avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC

AS VREA SI EU SA STIU CE SE POATE FACE IN CAZUL URMATOR:
1. ESTI SILIT SA SEMNEZI ADUCEREA LA CUNOSTINTA CA INTR-O ANUMITA PERIOADA ESTI IN SOMAJ TEHNIC CONFORM ORDONANTEI 28/2009 , MAI PRECIS 2 SAPTAMANI SOMAJ TEHNIC SI 2 SAPTAMANI LUCRU NORMAL.
IN ACEASTA PERIOADA ESTI OBLIGAT SA LUCREZI TOATA LUNA MOTIVANDU-SE CA NU-TI IEI SOMAJUL PE ALEA 2 SAPTAMANI DE 75% .
IN REALITATE SALARIUL PE LUNA RESPECTIVA ESTE SUB 70%|, MOTIVAND CA PE PERIOADA CARE S-A LUCRAT NORMAL NU S-AU FACUT SARCINILE DE PLAN.
2. IN CE CONDITII TREBUIE SA FII CHEMAT DIN SOMAJ TEHNIC(CONFORM CAREI LEGI SI ART.)
3. CHEMAREA DIN SOMAJUL TEHNIC TREBUIE PREZENTATA SI LA OFICIUL FORTELOR DE MUNCA?
4. CE LEGE GUVERNEAZA OBLIGATIVITATEA INMANARII FLUTURASULUI DE SALARIU PRIVIND REALIZARILE IN LUNA RESPECTIVA? PENTRU CA DE CIRCA 3 ANI NU PRIMIM FLUTURASI PE REALIZARI, IAR REALIZARILE SALARIALE AU FLUCTUATII NEFIRESTI FIIND IN MULTE CAZURI SUB 100% REALIZARI
5. ESTE NORMAL CA IN NERESPECTAREA PUNCTULUI 1 PE CARE L-AM SCRIS MAI SUS SA SE IA MASURI PENTRU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA SI TRIMITEREA IN SOMAJ?
6. ESTE NORMAL CA O SOCIETATE SA TE TREACA IN CONCEDIU FARA PLATA FARA ACORDUL TAU ? SI SA FII CHEMAT LA SERVICI SA MUNCESTI IN ACEASTA PERIOADA? CARE ESTE PARAGRAFUL DE LEGE CARE PREVEDE ASA CEVA?
7. CE IMPLICATII ARE IN TIMP CELE DE LA PUNCTUL 6?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:58, 30 Iunie 2009
Luna de concediu fara plata insemna ca nu mai aveti stagiu pentru acea luna la somaj, nici la pensie.

Concediul fara plata se acorda doar daca exista o cerere semnata de dvs in acest sens, nu sunteti obligat sa semnati la cererea angajatorului. Dar e decizia dvs.
Buna seara ,
Ma comfrunt cu o situatie pe care nu o inteleg, si anume SOMAJUL TEHNIC
Societatea noastra a intrat in somaj tehnic in baza ordonantei 28 toate bune si frumoase pina aici, dar problemele pe care nu le intelegem sunt:
-pe perioada de doua saptamini cit este somajul tehnic lunar , esalonat pe o perioada de sase luni se lucreaza zilnic . Refuzul inseamna neplata procentului de 75 %, sunt perioade cind se lucreaza simbetele si duminicile fara absolute nici o plata ( motivul : nu s-a realizat sarcina de plan in cursul saptaminii)
-pe perioada diferentei de zile care lucram si nu suntem in somaj tehnic realizatul la salariul net pe aceste doua saptamini este de 25-35 % este legal .
- cu toate ca uzina a facut disponibilizari de circa 45% din personal munca s-a dublat pentru a acoperi diferenta de personal disponibilizat iar salariul lunar este de circa 50 -55 %
-pe toata aceasta perioada cit lucram nu inteleg de ce suntem in somaj ethnic
- cu toate ca s-a lucrat toata luna , si s-a facut productie bonurile de masa au fost 10 la numar.
- in conditia in care primesc instiintarea ca sunt in somaj tehnic care este procedura sa fii rechemat la servici.
- ce se poate intimpla daca suferi un accident de munca in perioada de somaj tehnic

Chiar am ajuns pe muchie de cutit si nu stiu ce sa fac..sunt mult prea bulversata:( si in alta parte nu gasesc nimic…
Va multumesc frumos!
1. Se pare ca angajatorul profita in mod abuziv de prevederile legale si face profit din exploatarea salariatilor.
2. In perioada de "somaj tehnic" nu se lucreaza efectiv, salariatii sunt la dispozitia angajatorului pentru a fi convocati oricand pentru reinceperea activitatii.
3. Faceti urgent o sesizare la ITM ca este inadmisibil ce se intampla!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic fflorin fflorin Buna seara. Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns. Sunt angajata la o firma mica de termopane. Are pana in 10 angajati. Patroana trebuie sa nasca pe la ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic cipppi cipppi buna ziua! este legal ca pe perioada somajului tehnic angajatorul sa cheme toti angajatii la servici la program normal ? (vezi toată discuția)
Somajul tehnic iftimie.mihaela iftimie.mihaela Stimate domnule Valeriu Tudor, Ma numesc I. Mihaela si lucrez in cadrul unei firme private ( industria chimica). Firma are 700 de angajati printre care si ... (vezi toată discuția)