avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare masina fara a face acte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare masina fara a face acte

Buna ziua,

In 2014 in ianuarie am vandut masina, un matiz. Intrucat taxa de poluare era 3800 lei, cat a valorat masina, nu am facut act de vanzare cumparare. Am mers pe incredere. Problema este ca acum va trebui sa latesc impozitul, numai ca persoana careia i-am vandut-o, a vandut-o si el mai departe fara sa ne anunte. Ne-a dat un umar de telefon dar nu raspunde , defapt nici nu suna telefonul, e inchis. Ce este de facut in situatia data? Se poate radia? Dar nu am niciun act al masinii? Sa o dau furata? Din cate stiu , nu pot sa o radiez daca nu am actele masinii; iar daca declar actele furate cred ca ma costa. #-o
Masina e pe vechiul meu nume, intre timp m-am casatorit; e o problema si asta ca nu am schimbat actele pe noul nume?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mary13 , utilizator 14:56, 27 Ianuarie 2015
NU aveti cum sa o dati furata caci nu v-a fost furata (v-a furat-o cu tot cu carte de identitate a vehicolului?). Asta ar fi infractiune din partea dvs. Practic nu mai aveti absolut niciun act? Nimic, nimic? Practic, ati dat masina si ati luat banii ca in filmele americane? Dooaammnee.
Trebuie sa aveti numele cumparatorului si sa il chemati in instanta cu o actiune in obligatia de a face actele de vanzare sau sa cereti rezolutiunea contractului pentru nerespectarea unor clauze esentiale (adica actele).

PS nu stiu cum de nu v-ati gandit inainte de a o vinde sa puneti intrebari
am mers pe incredere; credeti k sunt singura? trebuia sa ne intalnim dar am neglijat amandoi; eu eram bucuroasa k am putut sa o vand caci taxa de poluare era mare , mai mare k valoarea masinii; nu avea nici asigurare, mai troncanea ceva la ea... stiu unde sta primul cumparator, am nr lui la care raspunde
as prefera sa imi raspunda un avoca, o persoana avizata; nu am nevoie de judecati si sfaturi inutile ca si asa sunt nervoasa. multumesc
Nu va hazardati sa actionati fara prealabila responsabila analiza ca sa nu ajungeti mai rau decat dupa instrainarea auto fara respectarea legii si fara incheierea de formalitati legale
Avand in vedere ca nu aveti formalitati legal intocmite cu persoana careia ati instrainat bunul mobil,daca cunoasteti numele,adresa acestuia,formulati actiune in instanta
e o problema si asta ca nu am schimbat actele pe noul nume?

Legal ,chiar daca in fapt nu mai detineti auto,in toate documentele si evidentele dvs figurati drept proprietar,deci raspundeti pentru eventuale amenzi,taxe/impozite,etc
Practic insa dvs va confruntati cu un cerc vicios deoarece nu mai detineti documentele auto,care in cazul preschimbarii ,trebuiesc predate autoritatilor in drept
mary13 a scris:
am mers pe incredere; credeti k sunt singura?

Asta nu este un argumet care sa va ajute. Stiu ca sunteti nervoasa, insa trebuie sa va calmati, caci singura persoana pe care puteti fi suparata sunteti chiar dvs.

mary13 a scris:
eu eram bucuroasa k am putut sa o vand

Dpdv juridic este doar o "jumatate de vanzare" adica un negotium iuris (o intelegere intre parti, un acord de vointa mai precis), insa va lipseste intrumentum probationis (adica latura juridica care consfinteste vanzarea in cazul unor formalitati prevazute de lege), formalitate care fiindca nu ati respectat-o actul juridic (adica faptul ca ati predat masina, ca sa intelegeti mai bine) este nul de drept, adica masina nu ati vandut-o.

mary13 a scris:
... stiu unde sta primul cumparator, am nr lui la care raspunde

Mai departe si in concret, dvs. nu aveti treaba cu "ala care nu raspunde" ci cu ala caruia i-ati dat masina. Dvs. trebuie sa luati legatura cu el ca sa faceti actele (care implica niste hartii scrise de mana si Un certificat fiscal eliberat in vederea vanzarii de autoritatile fiscale - asta este hartia care sta la baza rezolvarii problemelor dvs.) sau sa il dati in judecata daca nu vrea sa faceti actele de buna voie. Intelegeti? Cam asta este mersul lucrurilor (mi-a povestit mie un coleg de taxi care a trecut prin asa ceva ...haha, calmati-va si urmati sfaturile primite).

In plus, ganditi-va si dvs., cel la care a ajuns masina acum (harbul ca sa zic asa), nu are nici un interes sa faca acte cu dvs. si sa se chinuie sa inscrie rabla pe numele lui. Logic, nu?
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Radiere auto fara acte vanzare - cumparare appolodor appolodor stie cineva cum pot radia de la fisc un autoturism pe care l-am instrainat unuei persoane pe care nu o mai gasesc si nici nu ma cauta si nici nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Radiere masina taxe si impozite sectorul 3 Hesperus Hesperus Am o masina inmatriculata pe numele meu dar folosita de tata. Acesta a vandut-o recent cuiva insa i-a dat inclusiv cartea de identitate a masinii ... (vezi toată discuția)
Masina disparuta -impozit mariana55_ro mariana55_ro buna ziua ! am cumparat in 1995 o masina din 1985 ...am facut factura am inregistrat-o la fisc.Dupa cateva luni am vandut-o unei firme ( am factura ); dar nu ... (vezi toată discuția)