avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta vanzare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta vanzare apartament

La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu situatia la zi, exista cazuri in care lista de plata aferenta ultimei luni in care vanzatorul a fost proprietar nu era inca afisata la data tranzactiei. Cum se procedeaza in legatura cu aceasta suma de plata aferenta fostului proprietar, dar care este afisata in timp ce apartamentul are deja un nou proprietar? Ma refer in cazul in care fostul proprietar este de rea credinta si ''uita'' sa plateasca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:21, 25 Iunie 2017
legea spune sa fie cu platile la zi: asadar, la lista afisata.
Aici intervine si flerul presedintelui; daca lista e intarziata cu 4 luni, sa zicem, poate pretinde o garantie suplimantara. Am intalnit astfel de practici. Cu alte cuvinte, fondul de rulment si garantia suplimentara sa acopere cele 4 luni.
Va multumesc pt.raspuns. Ma intreb daca este in regula ca in acea adeverinta sa se specifice acest lucru, anume ca vanzatorul se obliga sa achite suma aferenta lunii neafisate.

Nu stiu cum este la alte blocuri, dar unde colaborez eu presedintii de asociatii sunt doar cu numele, iar proprietarii se asteapta sa faca administratorul totul pentru ca este singurul platit. Nu mizez pe implicarea acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iunie 2017
Almaris, utilizator
Conditionat de suma in discutie-pentru ca poate fi vorba despre c/v intretinere o luna sau mai multe,se poate discuta retinerea fondului de rulment din care sa achite c/v intretinere calculate dupa incheierea documentului de tranzactionare bun imobil si transfer drept de proprietate
Eu procedez in felul urmator:
- ii eliberez adeverinta cu plata la zi (pe lista afisata). In aceasta adeverinta am un paragraf care arata asa:
Sumele nou aparute in debit la apartamentul mai sus mentionat, dupa data intocmirii prezentei adeverinte se acopera partial sau total (dupa caz) cu fondul de rulment al proprietarului, iar restul se negociaza intre partile direct implicate in actul de instrainare, asociatia urmand sa pretinda aceste debite, in caz de neintelegere, noului proprietar.

Adeverinta astfel completata este asumata si de noul proprietar.

Deci, nu dau fondul de rulment vechiului proprietar decat dupa ce i-am scazut din el plata intretinerii pentru luna (lunile) care urmeaza momentului eliberarii adeverintei. In felul acesta nu mai depind de vechiul proprietar. Poate sa plece cand vrea si unde vrea.

La momentul cand imi cere eliberarea acestei adeverinte, fac o evaluare a fondului de rulment de la apartamentul lui astfel incat sa-mi ajunga pentru doua luni. Daca acesta este prea mic, atunci ii pretind proprietarului sa plateasca in avans o suma acoperitoare si apoi ii eliberez adeverinta pe care scriu "..... reprezentand cota curenta si avans cota lunii..... [urmatoare]".

Evident ca va plati acest avans, stiind foarte bine de ce o face, iar daca nu vrea, nu-i eliberez adeverinta. In felul acesta vreau sa evit situatia descrisa in paragraf de a-l pune pe noul proprietar sa plateasca pentru vechiul proprietar.
Oricum, in orice situatie, eu si asociatia suntem acoperiti.

Daca, dupa ce am scazut cotele urmatoare din fondul de rulment, mai ramane ceva de returnat, atunci stabilim sa-l anunt telefonic sa vina sa-si ia restul de fond de rulment, care este al lui, peste o luna.

Noului proprietar ii calculez cota de fond de rulment si i-o pun pe lista de achitat in prima luna in care plateste el.

Administratorul trebuie sa calculeze o suma anticipata, de obicei usor marita ( pentru ca nu prea ai toate elementele de calcul, la fix).
De obicei acest calcul vizeaza o luna, insa sunt numeroase cazurile in care cei doi, vanz. si cump. se inteleg pentru o perioada de abitatie de n luni... Aici este mai greu, insa noi avem bunul obicei ca eliberarea adeverintei sa se faca in prezenta celor doi. Pe exemplarul care ramane la asociatie, vanzatorul scrie ca a primit un exemplar si ca se obliga ca cheltuielile de intretinere pentru perioada de abitatie sa le achite dumnealui, iar cumparatorul scrie ca este de acord cu o perioada de abitatie de ... luni si ca cheltuielile de intretinere pe aceasta perioada revin vanzatorului.
Am avut o singura problema (val.~ 100 lei). Vanzatorul s-a inteles cu cumparatorul sa-i lase o instalatie de CATV (intelegere verbala in sediul asociatiei). Dupa aparitia listei de plata, cumparatorul nu a mai recunoscut intelegerea, astfel incat administratorul a trebuit sa scoata din buzunar 100 lei.
De atunci, toate intelegerile se fac in scris!
Va sfatuiesc sa faceti la fel, nu faceti nicio concesie pentru ca vazandu-si sacii in caruta, nimeni nu mai recunoaste nimic. Desigur, majoritatea vecinilor sunt oameni de treaba si tare se mai mira cand conditionezi eliberarea adeverintei de achitarea la zi a tuturor debitelor (cum vecine, dar stii ca sunt om serios, ce naiba...?)
Asa o fi, insa administratorul nu accepta alte discutii si bine face. La incheierea situatiilor financiare, vanzatorul este chemat la asociatie, i se intocmeste o dispozitie de plata si ramanem prieteni!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere ale fostului proprietar mireille_ngu mireille_ngu Am cumparat acum aproape 2 ani un apartament in care inca nu ne-am mutat. In contractul de vz-cump se stipuleaza un termen de 2 luni de la data incheierii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament deltady deltady Buna seara. Am cautat prin forum, am gasit cateva discutii pe marginea subiectului, dar nu prea m-am lamurit. Situatia noastra este asa: Un proprietar a ... (vezi toată discuția)
Problema fondului de rulment danielamrom danielamrom Buna ziua. La sfarsitul anului 2015, mai precis pe 30 octombrie, am achizitionat un apartament. In momentul semnarii contractului, fostul proprietar a ... (vezi toată discuția)