Buna ziua.
De curand am aflat de la un prieten ca la el la servici li s-a facut o asigurare medicala iar angajatii trebuie sa plateasca lunar 5 lei.(Va scriu eu pentru ca el nu are cont pe acest site).
As dori sa stiu daca este normala aceasta situatie. Nu li s-a cerut acordul. Poate ei au deja(si unii chiar au) o astfel de asigurare pentru care au platit ani buni si acum trebuie sa renunte la ea(cea de la firma nu este optionala).
Ce se poate face?
Va multumesc.
De obicei asigurarea medicala platita de firma intra in pachetul salarial. Firma suporta valoarea asigurarii, dar angajatul trebuie sa plateasca impozitul aferent acestei valori, conform prevederilor Codului fiscal (este avantaj salarial).
La concret, acel 5 lei reprezinta impozitul pe transa lunara pe care o plateste firma pentru fiecare angajat asigurat.
Nu scrie nicaieri ca angajatul trebuie sa renunte la asigurarea lui privata, in cazul in care are deja una incheiata in nume propriu.
In plus, asigurarea facuta de firma are de obicei restrictii, nu se poate aplica in toate cazurile de imbolnavire, asa ca o asigurare in plus nu strica niciodata.
Concediul medical
floralin
buna ziua. in perioada de proba de 3 luni concediul medical nu se plateste ? daca eu ma imbolnavesc in aceasta perioada si mi se da concediu medical si firma ... (vezi toată discuția)