Sotul meu a hotarat sa -si imparta viata cu alcineva.Problema este ca aceasta casa unde noi stam provine din banii parintilor .Dupa dupa 5 ani de casnicie parintii mi-au facut act de intretinere cu uzufruct.Dupa 14 ani am vandut ... si nu am stiut la acel moment ca el avea deja o amanata.Am cumparat noul apartament cu casa parintilor si cu banii de la ei(diferenta)... fara acte bineinteles.Dupa 18 ani de casnicie a plecat singur de acasa.Avem 2 copii 18 si 16 , copii la care el a intors spatele.A introdus actiunea de div in 2007 si apoi apartajul.Nu am crezut niciodata acest lucru.Eu nu l-am cunoscut asa pe omul cu care am impartit atatia ani... In fine..Salariul meu nu imi permite sa iau nici macar bani din banca sai dau cei 930 mil pe care ia castigat.O sa fac recurs.... o sa lungesc cat voi putea... A castigat deci 50 %????Oare e normal ce se intampla? Care est ajutorul pe care il ofera statul acestor copii ? Primeste tatal infidel jumatate din casa .... ?plecam toti 3 in garsoniera?Sunt parinti in aceasta lume inca responsabili care vor totul pt copii lor ? dar cum daca nu au ajutor?Intrebarea este pot dona in timpul partajului partea mea copiilor? Poate il sensibilizeaza ceva pe acest imbecil?Datimi un sfat.....
multumesc
In situatia partajului bunurilor mobile, Codul familiei instituie prezumtia ca bunurile comune au fost dobandite cu aportul ambilor parti in cote egale de 50% fiecare. Astfel, daca nu v-ati aparat sau v-ati aparat dar nu ati putut dovedi faptul ca ati avut o contributie mai mare la dobandirea bunurilor mobile sau o contributie exclusiva, atunci hotararea instantei de fond a fost una corecta si legala. In cadrul acestui proces nu se pune problema ca fostii soti au 5 copii care locuiesc cu mama si ca nu aveti de unde sa achitati sulta, instanta v-a atribuit dv. beneficiul locuintei tocmai datorita situatiei concrete in care va aflati, dar fostul sot are dreptul la sulta daca nu i s-a atribuit imobilul, in cazul in care s-a stabilit ca are un drept de proprietate in devalmasie asupra imobilului. Daca nu puteti face fata sumei ce trebuie sa o achitati, fie imprumutati un credit de la banca, fie vindeti imobilul si cu banii ramasi dupa plata sultei veti achizitiona alt imobil.
Oricum, caile de atac ale hotararii instantei de fond si cererile in fata fiecarei instante de acordare a unui termen pentru pregatirea apararii, va mai da sansa de a obtine timp in vederea gasirii unei solutii cat mai ieftine de obtinere a contravalorii sultei.
Succes! ;)
ok!!! nu mai comentez legea... are dreptul la sulta cum ziceti dumeavoastra.Eu vreau sa mi cedez partea copiilor mei acum .Adica vreau sa l las sa se judece cu fiica lui in continuare ca e un om major.pot sa donez copiilor .Simt ca mi se intampla ceva si vreau sa i las in regula .... Sunt mai multe ... insa e problema mea.Doar atat vreau sa stiu pot sa fac asta ? E bine????
Dupa sistarea starii de indiviziune ( a proprietatii comune in devalmasie ), oricare dintre cei doi soti poate dona/ vinde cota parte din dreptul de proprietate copiilor.
Proprietatea comuna , devine , prin imparteala , proprietate exclusiva , asa incat , fiecare dintre soti dispune de bunul propriu dupa cum doreste.
Un alt aspect pe care doresc sa-l mentionez este ca , ambii copii , daca sunt in continuarea studiile , (nu are relevanta natura acestora) , si fac dovada ca sunt "in nevoie", nerealizand venituri salariale , au dreptul la pensia de intretinere, care poate atinge un plafon maximal de 1/3 (pentru ambii copii.)
Majorul are capacitate procesuala depina , si calitate procesuala , asa incat poate fi titularul cererii de chemare in judecata ,fara vreo incuviintare a dumneavoastra.(pentru ca aceasta cerere de chemare in judecata sa nu fie respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active ).In schimb , in cazul celui de 16 ani , opereaza asistarea , astfel incat e necesara si exprimarea acordului de vointa al dumneavoastra.
Cu privire la bunurile ce fac parte din comunitatea matrimoniala , exista , ce-i drept , o prezumtie de contributie egala a celor doi soti , insa aceasta nu una irefragrabila , de nerasturnat , proba contrara o combate .In acest sens aveti posibilitatea de a uza de orice mijloc de proba in vederea rasturnarii acestei prezumtii relative, dovadind un aport financiar mai mare.Iar bunul imobil de care amintiti e propriu
Doamna ce aparare ati avut in instanta? Din ce spuneti dvs instanta trebuia sa retina ca aceasta casa este un bun propriu al dumnevoastra conform articolului 31 din Codul familiei lit. f.
Chiar daca aceasta casa a fost achizitionata in timpul casatoriei - achizitia s-a facut in schimbul unui bun propriu. Doar acea diferenta care s-a platit, in masura in care nu se poate proba ca a fost facuta tot de parintii dumneavoastra, intra in regimul comunitatii. (sotul ar avea dreptul la jumatate din acea diferenta)
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei; f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.
Se pare ca user-ul nu a avut aparator sau a avut unul care nu a stiut cum sa probeze cele afirmate de user. Or, daca nu se probeaza cele afirmate, nu este vina instantei ca a pronuntat o astfel de hotarare...Chiar user-ul afirma ca banii cu care a achizitionat bunul in timpul casatoriei au fost primiti de la parintii sai fara acte, dar datorita relatiilor de familie, acest fapt putea fi probat si prin alte mijloace de proba...;)
Divort partaj
Bianca1895
Buna ziua,
Parintii mei detin un apartament acesta fiind trecut in acte bun comun.
Inainte de a achizitiona acest bun tatal meu a detinut un imobil (bun ... (vezi toată discuția)
Partaj complicat
robin2014
an divortat in 2012, pana la divort am locuit primii sapte ani in casa bunicii sotului meu cu aceasta si sotul meu nu a dorit sa faca acolo investitii, ne-am ... (vezi toată discuția)