avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari

Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta vanzare. Desi eram cu intretinerea platita la zi, mi-au zis ca ei nu-mi dau adeverinta decat daca platesc in avans pt perioada in care o sa mai stau pana eliberez apartamentul. Le-am zis ca eu o sa eliberez cat mai repede, la 1 martie cel tarziu si nu sunt obligat sa platesc in avans si la o adica mai era si fondul de rulment, desi eu nu fusesem niciodata un rauplatnic la intretinere 12 ani cat statusem acolo. In plus ei nu aveau de unde sa stie cat o sa consum eu in perioada urmatoare si nici exact cat timp voi mai sta eu in apartament.

Dupa vreo jumatate de ora de cearta cu presedinta, vicepresedintele si administratorul prezenti acolo, le-am zis sa-mi dea adeverinta cu debite, daca ei considera ca eu am debite. Am reusit sa scot de la ei intr-un final o adeverinta cu 194 lei debite pe luna decembrie, desi factura pe decembrie nici nu o afisasera inca, iar pe versoul adeverintei presedinta a scris de mana urmtoarele:
Asociatia de proprietari la listele lunii decembrie ia in calcul facturile lunii noiembrie. Pana la data eliberarii apartamentului vor mai exista debite dupa cum urmeaza: ianuarie 280 lei, februarie 285 lei, martie 260 lei. Va rog sa luati in consideratie situatia prezentata mai sus.


Nu cred ca pe data de 13 ianuarie putea fi considerat debit factura pe luna decembrie care s-a afisat ulterior pe 15 ianuarie, iar celelalte 3 facturi umflate (sumele sunt mari pt o persoana in doua camere) de pe lunile viitoare nu stiu cum le-au calculat ei si nu stiu ce rost avea sa fie trecute acolo de moment ce din adeverinta trebuia sa reiasa situatia la zi, nu in viitor! Ulterior factura pe luna ianuarie a fost de 249 lei, mai mica decat imi cereau ei. Deci daca eu le-as fi dat sumele pe care mi le cereau ei, cum as mai fi recuperat diferenta? Nu e vorba de 31 de lei, ci de faptul ca au incercat sa ma excrocheze.

Am reusit sa vand apartamentul, notarul specificand in act ca datoriile fata de asociatie sunt platite la nivelul lunii noiembrie si ca eu ma oblig sa achit toate datoriile existente pana la data eliberarii 1 martie, asa cum am si facut. Insa mi se pare un abuz ce au scris ei in adeverinta aceea si macar pt nervii pe care mi i-am facut mi s-ar parea corect ca onor asociatia sa dea socoteala undeva. I-am reclamat la primarie, insa am primit un raspuns sec, cum ca "autoritatile publice locale nu au atributii stabilite prin lege de a certifica eliberarea unei astfel de chitante, necesare la înstrainarea unui apartament ".

As vrea sa stiu si parerea voastra in legatura cu adeverinta respectiva si daca as putea sa ii acuz in instanta pt datele false pe care le-au trecut ei acolo sau chiar pt tentativa de impiedicare a dreptului de a-mi vinde proprietatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:28, 6 Aprilie 2011
edwin a scris:

Iar eu am solicitat adeverinta pe 13 ianuarie, data care este trecuta si pe adeverinta, nu pe 15 cum ati inteles dvs.
Iar atat timp cat intretinerea pe ianuarie, februarie si martie n-avea nicio legatura cu ceea ce trebuia sa reiasa din adeverinta respectiva,



Sa intelegem ca in data de 13 ianuarie ,presedintele de asociatie a avut calitatea de a prevedea cotele dvs de intretinere aferente lunilor februarie si martie ?
edwin a scris:

Desi eram cu intretinerea platita la zi, mi-au zis ca ei nu-mi dau adeverinta decat daca platesc in avans pt perioada in care o sa mai stau pana eliberez apartamentul. Le-am zis ca eu o sa eliberez cat mai repede, la 1 martie cel tarziu...

