avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari

Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta vanzare. Desi eram cu intretinerea platita la zi, mi-au zis ca ei nu-mi dau adeverinta decat daca platesc in avans pt perioada in care o sa mai stau pana eliberez apartamentul. Le-am zis ca eu o sa eliberez cat mai repede, la 1 martie cel tarziu si nu sunt obligat sa platesc in avans si la o adica mai era si fondul de rulment, desi eu nu fusesem niciodata un rauplatnic la intretinere 12 ani cat statusem acolo. In plus ei nu aveau de unde sa stie cat o sa consum eu in perioada urmatoare si nici exact cat timp voi mai sta eu in apartament.

Dupa vreo jumatate de ora de cearta cu presedinta, vicepresedintele si administratorul prezenti acolo, le-am zis sa-mi dea adeverinta cu debite, daca ei considera ca eu am debite. Am reusit sa scot de la ei intr-un final o adeverinta cu 194 lei debite pe luna decembrie, desi factura pe decembrie nici nu o afisasera inca, iar pe versoul adeverintei presedinta a scris de mana urmtoarele:
Asociatia de proprietari la listele lunii decembrie ia in calcul facturile lunii noiembrie. Pana la data eliberarii apartamentului vor mai exista debite dupa cum urmeaza: ianuarie 280 lei, februarie 285 lei, martie 260 lei. Va rog sa luati in consideratie situatia prezentata mai sus.


Nu cred ca pe data de 13 ianuarie putea fi considerat debit factura pe luna decembrie care s-a afisat ulterior pe 15 ianuarie, iar celelalte 3 facturi umflate (sumele sunt mari pt o persoana in doua camere) de pe lunile viitoare nu stiu cum le-au calculat ei si nu stiu ce rost avea sa fie trecute acolo de moment ce din adeverinta trebuia sa reiasa situatia la zi, nu in viitor! Ulterior factura pe luna ianuarie a fost de 249 lei, mai mica decat imi cereau ei. Deci daca eu le-as fi dat sumele pe care mi le cereau ei, cum as mai fi recuperat diferenta? Nu e vorba de 31 de lei, ci de faptul ca au incercat sa ma excrocheze.

Am reusit sa vand apartamentul, notarul specificand in act ca datoriile fata de asociatie sunt platite la nivelul lunii noiembrie si ca eu ma oblig sa achit toate datoriile existente pana la data eliberarii 1 martie, asa cum am si facut. Insa mi se pare un abuz ce au scris ei in adeverinta aceea si macar pt nervii pe care mi i-am facut mi s-ar parea corect ca onor asociatia sa dea socoteala undeva. I-am reclamat la primarie, insa am primit un raspuns sec, cum ca "autoritatile publice locale nu au atributii stabilite prin lege de a certifica eliberarea unei astfel de chitante, necesare la înstrainarea unui apartament ".

As vrea sa stiu si parerea voastra in legatura cu adeverinta respectiva si daca as putea sa ii acuz in instanta pt datele false pe care le-au trecut ei acolo sau chiar pt tentativa de impiedicare a dreptului de a-mi vinde proprietatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
edwin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:28, 6 Aprilie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Era mult mai simplu ca pe adeverinta sa se scrie doar ca la data eliberarii adeverintei ultima "cota" platita a fost pentru luna noembrie. Scurt, fara comentarii !
Oricine locuieste la bloc stie ca in luna ianuarie se afiseaza cotele pentru luna decembrie. In plus, trebuia sa se tina cont de sumele aflate in contul administratiei retinute pentru fondul de rulment si pentru fondul de reparatii care, insumate, cred ca acopereau cota platita pentru o luna de sedere. Daca mai tinem cont si de faptul ca persoana nu era rau platnica, toata tevatura facuta de administratie devine scandaloasa. Nu mai incercati sa musamalizati abuzurile. Mai bine incriminati pe cei ce le fac, caci cei ce le fac cauta prosti pe care sa-i pacaleasca ! Nu e primul caz in care se incearca pacalirea oamenilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este foarte simpla. Ca orice fiinta umana, administratorul, presedintele,etc. s-au vazut in postura de a se manifesta importanti. Dictonul potrivit este insa urmatorul:unde e lege nu e tocmeala, deci ar fi trebuit sa respecte strict adevarul si nu sa va solicite o plata in avans. Eventual trebuia sa obtineti ca mijloc de proba un inscris de la dumnealor din care sa reiasa ca solicita bani in plus , deci o creditare a asociatiei fara o baza legala. Atunci s-ar fi aflat clar in situatia unei raspunderi civile delictuale concretizata prin lipsirea dvs de niste bani fara a putea dovedi clar valoarea necesara. Eu nu consider ca trebuie sa lasam de la noi si sa ne dam buna ziua cu ceilalti vecini,etc. E important sa respectam legea si sa intelegem litera si spiritul ei. In momentul in care preferam sa fim comozi si sa facem compromisuri cred ca nu facem decat sa-i desconsideram pe toti ceilalti care incearca sa traiasca dupa niste reguli. Poate ca aceasta comoditate ar trebui combatuta pentru a putea progresa.
Concret, trebuie sa stiti ca in cadrul fiecarei primarii exista un birou care se ocupa de asociatiile de proprietari. Adresati-va in scris cu problema dvs si de acolo poate veni sanctionarea contraventionala a acelei asociatii, apoi daca aveti timp si nervi suficienti puteti sa va adresati unei instante locale(judecatorii) unde platind doar taxa de timbru sa-i chemati in judecata pe acesti oameni care nu cunosc legea, iar pentru abuzul lor vor trebui sa plateasca. In principal aceasta raspundere civila delictuala are ca termen general de prescriptie 3 ani din momentul constatarii ei. Asa ca puteti macar sa va jucati cu nervii lor in acest interval de timp si sa le sugerati ca pot plati pentru reaua intentie a lor sau necunoastere a legii. Toate cele bune.
Cei care nu-si cunosc istoria sunt condamnati sa o repete.
Da, plata la zi insemna luna noiembrie. Poate ca vanzatorul avea si fond de rulment. Fondul de reparatii nu se pune la socoteala intrucat acesta nu se inapoiaza proprietarului in cazul in care vinde.

