avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daune morale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Daune morale

Daca o persoana care s-a plans la CSM pentru o abatere disciplinara a unui magistrat (judecator sau procuror), iar CSM trimitand inspectia judiciara, daca in urma verificarii de catre inspectorii judiciari se constata ca intr-adevar magistratul a savarsit o abatere disciplinara din art. 99, legea 303/2004 si se dispune o sanctiune fata de magistrat, cine plateste prejudiciul suferit fata de persoana care se considera o persoana vatamata a magistratului indisciplinar?

Pentru persoana fata de care magistratul a gresit, aceasta inseamna un abuz sau neglijenta in serviciu, care sunt constituite ca infractiuni din codul penal.

In acest caz de mai sus, cum se procedeaza la plata daunelor morale fata de justitiabil?
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 21:35, 11 Ianuarie 2015
Prejudiciul moral trebuie dovedit și câtă vreme aveți posibilitatea obținerii unei revizuiri a hotărârii date de judecătorul sancționat disciplinar pentru exercitarea profesiei cu rea-credință sau gravă neglijență în ceea ce privește strict dosarul dvs., mă îndoiesc că puteți primi daune mai înainte de a fi fost revizuită și schimbată hotărârea în favoarea dvs.

Însă odată ce ați obținut revizuirea și schimbarea hotărârii, prejudiciul moral poate fi considerat reparat.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2015
Radu9, utilizator
Asa este, exista posibilitatea unei revizuiri, dar pana sa se faca revizuirea, daca constat ca un magistrat imi incalca un drept ca acestea doua de mai jos din legea 303/2004, art 99.

h) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune;
i) efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile;

Aceste intarzieri ale lucrarilor sau efectuate cu rea credinta, ar putea insemna si un abuz in serviciu al magistratului, si chiar daca inspectia judiciara dispune o sanctiune disciplinara fata de magistrat, fie cu un % din salariu sau altele, partea vatamata cum poate solicita daune morale si de la cine?
Ca sa intelegeti mai bine, ideea este ca de ce sa fie sanctionat disciplinar magistratul, caruia i se retine o suma de bani pe cateva luni, si nu ar trebui mai bine ca magistratul in loc sa fie sanctionat disciplinar de catre inspectorii judiciari, ar trebui sa plateasca daune morale fata de justitiabil.
Nu e mai corect asa? In acest sens, magistratul spune: De ce sa platesc daune morale si unui justitiabil din moment ce mi s-a luat o suma de bani din salariu de catre inspectia judiciara.

Pana la urma, cum se procedeaza ca justitiabilul sa primeasca daune morale chiar daca magistratul a fost sanctionat de catre inspectia judiciara?

Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2015
_Alin_, utilizator
În urma unei sancționări disciplinare sau penale a judecătorului în legătură cu soluționarea unei cauze care vă privește solicitați revizuirea, iar dacă în urma revizuirii se pronunță o hotărâre din care reiese că soluția anterioară vă prejudicia, dați Statul, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, în judecată.

Împotriva magistraților numai Statul se poate îndrepta cu o acțiune în regres.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2015
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa intelegem mai bine legea si procedura legala! Just-drept Just-drept A) = Art.52, alin.3 din Constitutia Romaniei, spune: Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului ... (vezi toată discuția)
Actiune civila abuz in serviciu aidu aidu Vreau sa chem in instanta judecatoarea, deoarece prin deciziile ei ilegale mi-a cauzat prejudiciu intr-un dosar. Urmeaza sa ii cer daune materiale toti banii ... (vezi toată discuția)
Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)