avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... depunere cerere repunere in termen prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

depunere cerere repunere in termen prescriptie

La termenul 5 din dosar, instanta mi-a respins cererea de repunere in termen, dupa ce la termenul 4 proclamase stingerea dreptului la actiune.
Motivul pt care mi-a respins cererea de repunere in termen a fost perimare, deoarece nu am depus-o in termenul de 30 zile de cand am luat la cunostinta de incetarea obstructiei in calea exercitarii dreptului la actiune.
Dar eu am introdus cererea de chemare in judecata exact in acel termen.
Iar prevederile Codului Civil, practica si doctrina nu spun ca trebuie sa depun CEREREA DE REPUNERE IN TERMEN in 30 zile, ci cererea de chemare in judecata in termen de 30 zile.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 13:58, 14 Ianuarie 2015
Repunerea în termenul de prescriptie
(1) Cel care, din motive temeinice, nu si-a exercitat în termen dreptul la actiune supus prescriptiei poate cere organului de jurisdictie competent repunerea în termen si judecarea cauzei.
(2) Repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă partea si-a exercitat dreptul la actiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile, socotit din ziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care au justificat depăsirea termenului de prescriptie.


Termenul de 30 zile priveste atat cererea de repunere in termenul de prescriptie, cat si introducerea cererii prin care se exercita dreptul la actiune privind pretentia de fond.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
trandafir2, moderator
Nu sunt de acord cu interpretarea dvs.
In primul rand, in textul de lege citat de dvs scrie doar ca Repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă partea si-a exercitat dreptul la actiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile

Eu mi-am exercitat acest termen in 30 zile. Insa nu mi-a trecut prin cap sa solicit totodata si repunerea in termen, deoarece nu mi-a parut cazul, avand in vedere ca am considerat ca neintemeiata invocarea prescriptiei.

Deci cum ati tras concluzia ca Termenul de 30 zile priveste si cererea de repunere in termenul de prescriptie??
Dat fiind ca, cauzele de repunere in termenul de prescriptie extinctiva nu sunt mentionate de lege si dat fiind ca in art. 2522 apare sintagma "motive temeinice", asta ne spune ca respectivele cauze de repunere in termen sunt lasate la aprecierea judecatorului, fapt pentru care este nevoie expres de o cerere (care sa contina si justificarile justitiabilului care nu si-a exercitat dreptul subiectiv in timp util) in baza careia instanta poate lua o hotarare. Instanta poate da, daca i se cere. Am zis poate, pentru ca nu este obligatoriu sa si dea. Insa prima conditie este sa i se ceara. Cuuummm ...? Printr-o cerere.
Absolut de acord. Am formulat cerere.
Dar nu odata cu cererea de chemare in judecata, ci la termenul imediat urmator ce s-a admis exceptia prescriptiei ridicate de partea adversa.
Cererea de chemare in judecata se incadreaza in termenul de 30 zile.
Insa imi pare complet netemeinica sustinerea ca si cererea de repunere in termen trebuie sa se incadreze in acelasi termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot afla daca s-a dezbatut succesiunea ? AlexGM AlexGM Parintii mei au divortat când eu eram copil. Tatal meu s-a recasatorit si a avut alti copil. Dupa aceasta perioada, nu am mai tinut legatura aproape deloc. ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara necontestata ContSters134265 ContSters134265 3 angajati au fost sanctionati disciplinar dupa 18 luni de la savarsirea abaterii. Acestia nu au contestat la tribunal, desi fapta nu putea fi aplicata, decat ... (vezi toată discuția)
Suspendarea prescriptiei goplanet goplanet Pot invoca suspendarea prescriptie in luna octombrie daca a intervenit o spitalizare de 2 luni inainte de implinirea termenului de presciptie din 01 februarie ... (vezi toată discuția)