucrari, receptie... ci doar un deviz estimativ al lucrarii si exemplu discutat aici pe forum a fost cu reabilitarea termica prin programul guvernamental...
Apoi cand un proprietar corect stie ca pleaca din tara o perioada, trece pe la asociatie si plateste in avans cateva luni pe baza estimarii facuta de comun acord cu administratorul pentru a nu plati penalizari sau a se trezi ca are dosar in instanta cand se intoarce.
Sunt si alte cazuri cand asociatia, ca orice organizatie economica sau non profit poate incasa in avans.
Dumneavoastra sunteti suparat pe administrator si aceasta suparare va face sa-l invinuiti si de ceeea ce nu este, nu numai de ce este vinovat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)