avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Avarie instalatie caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Avarie instalatie caldura

Buna ziua,in aceste zile cu temperaturi negative extreme am intampinat urmatoarea situatie: am o garsoniera in care nu locuiesc permanent,din cauza temperaturilor negative s-a spart o conducta de la instalatia de caldura din interiorul zidariei, (o consider ca fiind o defectiune ascunsa) producandu-se inundatii in mai multe garsoniere din apropierea mea.Mentionez ca nu am asigurare si nu stiu daca cei afectati au sa nu asigurari. Va rog mult sa-mi spuneti daca imi apartine culpa situatiei create.Mentionez ca aceasta garsoniera am primit-o in toamna lui 2014 in urma divortului,toate modficarile au fost facute de fostul sot,nu am fost in cunostinta de modul de lucru.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:33, 14 Ianuarie 2015
Nu conteaza cine si cand a facut modificarile (poate ca nici nu au fost efectuate, ci asa a fost facuta instalatia), insa "regula de aur" in as. prop. este ca atunci cand defectiune apare pe un segment orizontal, atunci toate consecintele apartin proprietarului.

Daca defectiunea apare pe un segment vertical, atunci tot ce tine de consecinte, inclusiv cele legate de reparatii, apartin as. proprietari, considerandu-se ca defectiunea a aparut pe spatiul comun.

Sigur ca "vina" va apartine - adica aveti o vina din culpa si practic nimeni nu va poate reprosa ca personal ati fi avut intentia sa inundati vecinii - cu stricaciunile de rigoare.... S-a intamplat si gata, incercati sa discutati la as. prop., cu vecinii, cereti-le scuzi si poate se termina asa.
Sigur ca preventiv, puteti sa va ganditi pe viitor la o asigurare facultativa, exact ppe aceasta tema.
Succes!
daca teava sparta este in garsoaniera dvs atunci sunteti responsabila, daca nu dovediti ca este o teava comuna care trebuie intretinuta de cei de pe tronson, daca este o modificare facuta de fostul sot puteti incerca recuperarea cheltuielilor de el ca viciu ascuns dar tot va trebui sa dovediti....primul lucrur zic eu este sa chemati un specialist sa va spuna ce si cum.....apoi puteti actiona.
doar un specialist va spune daca e vorba de parti comune sau e responsabilitatea locatarului ....
Ilenuta123 a scris:
...din cauza temperaturilor negative s-a spart o conducta de la instalatia de caldura din interiorul zidariei,

Anuntati imediat administratorul asociatiei sau presedintele daca e mai aproape pana cand nu se inunda tot cartierul.
Administratorul singur daca se pricepe sau cu instalatorul, opreste agentul termic pe colana, pe scara ori pe bloc dupa caz.
Tot administratorul si instalatorul asociatiei pot constata une este exact defectiunea si iau masuri urgente de remediere.
Asa cum s-a mai spus, daca e o colana comuna, asociatia suporta cheltuiala si o repartizeaza apoi proprietarilor conform legislatiei.
Infrastructura de apa si caldura este constructiv integrata in constructie astfel incat sa nu sufere degradari din cauza conditiilor meteo.

Incerc un scenariu cu amanunte pe care utilizatoarea nu ni le furnizeaza, ajungand direct la problema care o intereseaza.
Probabil sotul utilizatoarei a modificat traseul tevii de caldura prin balcon unde, poate, si-a montat un calorifer. Locuinta fiind nelocuita, caloriferele au fost inchise, probabil exista repartitoare.
Mesterul care a facut aceasta modificare amatoristic, considerand ca la noi este o primavara vesnica, nu a izolat teava din balcon, s-a multumit cu izolarea peretelui exterior al balconului.
Si tot probabil, apartamentul fiind nelocuit, geamul balconului a fost uitat deschis.
La nenorocirea de ger intamplata acum catva timp, teava s-a crapat si a produs inundatia.

Dauna este din culpa utilizatoarei.

Exact un asemenea caz, acum 2 saptamani, ni s-a intamplat noua in bloc - de aici scenariul meu - si paguba a fost considerabila pentru apartamentul de dedesupt. Noroc ca apartamentul cu pricina se afla numai la et.1, ca altfel nu-l vedeam bine pe proprietarul apartamentului cu avaria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu inundatie si administrator necooperant Dan1123 Dan1123 Am fost inundat de catre vecinul de deasupra incepand cu data de 14, problema este in bucatarie si persista de atunci, vecinului de deasupra probabil i s-a ... (vezi toată discuția)
Unde se delimiteaza raspunderea asociatiei si intervine raspunderea proprietarului D_S D_S Ne confruntam (asociatia de proprietari) cu o problema,tehnica sau de interpretare. La WC-ul de serviciu s-a spart teava de alimentare cu apa rece dupa teul ... (vezi toată discuția)
Daune in urma inundatiei blocului elishepherd elishepherd Mama mea locuieste la etajul 3 intr-un bloc de 6 etaje. In ultimele 18 luni a fost inundata prin tavan de 4 ori, ultima data intamplandu-se acum doua ... (vezi toată discuția)