Parintii mei detin un apartament acesta fiind trecut in acte bun comun.
Inainte de a achizitiona acest bun tatal meu a detinut un imobil (bun personal) pe care l-a vandut , iar banii obtinuti I-a adus ca aport (aproximativ 25%) pentru bunul comun.
Intrebarea mea este in cazul partajului, daca tatal meu cere restituirea aportului adus pentru bunul comun poate obtine acest aport sau partajul se va face jumatate jumatate pentru ca imobilul este trecut in acte bun comun (nu exista in famiie copii minori).
In cazul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, ceea ce caracterizeaza proprietatea este devalmasia. Adica spre deosebire de coproprietate, unde fiecare proprietar are o cota determinata din bun, in cazul sotilor, acestia detin bunul in comun, fara a se stabili cu exactitate cota pe care o are fiecare.
Faptul ca in practica se considera ca sotii au jumate jumate este pentru a simplifica lucrurile si doar la nivel de prezumtie, prezumtie care se poate inlatura prin orice mijloace de proba.
Mai exact, daca tatal dvs aduce probe in instanta, ca 25% din pretul apartamentului au fost obtinuti prin vanzarea anterioara a unui bun propriu, iar mama recunoaste acest aspect, da, poate obtine o sulta mai mare de jumatate din valoarea imobilului.