valabil e un termen destul de general in materia cecului.
daca te referi la prescriptie , termenul de prescriptie este de trei ani si curge de la data emiterii ( cecul fiind instrument de plata la vedere acesta neavand o scadenta )
daca te referi la termenele de prezentare la plata legea 59/1934 prevede: Art. 30. - Cecul emis si platibil in Romania trebuie, sub sanctiunea pierderii dreptului de regres impotriva girantilor si garantilor, sa fie prezentat la plata in termen de 15 zile.
Cecul emis intr-o tara straina si platibil in Romania trebuie sa fie prezentat in termen de 30 de zile, iar daca este emis in afara de Europa in termen de 70 zile.
Termenele aici aratate se socotesc din ziua aratata in cec ca data a emiterii. Daca cecul este platibil in strainatate, termenul de prezentare va fi cel aratat de legea locului platii.
Daca aceasta lege nu dispune se vor aplica regulile inscrise in alineatele precedente.
In cazul cec-urilor garantie, care este termenul luat in considerare? cel la care acesta s-a predat sau data la care a fost completat de catre persoana careia i-a fost lasat instrumentul?
In cazul meu, am lasat un CEC pt niste servicii ce nu au mai avut loc dar a fost folosit pt a deconta alte facturi. Pt acest CEC am retras mandatul de semnare (conform imputernicirii initiale date de mine) dar furnizorul l-a folosit. Mai este valabil? Al a intrat la decontare la 8 zile de la data trecuta pe CEC si din acest motiv am initiat discutia. Nu am avut bani in cont. Mai poate fi vorba de inselaciune?
Da, cecul a fost lasat in alb cu un proces verbal/imputernicire de completare a cecului, imputernicire ce prevedea ca cecul se va completa cu datorii certe, lichide si exigibile. Problema este ca eu le-am retras imputernicire de a semna si suma completata a fost una pe care eu nu stiu de unde au scos-o si mai mult, era lasat pentru o alta tranzactie, initiala.
Vestea buna este ca nu puteti fi incadrat la infractiunea de inselaciune prevazuta de art 215 alin 4 C. penal
Vestea proasta este ca este posibil sa fi savarsit, prin eliberarea cecului in alb, infractiunea prevazuta de legea speciala 59/1934 astfel Art. 1. din L. 59/1934 - Cecul cuprinde:
...........................................
2. Ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani.
........................................
Art. 2.din L. 59/1934 - Titlul caruia ii lipseste una din conditiunile aratate in articolul precedent nu va fi socotit cec, ...........................
Art. 84 din L. 59/1934. - Se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei si inchisoare de la 6 luni pina la 1 an,........:
.....................................
3. Oricine emite un cec cu data falsa sau caruia ii lipseste unul din elementele esentiale aratate de alineatele 1, 2, 3 si 5 al art. 1 si art. 11.
acum discutia ar fi daca sunt indeplinite conditiile constitutive ale infractiunii dar asta necesita un studiu pe caz mai amanuntit.
daca cecul a fost dat pentru un debit care a fost achitat si puteti dovedi asta exista o actiune de drept comun admisibila si in materie cambiala pentru restituirea ceculu detinut fara just temei. dar si pentru a vedea daca exista o sansa viabila trebuie studiat in amanunt fiecare detaliu al rapoartelor dvs juridice ce au legatura cu amintitul cec.
Acest caz totusi ar inlatura raspunderea dvs penala si vis-a-vis de infractiunea prevazuta de art 84alin (3) din L.59/1934