avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... NUMAR PERSOANE DECLARATE LA INTRETINERE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

NUMAR PERSOANE DECLARATE LA INTRETINERE

Buna seara. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme. Sunt presedinte al unei Asociatii de Proprietari si avem probleme cu mai multi locatari care fac cereri de scoatere de la intretinere, pe mai multe luni consecutive, dar sunt vazuti mereu in imobil. Am adresat aceasta intrebare si serviciului abilitat din Primarie si am primit urmatorul raspuns: ``Adunarea Generala stabileste perioada de scutire a unei persoane de la plata fractiunilor din cota de contributie lunara repartizate pe persoane, iar perioada trebuie sa fie de cel putin 15 zile intr-o luna, conf. HG 1588/2007.``
Urmeaza sa avem o Adunare Generala si majoritatea locatarilor au propus sa nu mai acceptam mai putin de 1 persoana / apartament. Cu alte cuvinte, chiar daca nu locuieste nimeni intr-un apartament, sa fie obligatoriu sa fie trecuta 1 persoana. Am inteles ca la multe blocuri se procedeaza asa. Este legal ? Putem lua o astfel de hotarare ?
Precizez ca nu avem apometre (costurile cu apa se calculeaza pausal).
De asemenea mentionez ca avem si apartamente in care chiar nu locuieste nimeni de mult timp ( 2-3 ani), proprietarii fiind plecati din tara.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: eugenoctavian1968 , utilizator 18:16, 11 Decembrie 2023
majoritatea locatarilor au propus sa nu mai acceptam mai putin de 1 persoana / apartament

Adunarea generala poate vota hotarari strict conforme cu dispozitiile in vigoare,nu poate fi vorba despre acceptat
Care ar fi temeiul legal sa nu mai acceptati mai putin de 1 persoana/apartament ?
In conditiile in care unicul proprietar X al unui apartament datorita obligatiilor de serviciu este nevoit sa domicilieze in alta localitate/tara,apreciati ca eventuala hotarare a adunarii generale de a-i impune lunar la plata 1 persoana, releva realitatea faptica ?
Precizati chiar dvs
avem si apartamente in care chiar nu locuieste nimeni de mult timp ( 2-3 ani), proprietarii fiind plecati din tara.

Cum apreciati ca veti putea proba temeinicia impunerii lunare la plata intretinerii a 1 persoane,in conditiile care proprietarul,cu documente justificative inclusiv in instanta poate proba indubitabil ca perioada in care i s-au calculat cotele de intretinere aferent 1 persoana nici macar nu s-a aflat pe teritoriul national ?
Referitor la consumurile individuale utilitati apa/caldura pentru temeinica si tresponsabila repartizare a consumurilor ar trebui,in comitetul executiv sa se analizeze responsabil situatia apartamentelor nelocuite
Comitetul executiv poate dispune verificarea apartamentelor in discutie,sigilarea vanelor de alimentare utilitati-astfel incat repartizarea consumului sa se faca temeinic si sa releve realitatea faptica si nu interesul unor locatari
Multumesc pentru raspuns. Sunt de acord cu Dvs. in ceea ce priveste apartamentele nelocuite. Ce facem insa cu cei care fac cerere de scoatere de la intretinere pe motiv ca stau pe la casele de vacanta sau pe la copii, dar sunt vazuti tot timpul la domiciliu ? Problema este cu acestia si as vrea sa gasim o solutie care sa nu dezavantajeze pe nimeni. In aceasta situatie avem in momentul de fata 12 locatari din totalul de 108. Consuma apa, lift, gunoi, dar nu platesc pentru ca sustin ca au fost plecati mai mult de 15 zile de la domiciliu.
Asa cum s-a scris si mai sus, cum ati primit raspuns de la Primarie, nu puteti sa treceti mai multe persoane decat cele declarate ca locuiesc mai mult de 15 zile intr-o luna. Adunarea Generala sau Comitetul nu pot lua hotarari care sunt contrare legilor, in cazul unei contestatii in instanta, aveti mai mult de platit!
Singura solutie este sa treceti pe cei care ii vedeti ca locuiesc mai mult de 15 zile si sa va montati apometre (eventual cu citire radio, ca sa nu existe dubii asupra consumului), iar cei care nu doresc montarea de apometre sa fie trecuti pausal cu toate pierderile de apa.
Ar mai fi si montarea unei camere video, iar in cazul in care sustin ca lipsesc mai mult de 15 zile dumneavoastra aveti proba inregistrarilor video!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
ContSters241232, utilizator
Pentru a nu fi invinuiti ca sunteti "militia spirituala" trebuie sa luati in considerare strict declaratia pe propria raspundere. Exista situatii in care o persoana isi viziteaza cateva ore apartamentul sa vada daca nu a aparut vreo inundatei, vreo defectiune. Acea persoana nu va fi considerata ca a locuit in acea zi.

Practic, daca sunt sesizari ca o persoana a fost in vizita pe acasa, abordati-o, spuneti-i ca exista astfel de reclamatii si vedeti daca isi mentine cererea de scoatere sau nu. E foarte dificil de demontrat ca cineva a stat 15 zile dintr-o luna acasa si, repet, veti fi acuzati ca practicati "militia spirituala"; si e neplacut ...

Asadar, cerere pe propria raspundere!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuiesc trecute la cheltuielile de intretinere, conform legislatiei, toti cei care locuiesc in apartamente. Pot fi scosi de la cheltuielile pe numar de persoane, la cererea proprietarului, acele persoane care lipsesc mai mult de 15 zile.
Cerea de scoatere de la intretinere se face de proprietar si acesta, asa cum s-a spus, o face pe propria raspundere. Am subliniat expresia pentru a fi un pic atenti la semnificatia acesteia. Daca cel ce solicita, declara...ca nu locuieste si in realitatea locuieste va raspunde adica va suporta consecintele.
Care sunt consecintele? Va fi trecut la intretinere.
Cum poate fi prins cu cerea sau declaratia falsa? Prin grija comitetului executiv, a administratorului, a vecinilor.... Acestia se pot auosesiza sau sesiza faptul ca in apartamentul X sau Y locuiesc persoane...
In cazul unui proprietar care ar declara si-ar sustine vehement ca el lispeste o luna, doua, trei.. din apartament, comitetul executiv (se poate lua hotararea si in adunarea generala) va proceda la decuplarea apartamentului de la anumite utiliatati acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic.
De exemplu, proprietarul X solicita in scaris sa fie trecute zero persoane de la 1 februarie la 31 iulie 2015. I se ia in consideratie cererea intocmindu-se totodata un proces verbal in care se consemnaeza ca s-a inchis apa de la robinetul general de intrare in casa (baie + bucatarie) aplicandu-se sigilul administratorului nr... Sau s-a inchis robinetul de gaz si s-a aplicat sigilul...
Adica daca omul lipseste de acasa exista si pericolul de a se produce o inundatie sau o scurgere de gaze. Iar conducerea asociatiei este grijulie :yeah:

Iar pe viitor, sigur ca trebuiesc montate aparate de masura pe fiecare apartament pentru ca acesta este motivul minciunii.

Alte discuții în legătură

Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)