Pe un pamant cu CF pe bunicul meu dinspre mama s-a eliberat titlu de proprietate altei persoane. Intreb daca nu s-a facut succesiune pe acel pamant, succesiunea ar anula titlul de proprietate? Unde ar fi mai bine facuta succesiunea, prin instanta sau la notar?
Va multumesc.
Valensia
trebuie neaparat sa mergeti in instanta pentru rezolvarea problemei.Apar foarte des cauze de acest fel si nu reprezinta o probema prea mare pentru instante, dar aceasta este singura solutie.
Dezbaterea succesiunii poate fi facuta la notar, pe cale necontencioasa, doar daca mostenitorii nu contesta intinderea masei succesorale, calitatea lor de mostenitori sau cota ce li se cuvine. In caz contrar, fie procedura este inceputa la notar dar existand divergente intre mostenitori, notarul suspenda procedura si indruma partile la instanta pentru dezbaterea succesiunii pe cale contencioasa.
Dupa dezbaterea succesiunii in care va fi inclus si terenul cu privire la care bunicul figureaza ca proprietar tabular, pe baza extrasului cf de informare solicitat in acest scop pentru a face dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile ale defunctului, va trebui sa introduceti o actiune de stabilire a nulitatii absolute a titlului de proprietate a tertului ca fiind dobandit cu nerespectarea Legii nr. 18/1991. Dar asta numai daca acest tert nu si-a intabulat dreptul de proprietate asupra imobilului in cf, astfel incat in prezent acesta apare drept proprietar al terenului. Daca s-a intabulat in cf, nu veti putea face dovada dreptului de proprietate al bunicului asupra acelui imobil pentru a fi inclus in masa succesorala. Dezbaterea succesiunii v-ar ajuta totusi pentru introducerea unei actiuni de nulitate a titlului de proprietate, dovedind calitatea de mostenitori ai persoanei indreptatite si dovedind interesul in cauza, actiune bazata pe Legea nr. 18/1991, urmand ca numai dupa admiterea actiunii de constatare a nulitatii titlului de proprietate al tertului sa obtineti un supliment de certificat de mostenitor in care va fi inclus acest bun imobil. ;)
M-am interesat la CF si pamintul apare inca intabulat pe bunicul dinspre mama,asa cum am aratat la inceput. Oricum eu va multumesc din inima pentru sfaturi si mai ales ca existati, ca sunteti o forta care doreste actiunile in justitie prin respectarea legilor in vigoare,in spiritul adevarului si dreptatii.
Mult succes!!
Valensia.
Intrebare
carmen beladona
bunicul meu care a decedat avea un pamant. Am facut un extras de cf si este intabulat bunicul meu si acum la oras la cadastru. M-am dus la primaria satului ... (vezi toată discuția)