avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie lasata la banca mostenitorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie lasata la banca mostenitorului

Buna ziua! Am o problema, as dori va rog sa ma lamuriti.

In urma cu 3 ani tatal prietenei mele mai avea o datorie la banca in valoare de ~5000lei, intre timp el a decedat. Prietena mea, fiind singura mostenitoare, cei de la banca au inceput sa o caute pe ea ca sa restituie datoria (plicuri, apeluri) timp de 1-2 ani. Mentionez ca decedatul nu a semnat niciun act care sa o elibereze pe mostenitoare de plata datoriei.
Recent, verisoara prietenei mele a fost la banca sa declare ca nu mai exista mostenitori, iar aceasta a sfatuit-o sa nu isi faca cont/card/etc la alte banci ca sa nu o gaseasca sa o oblige sa plateasca datoria.

Voiam sa ma lamuriti va rog, daca isi va face cont/card la orice banca,or sa o gaseasca in baza de date urmand procedurile? Exista vreo alta cale de a scapa de datorie? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sionut01 , utilizator 12:30, 27 Ianuarie 2015
Ce legatura are verisoara cu prietena? Ati zis ca prietena e singura mostenitoare....Poate Banca a cesionat deja creanta .....Daca prietena nu accepta mostenirea, banca o poate declara vacanta insa e o procedura greoaie si costisitoare.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
avvalentina, utilizator
Daca e datoare si deschide cont banca creditoare va lua banii.
Daca se prescrie scapa.
Ar fi bine sa mearga cu actele la avocat daca vrea sa se lamureasca intrucat doar pe acte poate primi lamuriri de la avocat.
Ar trebui si actele de imprumut sa le aiba.
Cum sa fie datoare cand nu exista act de acceptare a succesiunii?De ce speriati oamenii cu avocatul?
Daca e mostenitoare cum sa nu fie mostenitoare.
Acceptarea se poate face si in mod tacit.

Daca a acceptat sau nu mostenirea in mod tacit constituie o alta analiza.
Ca nu a dat declaratie notariala de acceptare e altceva.
Daca ar fi sa o luam pe declaratii notariale 50% din oameni nu dau...


Bine ca nu lucrati in penal ca bagati lumea in puscarie nevinovata.
Ma faceati sa cred ca ce zic oamenii de avocat poate sa fie adevarat ca exista avocati care baga lumea la puscarie...
Dar probabil ca nu faceti parte fin baroul traditional...si nici nu ati avea cum sa lucrati in penal...


Banca poate foarte usor sa execute silit mostenitorul daca va deschide proces...si exista bunuri ramase de la defunct...

Daca defunctul era sarac lipit si nu avea nimic pe numele sau si nu avea ce sa mosteneasca nu avea cum sa mosteneasca numai o datorie, sau chiar daca ar putea ca poate lua 10 lei si sa datoreze apoi 10 000 000 lei pe legea veche constituie alta discutie...

Mostenirile pot fi simple sau complicate in functie de cel care instrumenteaza un caz...si de multe ori nimic nu este sigur pana la finalul unui proces oricat de simplu ar putea sa para...


Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru atentia oferita!


avvalentina a scris:

Ce legatura are verisoara cu prietena? Ati zis ca prietena e singura mostenitoare....Poate Banca a cesionat deja creanta .....Daca prietena nu accepta mostenirea, banca o poate declara vacanta insa e o procedura greoaie si costisitoare.


Verisoara s-a dus in calitate de ruda a familiei ca sa declare la banca ca nu mai exista alti mostenitori ai tatalui. Am uitat sa precizez ca banca nu stia exact daca fiica (mai) locuieste la aceea adresa si nici la telefon nu au primit confirmarea ca ea este mostenitoarea, insa insistau.

Nu au mai deranjat-o cu telefoane/plicuri banca de cand s-a dus verisoara la banca, deci nu cred ca s-a acceptat in mod tacit recuperarea datoriei.
Sa inteleg ca trebuia rezolvata problema prin intermediul avocatului? Sa ce? Doar sa dovedeasca bancii ca tatal ei e decedat si ca nu accepta sa plateasca datoria?
Deci daca isi va deschide un cont la orice banca cu bani in el, cei care se ocupa cu recuperarea (inca in proces) vor putea sa-i goleasca contul?

Alte discuții în legătură

Somatie cezar_iul cezar_iul in cazul in care cineva s-a sinucis si avea o datorie bancara cine se obliga sa o plateasca? persoana nu era casatorita, nu are giranti iar apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Notificare cezar_iul cezar_iul in cazul in care cineva s-a sinucis si avea o datorie bancara cine se obliga sa o plateasca? persoana nu era casatorita, nu are giranti iar apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Datorii la banca greu de achitat Doina B Doina B Buna ziua! In conditiile in care am un credit substantial la o banca, cu o rata lunara care, in perioada actuala, depaseste cu mult posibilitatile mele ... (vezi toată discuția)