Si daca ii scria pe adeverinta ca e platit pana in noiembrie, ce? Daca statea in bloc pana la 1 martie si nu mai achita intretinerea - asa cum se intampla in extrem de multe cazuri -, desi ar fi trebuit, cui ii cerea administratorul plata pe luna decembrie, ianuarie, februarie?
Hai ca o parte putea fi acoperita de fondul de rulment. Si restul?
Pe cine dadea asociatia in judecata pentru neplata acestor luni? Pe vechiul proprietar care putea disparea in orice moment si "prinde orbul, scoate-i ochii!"? Sau pe noul proprietar care nu recunoaste aceste sume pentru ca el nu a locuit acolo?
Administratorul a procedat foarte bine luandu-i sumele in avans pe lunile pe care a declarat ca va mai locui in bloc, urmand sa faca regularizarea cand acesta pleca si nu ar fi disparut ca "magaru-n ceta", lasand in urma cote neachitate, ci prezentandu-se la administrator pentru regularizare.

:offtopic:Cine nu are habar despre ce e vorba si doar scrie ca sa se afle-n treaba si sa incrimineze de dragul de a incrimina, mai bine sa se abtina!
Primaria nu se amesteca in asemenea probleme, iar trimisul in instanta pentru o speta ca aceasta este pur si simplu o trimitere intr-o aventura in care va gusta amareala esecului. Si nu sfatuitorii "de bine" o sa-i plateasca cheltuielile, acestia se ascund sub anonimatul unui ID de forum!
Cum adica nu plateste taxa de timbru? De unde ati scos-o si p-asta?
Este adevarat, cine s-a lovit de unele intamplari cu proprietari care dispar in ceata, procedeaza asa cum spunea mai sus @neutra si @elga50.
Eu am facut o postare ref. acest topic si sunt "cam pe-acolo" cu procedura eliberarii adeverintei, mai mult insistam ca de fata la discutie sa participe ambele parti. Cu toate acestea, chiar asa procedand, dar fara a scrie vre-un document, proprietarii s-au inteles intre ei ca cumparatorul, in baza unor modernizari pe care vanzatorul l-a facut la instalatia de CATV, sa achita ultima luna de intretinere (cam 100 lei). Am eliberat adeverinta. Bun, am afisat LP cu valoarea aproximativa de 100 lei pe care noul proprietar a refuzat sa o mai plateasca (motive, cat incape), astfel ca administratorul a scos din buzunar 100 lei, a stins debitul vechiului proprietar care s-a spalat pe maini in sensul "ce doamna nu ati fost de fata cand a promis ca achita el 100 lei ...?" Ba da, a fost de fata...
Ei, cam pe aici este problema. Daca mai intampini una, doua faze dintr-astea, atunci sa mai vad ca cineva spune ca cei de la asociatie, fiinte umane fiind, au gasit momentul de a se manifesta importanti... Toate la timpul lor domnilor, stim cu totii unde traim si unde ne aflam!
@lupul

Multumesc pt raspuns.
Din pacate elga are dreptate in ceea ce priveste primaria. Am facut o reclamatie online si intr-adevar nu se baga... am citat in prima postare ceea ce mi-au raspuns.

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)