Informatiile esentiale sunt in aceste trei randuri citate.
Nu este vina dumneavoastra, dar nu aveati cum sa fiti cu intretinerea la zi atat timp cat recunoasteti, la data de 13 ianuarie, ca ultima plata ati facut-o pentru luna noiembrie, avand neplatit cel putin pe decembrie si ianuarie. Aceasta era realitatea, atunci cand ati solicitat adeverinta si nu este nimeni vinovat, asa cum nu poarta nimeni vina ca factura de la gaz sau apa vine deabia dupa ce consum, adica luna urmatoare.
Spuneti ca v-au solicitat plata in avans pana la 1 martie. Dupa sumele ce le-ati scris, este evident ca vi s-a solicitat sa achiati o suma estimata. Aceasta estimare, asa cum spuneti apoi, a fost aproape de cotele reale (o diferenta de doar 31 lei) si-aceasta se regulariza in final odata cu vanzarea si returnarea fondului de rulment...
Estimarea a fost facuta pe baza cotelor din luna noiembrie, asa cum scrie clar pe spatele adeverintei si avand in vedere solicitarea dumneavoastra in care ati specificat data de 1 martie ca limita a eliberarii apartamentului.
In urma acestor discutii si estimari si la solicitarea dumneavoastra, asa cum spuneti, vi s-a eliberat adeverinta facandu-se precizarea ca ati achitat listele afisate (ultima luna afisata fiind noiembrie), ceea ce este adevarat. Apoi nu s-a mintit cu nimic cand s-a specificat pe adeverinta ca, avand in vedere facturile din noiembrie trebuie sa platiti sume asemanatoare in lunile urmatoare.
V-au eliberat adeverinta iar notarul a legalizat contractul de vanzare cumparare cionform intelegerii dintre dumneavoastra si cumparator, consemnand obligatia dumneavoastra de a plati datoriile catre asociatie. Si-acest contract este legal, firesc si nu cred ca o sa-l contestati dumneavoastra sau cumparatorul din cauza adeverintei de la asociatie. Adeverinta nu va pricinuit paguba dumneavoastra sau cumparatorului si nu va incomodat sa vindeti apartamentul, ci dimpotriva, a fost necesara.
Apoi nu ati fost inselat pentru ca pentru ca la asociatie ati platit atat cat s-a afisat pe lista si nu cat s-a estimat pe adeverinta.
Se vede ca sunteti suparat pe cei din conducerea asociatiei si sigur ca puteti sa recalmati, sa invinuiti, sa introduceti actiune in instanta, dar va faceti singur rau pierzand timp, bani si tocandu-va nervii. Si-acestea, pentru ca (acum raspund la ultima intrebare a dumneavoastra), adeverinta nu continea "date false" ci adevarul cu privire la ceea ce ati achitat si estimarea pentru urmatoarea perioada. Nu vi s-au luat bani mai mult decat a fost afisat pe liste. Nu a fost o tentativa de a va "impiedica" sa vindeti, ci v-au eliberat adeverinta asa cum ati soliciatat si-n care nu aveau cum sa specifice ca ati platit pana la 13 ianuarie (aceasta insemnand "plata la zi").
Asa ca ramaneti preten cu fostii vecini ca este mai firesc, omeneste si comod decat sa fiti dusman cu ei.
@AdamGrecu

Individa considera ca intretinerea pe martie era de fapt pe februarie, iar eu urma sa stau acolo si in februarie, din cauza asta imi cerea sa-i platesc pana in martie inclusiv.

Deci daca voiam adeverinta trebuia sa-i pun pe masa 1000 de lei, nici mai mult nici mai putin. :duh: Ca altfel nu voia stampila ei, si asta era , n-aveam ce face...
adriantot a scris:

In urma acestor discutii si estimari si la solicitarea dumneavoastra, asa cum spuneti, vi s-a eliberat adeverinta facandu-se precizarea ca ati achitat listele afisate (ultima luna afisata fiind noiembrie), ceea ce este adevarat.

Adeverinta nu va pricinuit paguba dumneavoastra sau cumparatorului si nu va incomodat sa vindeti apartamentul, ci dimpotriva, a fost necesara.


In adeverinta nu se face precizarea ca am achitat listele afisate. Adeverinta mi s-a eliberat cu debite de 194 lei pe dcembrie. Notarul a dedus ca sunt cu platile la nivelul lunii noiembrie, asta pentru ca a fost o persoana intelegatoare si i-am explicat despre ce e vorba...

Eu am solicitat sa mi se elibereze adeverinta cu debite, intr-un final, pt ca nu aveam de ales si nu am fost dispus sa le pun 1000 de lei pe masa... ce lege ma obliga pe mine sa le platesc in avans?! Si ce lege le permite lor sa conditioneze eliberarea unei astfel de adeverinte de o plata in avans?

E foarte clar ca adeverinta m-a incomodat sa vand apartamentul, doar nu va imaginati ca notarul si banca la care au facut cumparatorii creditul n-au avut nimic de obiectat cu privire la adeferinta respectiva...
Deoarece facturile in baza carora se repartizeaza cheltuielile pe apartamente sosesc dupa incheierea unei luni calendaristice intotdeauna lista de cheltuieli se afiseaza pentru luna precedenta. Deoarece obligatia platii consumurile revine persoanei care locuia (era proprietar) in perioada de facturare, in vederea asigurarii corectitudinii si bunei gestionari a fondurilor asociatiei presedintele si administratorul au datoria de a se asigura ca fostul proprietar isi va achita cota de contributie la cheltuielile comune ce ii revin si dupa vanzarea imobilului.
Din acest motiv eu aleg, in functie de situatia concreta (existenta/inexistenta fondului de rulment) una dintre urmatoarele solutii:
1. Eliberez adeverinta pe care scriu ca s-a achitat pentru luna ..... inclusiv (ultima luna pt. care s-a calculat lista de cheltuieli) iar pentru luna..... (cea curenta) cheltuielile vor fi afisate la data de.... si se vor compensa cu fondul de rulment, urmand a se face regularizare.
2. Incasez in avans o valoare acoperitoare pentru luna urmatoare (eliberez chitanta de avans) si scriu in adeverinta ca s-a platit luna.....inclusiv, in avans, eventualele diferente urmand a se regulariza la data de....

Niciodata nu eliberez adeverinta pe care sa scrie PLATA LA ZI. Intotdeauna precizez LUNA pentru care s-a achitat.
In acest mod nu am avut niciodata probleme si am observat ca si notarii mi-au copiat modelul si solicita astfel de adeverinte clientilor lor.

Mentionez ca am adoptat acest sistem dupa ce am avut o experienta neplacuta cu un proprietar caruia nu i-a ajuns fondul de rulment pentru achitarea sumelor ce ii reveneau dupa vanzarea apartamentului iar presedinta asociatiei, care ii aprobase cererea de compensare a sumelor, a fost nevoita sa achite diferenta.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
neutra, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)