Pentru a intra in somaj am citit in lege ca e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni la 8 ore / zi, in ultimele 24 luni.
Eu am avut in ultimele 24 de luni mai multe contracte de munca pe 8 ore, dar si 2 ore / zi.
Prima intrebare, la timp partial se calculeaza cumulativ timpul adiaca toate luniile din ultimele 24 luni dupa care se imparte la 4 si rezulta numarul de luni echivalente lucrate la 8 ore?
A doua, se va cumula si daca am avut in acelasi timp 2 contracte de munca unul pe 8 ore si altul pe 2 ore?
In cazul meu as dori sa stiu daca cu stagiul meu din ultimele 24 luni pot sau nu sa ies in somaj:
am 7 luni la 8 ore si 21 de luni la 2 ore.
Daca da cum se va completa adeverinta pentru stagiu, daca numarul luniilor este mai mare de 12? Exista supliment sau se vor atasa 2 adeverinte impreuna?
Va multumesc!
Pentru perioada cand se suprapune cim cu 8 ore cu cim de 2 ore, stagiul este dat de cim cu 8 ore (adica faptul ca se lucreaza mai multe ore decat 8 nu inseamna ca va creste nr de luni de stagiu)
Pentru perioda cand aveti doar cim partial;, stagiul se calculeaza proportional cu nr de ore lucrate (raportat la 8 ore ca timp normal de lucru)
de exemplu:
7 luni cim cu 8 ore simultan cu cim cu 2 ore = stagiu realizat 7 luni.
17 luni cim 2 ore (alte luni decat cele de mai sus) = stagiu realizat 17/4, adica 4.25 luni
stagiu total = 7 + 4.25 = 11.25 luni de stagiu
se pare ca nu indepliniti conditia de stagiu, sau sunteti chiar la limita.
Cel mai util ar fi sa va verificati stagiul chiar la AJOFM de care apartineti.
Doresc sa intreb daca pentru o persoana la timp partial nu se poate lua in considerare timpul de cotizare proportional cu timpul lucrat adica in cazul meu de cand sunt angajat adica din decembrie 2005? Intreb doarece o persoana cu CIM de 4 ore ar avea nevoie de 24 luni pt stagiu de 12 luni / 8 ore, iar una la cu CIM la 2 ore de 48 luni pentru un stagiu de 12 luni / 8 ore conditie care inseamna ca o persoana la 2 ore nu poate iesi niciodata in somaj?
1. Aveti dreptate dar asa e legea. Nu se iau in calcul decat utimele 24 de luni din care terbuie lucrate 12 luni cu 8 ore sau echivalentul acestora in cazul timpului redus de lucru.
2. Asa este: o persoana care lucreaza cu un singur CIM cu 2 ore pe zi nu va putea niciodata sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
Asa cum v-a spus si dl Valeriu, inrtadevar daca o persoana ar lucra 2 ani doar cu CIM de 2 ore nu ar avea dreptul la indemnizatie de somaj.
Asa este legea. Sunt mai multe situatii in care desi se platesc asigurari de somaj, nu se poate obtine dreptul la indemnizatie.
In cazul dvs particular daca mai reusiti sa aveti cred ca minim o luna lucrata cu 8 ore, veti putea indeplini stagiul necesar.
Mersi, desi am intrebat la AJOFM raspunsul a fost ca se aduna cumulativ luniile la 2 ore dar nu si ca trebuie sa fie altele decat cele la 8 ore. Probabil ca stresul si numarul mare de someri au determinat ca raspunsul sa fie incomplet sau eronat.
Am sa ma adresez din nou sper ca de data asta voi primi un raspuns concret. Asta e viata...
Termene somaj
nadia.berar
Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta!
Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)