avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contestare recunoastere paternitate?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contestare recunoastere paternitate?

Buna ziua,
Am o situatie cam incurcata si, pana acum, niciunul dintre avocatii pe care i-am consultat nu a reusit sa ma lamureasca.
Iata: eram despartita in fapt de fostul meu sot de aproximativ 6 luni cand am cunoscut pe cineva. Am avut cu respectivul o relatie de cateva luni si am ramas insarcinata. Intre timp, am depus actele pentru divort. Divortul s-a pronuntat la o luna dupa ce am descoperit ca sunt insarcinata, dar dupa inca o luna, am decis sa ma impac cu fostul sot. Prietenul meu, tatal biologic al copilului, a fost extrem de surprins ca i-am anuntat sarcina si a declarat ca, din punctul lui de vedere, e imposibil sa fie tatal copilului (facusem sex protejat). Ei bine, eu nu am niciun dubiu ca el e tatal copilului, dar asta e alta discutie. Relatia cu tatal biologic s-a incheiat practic odata ce am descoperit ca sunt insarcinata. Fostul meu sot a fost extrem de incantat de sarcina (el e infertil si, printre altele, si acesta a fost motivul pentru care relatia noastra nu mai functiona de la un timp, eu dorindu-mi enorm un copil, el nefiind totusi de acord cu adoptia). Ca sa scurtez telenovela, copilul s-a nascut, fostul meu sot a recunoscut paternitatea pentru ca amandoi am considerat ca e cel mai bine asa. La 6 luni dupa nasterea copilului, fostul prieten si-a amintit ca "parca" eram insarcinata si ca "e posibil" sa fie copilul lui. Acum ameninta ca ma da in judecata... nu am inteles pentru ce. Cred ca de fapt trebuie sa conteste recunoasterea paternitatii. Pe de alta parte, unul dintre avocatii la care am fost mi-a spus ca, avand in vedere ca divortul nu se pronuntase inca la data legala a conceptiei (aprox 300 de zile inainte de nastere), copilul e practic copil din casatorie.
Si acum intrebarile. Are sau nu copilul meu statutul unui copil obtinut in timpul casatoriei? Ce poate face fostul prieten?
Mentionez ca relatia mea cu el nu a fost de notorietate si nici nu poate demonstra ca fostul meu sot e infertil (nu i-am spus niciodata asta, nu exista acte medicale la indemana fostului prieten in acest sens).
In speranta ca veti reusi sa dezlegati incurcatura, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:54, 8 Iunie 2009
Lazarote a scris:

unul dintre avocatii la care am fost mi-a spus ca, avand in vedere ca divortul nu se pronuntase inca la data legala a conceptiei (aprox 300 de zile inainte de nastere), copilul e practic copil din casatorie.

Si acum intrebarile. Are sau nu copilul meu statutul unui copil obtinut in timpul casatoriei? Ce poate face fostul prieten?

Adevar grait-a dl avocat!.

Fiind copil din casatorie, paternitatea nu este stabilita prin recunoastere, ci in baza art 53 alin 2. C fam
Art. 53. -
"Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie".

Art. 56. - Filiaţia faţă de tată se stabileşte, în afară de cazurile prevăzute în art. 53, prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească.

Deci recunoasterea se face cand nu se aplica art 53.
Ori in cazul acesta se aplica art 53.

Daca nu e recunoastere, atunci nu are nimeni ce fel de recunoastere sa conteste.
Singura actiune posibila este tagada de paternitate, dar pe acesta nu o poate promova tatal biologic. (au calitate de apromova o actiune in tagada: fostul sot, mama si copilul).

Interesant ...
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
romascanu, moderator
Multumesc mult pentru raspuns! Deci am gresit ca am mers la starea civila si ca fostul sot a facut declaratie de recunoastere? Mai pot face ceva? Multumesc din nou! (Mi-ati luat o piatra de pe suflet!)
Nu va faceti griji. Si cu si fara vreo hartie scrisa la starea civila tot fostul sot era tatal copilului. (in baza art 53).
Nu faceti nimic.
Dar daca prietenul promoveaza vreo actiune, sa apelati la un avocat (eventual cel despre care eu am spus ca "adevar grait-a"). Nu toti fac cuvenita distinctie intre actiunile reglementate de C. fam.
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate divorta la notar in cazul cind sotia e insarcinata? nadya-nadya nadya-nadya Buna ziua . sunt insarcinata in 7 luni as putea divorta cu sotul la Notar, si nu in insanta. (copilul neapartinindu-i sotului) :( (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)