avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort Partaj

Buna ziua,

Parintii mei detin un apartament acesta fiind trecut in acte bun comun.
Inainte de a achizitiona acest bun tatal meu a detinut un imobil (bun personal) pe care l-a vandut , iar banii obtinuti I-a adus ca aport (aproximativ 25%) pentru bunul comun.
Intrebarea mea este in cazul partajului, daca tatal meu cere restituirea aportului adus pentru bunul comun poate obtine acest aport sau partajul se va face jumatate jumatate pentru ca imobilul este trecut in acte bun comun (nu exista in famiie copii minori).
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:25, 14 Martie 2018
In cazul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, ceea ce caracterizeaza proprietatea este devalmasia. Adica spre deosebire de coproprietate, unde fiecare proprietar are o cota determinata din bun, in cazul sotilor, acestia detin bunul in comun, fara a se stabili cu exactitate cota pe care o are fiecare.
Faptul ca in practica se considera ca sotii au jumate jumate este pentru a simplifica lucrurile si doar la nivel de prezumtie, prezumtie care se poate inlatura prin orice mijloace de proba.
Mai exact, daca tatal dvs aduce probe in instanta, ca 25% din pretul apartamentului au fost obtinuti prin vanzarea anterioara a unui bun propriu, iar mama recunoaste acest aspect, da, poate obtine o sulta mai mare de jumatate din valoarea imobilului.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Am rugămintea să îmi clarificați și mie noțiunea de indiviziune, respectiv ce înseamnă ieșirea din indiviziune prin partaj voluntar sau judiciar Jurindex Jurindex Bună ziua! Am rugămintea să îmi clarificați si mie notiunea de indiviziune, respectiv ce inseamna iesirea din indiviziune prin partaj voluntar sau ... (vezi toată discuția)
Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)