avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog sa ma ajutați cu actul normativ care prevede ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog sa ma ajutați cu actul normativ care prevede acordul ...

Va rog sa ma ajutați cu actul normativ care prevede acordul concesionarului pentru dezhumare.Administratiile cimitirelor solicita acordul concesionarului pentru a dezhuma.In legislația privind cimitirele nu este prevazut nimic legat de acest aspect.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 08:19, 18 Noiembrie 2021
"Legislatia actuala" privind cimitirele se completeaza cu regulamentul de functionare aplicabil pentru fiecare cimitir in parte. Cautati pe internet regulamentul aplicabil in unitatea administrativ teritoriala pe raza careia se afla cimitirul sau interesati-va despre acest document la Primarie. Acolo veti putea vedea care sunt obligatiile in caz de deshumare.
Un regulament trebuie sa fie făcut în baza legislației în vigoare.Nu sa o completeze.?????Un regulament nu este act normativ.
Exista un act normativ, respectiv legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare care in art 14 prevede:
"Articolul 14
(1) Organizarea și funcționarea cimitirelor și a crematoriilor se realizează în condițiile prezentei legi, în conformitate cu prevederile hotărârii Guvernului adoptate potrivit prevederilor art. 40 și ale regulamentului de organizare și funcționare aprobat prin hotărâre a consiliului local, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare proprii cultelor, prin care se instituie reguli generale pentru serviciile de înhumare și de incinerare.
(2) Administratorul cimitirului are următoarele obligații:
a) să respecte regulamentul de organizare și funcționare a cimitirului;
b) să stabilească regulile privind prestarea serviciilor de înhumare și de incinerare, precum și regulile privind prestarea altor servicii de către operatori economici sau de persoane fizice autorizate;
c) să asigure corectitudinea concesionărilor și a atribuirii locurilor de înhumare, cu respectarea condiției ca locul să fie îngrijit;
d) să stabilească regulile de acces în cimitir și orarul de funcționare;
e) să asigure funcționarea și întreținerea sălii de ceremonii funerare, a spațiului prevăzut la art. 8 alin. (1) lit. c) și a întregii infrastructuri;
f) să organizeze preluarea persoanelor decedate, deschiderea și închiderea cimitirului;
g) să întocmească și să păstreze registrele de evidență și arhivă;
h) să asigure efectuarea și păstrarea curățeniei, întreținerea drumurilor și a aleilor, deszăpezirea acestora, colectarea și transportul gunoaielor;
i) să asigure paza și ordinea în perimetrul cimitirului sau al crematoriului, întreținerea împrejmuirilor;
j) să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor."

Mai exista si Normele tehnice din 12.10.2016 aprobate prin HG 741/2016 care expliciteaza in ce conditii si pa baza caror avize (care sunt anexa la HG) se pot face deshumarile in cap IV. Puteti consulta documentul aici [ link extern ]

Chiar si asa, toate prevederile legale se completeaza cu regulamentul de functionare a cimitirelor aprobat prin hotarare de consiliu local.
Dar tot trebuie sa respecte legea.Un Regulament sau o Hotarare de Consiliu Local nu pot sa completeze o Lege.Heloo!!!
Ba chiar pot, mai ales cata vreme legea nu distinge cu privire la toate formalitatile si prevede in mod expres ca acestea sa fie normate prin regulament adoptat la nivel local. Hello Hello.
Dar, totusi, ca sa nu ne salutam in engleze degeaba, care este speta dvs mai exact?
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
MihailZC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie cimitire sexu sexu avind in vedere aparitia legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.,as vrea sa stiu cum se aplica urmatoarele prevederi la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ... Diana Feder Diana Feder Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei ... (vezi toată discuția)
Serviciu funerar sexu sexu inmormintarile in cimitir confesional sunt considerate activitati economice ? (vezi toată discuția)