avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot beneficia de ajutor de intretinere din partea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot beneficia de ajutor de intretinere din partea sotului?

Buna seara!

Sunt casatorita de 25 de ani,am facut impreuna cu sotul casa el fiind plecat din tara de aproximativ 18 ani.In tot acest timp eu am ramas in tara cu fetita si am construit casa , el trimitand bani acasa lunar.Dupa ce am terminat casa(acum 8 ani), ne-a luat, pe mine si pe fetita in Italia.As vrea sa mentionez ca in anul 2000 am fost diagnosticata cu anxietate generalizata si agorafobie.Dupa ce am plecat din tara la el, lucrurile s-au schimbat f mult. Acolo nu am mai stiut de salariul lui, eu nu am lucrta decat ocazional, fara un contract de munca, dar deoarece el avea acte, am beneficiat si noi de ele. Acum un an de zile m-a trimis in tara pe motiv ca nu aduc salariu in casa ca si el, devenise violent , consuma bauturi alcoolicesi ma scotea afara din locuinta comuna de acolo.N-am anuntat autoritatile de acolo pentru ca mi-a fost frica, eram singura intr-o tara straina, plus ca am probleme de sanatate, mentionate mai sus.As dori sa stiu, daca legea il poate obliga sa-mi plateasca un ajutor de intretinere, cu acte doveditoare ca el are un contract de munca si un venit lunar stabil in Italia( singura intretin casa din Romania)si unde ma pot adresa. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
Cristiana-Ramona, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristiana-Ramona , utilizator 09:43, 14 Ianuarie 2015
nu.
Despăgubirile pot fi cerute distinct de dreptul la prestaţia compensatorie.

Obligaţia de întreţinere între soţi încetează prin desfacerea căsătoriei.

Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei.


Aceeaşi obligaţie intervine şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

În cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani, iar divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.

Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere.

Prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei.


Prestaţia compensatorie poate fi stabilită în bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori în natură, sub forma uzufructului (beneficiului adus de folosirea unui bun) asupra unor bunuri mobile sau imobile cae aparţin debitorului.


Succes.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire morala gabimateo gabimateo Este posibila intentarea unui proces vizand despagubire morala impotriva fostului sot pe motive de adulter (vezi toată discuția)
Buna ziua- daune divort bartolomewS bartolomewS Ce se intampla daca sotia nu acorda divortul sotului?(sotul a inselat-o.sotia cere daune materiale,pentru acordarea divortului.) (vezi toată discuția)
Despagubiri dupa divort LUCY04 LUCY04 Buna ziua. As vrea sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Tatal meu a inaintat o cerere de divort la Judecatoria sect 1 impotriva mamei mele dorind ca divorul sa ... (vezi toată discuția)