avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unde pot afla daca s-a dezbatut succesiunea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unde pot afla daca s-a dezbatut succesiunea ?

Parintii mei au divortat când eu eram copil. Tatal meu s-a recasatorit si a avut alti copil. Dupa aceasta perioada, nu am mai tinut legatura aproape deloc. De curând am aflat ca in 2015 a decedat.
E posibil sa se faca succesiunea dupa tatal meu, fara ca eu sa fiu anuntat ? Mentionez ca nu mai locuiesc la domiciliul din buletin.
Daca s-a dezbatut succesiunea mai pot face ceva ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:52, 10 Aprilie 2017
Termenul de opţiune succesorală - art. 1103 Cod civil
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

Art. 954 Cod Civil - Deschiderea moştenirii
(1) Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.
Pentru motive temeinice puteti fi repusa in termenul de acceptare a mostenirii conform art. 2522 Cod civil.

Art. 2522
Repunerea în termenul de prescripţie
(1) Cel care, din motive temeinice, nu şi-a exercitat în termen dreptul la acţiune supus prescripţiei poate cere organului de jurisdicţie competent repunerea în termen şi judecarea cauzei.
(2) Repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă partea şi-a exercitat dreptul la acţiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile, socotit din ziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care au justificat depăşirea termenului de prescripţie.

Da, e foarte posibil sa se dezbata succesiunea fara dv. Nu mai prea aveti timp sa actionati, ar trebui sa vedeti daca se mai poate face ceva pentru acceptarea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen acceptare mostenire depasit din motive ce nu tin de vina mostenitorului rmstvrch rmstvrch Buna ziua, Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie să faci când ești anunțat după 7 ani că ești moștenitorul unei persoane decedate? ciurli_si_burli ciurli_si_burli In situatia in care dupa sapte ani esti anuntat ca mostenesti o persoana decedata ce trebuie sa faci? (vezi toată discuția)
Succesiune simasabina simasabina Buna ziua! As dori sa stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: X a decedat ,care are doi copii si doi frati.Copii nu doresc mostenirea ,fratii vor sa ... (vezi toată discuția)