Buna ziua,as vrea sa ma ajutati si pe mine cu o problema,va rog frumos.
Lucrez la un supermarket,si,pe parcurs am absolvit niste cursuri de calificare,si am facut analizele medicale in fiecare an,patronul a spus ca suporta el cheltuielile,daca eu vreau sa imi dau demisia,el spune ca ne opreste din banii pe care el i-a platit cand eu am absolvit cursruile.Este corect ceea ce face??? Va rog frumos sa ma lamuriti,si sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac,va multumesc frumos.
1. Cheltuielile cu controlul medical la angajare si anual sunt suportate de angajator. Va redau textele legale:
Codul muncii:
Art. 171.
(2) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
(3) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
(4) Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului. (5) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in nici un caz, obligatii financiare pentru salariati.
CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale. Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta conform legii. Conditiile concrete urmeaza sa fie stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.
(2) In cazul in care dispozitii legale speciale sau ale contractului colectiv de munca prevad examinari medicale la termene mai scurte, determinate de conditiile deosebite de la locurile de munca, se vor aplica aceste prevederi.
(3) Salariatii sunt obligati sa se supuna examenelor medicale in conditiile organizarii potrivit prevederilor alin. 1. Refuzul salariatului de a se supune examinarilor medicale constituie abatere disciplinara.
(4) Examinarea medicala a salariatilor la angajare si, ulterior, o data pe an se face de catre unitatile sanitare de specialitate acreditate de patronat si de Ministerul Sanatatii.
2. Ca sa platiti banii pentru cursuri trebuie ca acestaea sa fi depasit 60 de zile si sa aveti incheiat un act aditional la contractul individual de munca prin care sa se prevada asa ceva. deci, ce v-a spus patronul nu este legal.
3. Orice retinere din salariu se poate face numai pe baza unei hotarari judecatoresti.
4. Puteti face o sesizare la ITM.
5. Sa nu acceptati sa demisionati sau sa semnati o cerere de incetare a contractului de munca deoarece va pierdeti dreptul la indemnizatie de somaj.
6. Daca vreti sa primiti raspunsuri in continuare la aceasta problema, intrati pe "Dreptul muncii..." unde se discuta asemenea probleme.
Simplu si clar,raspunsul d-lui consilier Valeriu este super competent.Pe scurt,daca cursul a durat mai mult de 60 de zile si exista intre dvs.si societate un contract numai atunci puteti fi obligat la plata vreunei sume de bani cu titlul de cheltuieli de scolarizare in cazul in care parasiti societatea inainte de un anumit termen stabilit tocmai prin acel contract.