avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheierea unui contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheierea unui contract de munca

M-am angajat de curand in postul de Inspector Resurse umane si deja am o problema - un angajat ce lucreaza de 8 luni adica din data de 01.10.2008 doreste o copie a contractului de munca, dar ulterior am descoperit ca fostul inspector de resurse umane ( care a decedat de curand) a ,,uitat sa-i incheie un CIM" .Cum trebuie sa procedez intr-un asemenea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 8 Iunie 2009
faceti-i dvs contract cu inceputul acestei luni. Aveti termen 20 de zile de la data inceperii activitatii sa il inregistrati la ITM.
timtexcompany a scris:

M-am angajat de curand in postul de Inspector Resurse umane si deja am o problema - un angajat ce lucreaza de 8 luni adica din data de 01.10.2008 doreste o copie a contractului de munca, dar ulterior am descoperit ca fostul inspector de resurse umane ( care a decedat de curand) a ,,uitat sa-i incheie un CIM" .Cum trebuie sa procedez intr-un asemenea

1.Convocati angajatorul si angajatul, explicati care este realitatea, fara ocolisuri.
2. Daca angajatorul cunoaste situatia, trebuie intrebat angajatul ce pretentii are si daca accepta inchierea CIM in momentul de fata (pentru perioada anterioara sunteti in cupla si angajatul poate la orice ora sa depuna petitie la ITM)
3. Cautati sa rezolvati pe cale amiabila, culpa este comuna, angajator si fostul inspector r u.
4. Cand ati preluat documentele aferente comp. r.u. cum ati facut ? Banuiesc ca aveti un proces verbal de predare-primire ?
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Ori faceti un CIM cu data la care v-ati angajat si angajatorul va plati o amenda contraventionala, ori aveti varianta(caz in care in care are de suferit angajatul) incheierii unui CIM care sa se incadreze in cele 20 zile in care trebuie comunicat si inregistrat la ITM
gabescu a scris:

Ori faceti un CIM cu data la care v-ati angajat si angajatorul va plati o amenda contraventionala, ori aveti varianta(caz in care in care are de suferit angajatul) incheierii unui CIM care sa se incadreze in cele 20 zile in care trebuie comunicat si inregistrat la ITM

Si ce implica incheierea unui CIM cu data de 01.10.2008 ?
1. Amenda pentru munca la negru si neinregistrarea CIM in 20 zile.
2. Stat salarii pentru toata perioada, calculate si platite + majorari.
3. Amenda la ITM pentru nedepunerea statelor de salarii aferente celor 8 luni.
4. Declaratiile rectificative pot fi inregistrare fara probleme pentru ca declaratia initiala.
1. Se pare ca aveti numai necazuri de cand ati preluat postul.
2. Faceti o verificare a tututror angajatilor (cu sau fara CIM) pentru a nu mai avea surprize.
3. Vedeti raspunsul dat de mine la cealalta intrebare pusa de dvs. pe forum (e aceeasi Marie, cu alta palarie).
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Ajutor - angajat "inexistent" silvia99 silvia99 am o mare problema - ajutati-ma: acum 4 luni am preluat o firma - pe partea de resurse umane. cine s-a ocupat inainte mea, timp de 6 luni, a UITAT complet de ... (vezi toată discuția)
,,angajarea' unei persoane care nu a lucrat in unitate timtexcompany timtexcompany Buna dimineata In urma verificarilor facute de Inspectorii ITM, au gasit in statele de plata ( pe 3 luni ) o persoana , care nu a lucrat niciodata la noi in ... (vezi toată discuția)
Inscrisuri false in cartea de munca liana istrate liana istrate Buna ziua! In cazul in care intr-o carte de munca au fost facute inregistrari fictive, acest lucru putandu-se dovedi cu documentele din arhiva, iar ... (vezi toată discuția)