Potrivit reglementarilor legale in vigoare din Romania, cimitirele umane sunt de doua feluri: ale administratiei publice locale si ale cultelor religioase.
Actualul Cod CAEN (Clasificarea activitatilor din economia nationala) din Romania, la Sectiunea S –„Alte activitati de servicii”, prevede ca activitatea de „
pompe funebre si similare” este apreciata si ca activitate economica, motiv pentru care unii intreprinzatori privati se considera indreptatiti sa infiinteze si sa administreze cimitire particulare.
Infiintarea de cimitire private a caror activitate se desfasoara fara respectarea intregii legislatii in vigoare, incalca actualul cadrul normativ, care considera aspectele legate de cimitire ca fiind de interes public.
Unitatile de cult –conform prevederilor Regulamentului Cadru de organizare si functionare a serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local, Titlul Organizarea si functionarea cimitirelor, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 955/2004 – sunt singurele care asigura in sistem privat „Serviciile necesare colectivitatii locale”.
Dispozitiile Ordinului nr. 261/1982 Art. 4 al Ministrului Sanatatii, in vigoare, stabileste idreptul exclusiv al administratiilor publice si al unitatilor de cult de a administra cimitire.
Regimul juridic al libertatii religioase si al cultelor este reglementat prin Legea 489/2006, care, la art. 28, prevede ca „
autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a infiinta cimitire comunale si orasenesti in fiecare localitate (alin. 4). Cimitirele comunale sau orasenesti se organizeaza astfel incat sa aiba sectoare corespunzatoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor ce functioneaza in localitatea respectiva (alin. 5)”
.
Aceeasi lege precizeaza si ca
„unitatile locale ale cultelor pot avea si intretine, singure sau in asociere cu alte culte, cimitire confesionale pentru credinciosii lor. Cimitirele confesionale se administreaza potrivit regulamentelor cultului detinator. Identitatea confesionala a cimitirelor istorice este protejata de lege (alin. 1). In localitatile in care nu exista cimitire comunale si unele culte nu au cimitire proprii, persoanele decedate care apartineau cultelor respective pot fi inhumate potrivit ritului propriu, in cimitirele existente in functiune (alin. 2). Prevederile alin. (2) nu se aplica cimitirelor apartinand cultelor mozaic si musulman (alin. 3)”.
Legislatia in vigoare prevede ca responsabilitatea administrarii cimitirelor este una strict comunitara, respectiv a comunitatii locale sau confesionale.
Este in vogoare Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, act normativ deficitar si ambiguu in multe privinte, avand ca principala motivatie crearea cadrului legislativ pentru infiintarea de cimitire private de catre operatori economici, dar care nu reglementeaza corespunzator problemele generate prin completarile aduse legislatiei in domeniu