avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Schimb de marfuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Schimb de marfuri

Buna ziua. Firma X colecteaza produse pentru firma Y , iar intre ele se face un schimb de marfuri. Firma X da la schimb firmei Y un alt tip de produs. Ce acte contabile sunt necesare? schimbul este doar in natura.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:10, 15 Ianuarie 2015
Aveti un principiu in contabilitate:

Ordin 1802/2014:

(1) Principiul necompensării. Orice compensare între elementele de active şi datorii sau între elementele de venituri şi cheltuieli este interzisă.
(2) Toate creanţele şi datoriile trebuie înregistrate distinct în contabilitate, pe bază de documente justificative.
(3) Eventualele compensări între creanţe şi datorii faţă de aceeaşi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi înregistrate numai după contabilizarea creanţelor şi veniturilor, respectiv a datoriilor şi cheltuielilor corespunzătoare.
În situaţia de la alin. (3), în notele explicative se prezintă valoarea brută a creanţelor şi datoriilor care au făcut obiectul compensării.
(4) În cazul schimbului de active, în contabilitate se evidenţiază distinct operaţiunea de vânzare/scoatere din evidenţă şi cea de cumpărare/intrare în evidenţă, pe baza documentelor justificative, cu înregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor aferente operaţiunilor. Tratamentul contabil este similar şi în cazul prestărilor reciproce de servicii.

Si din punct de vedere al TVA se considera:

Cod fiscal:

ART. 130 Schimbul de bunuri sau servicii

În cazul unei operaţiuni care implică o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii în schimbul unei livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii, fiecare persoană impozabilă se consideră că a efectuat o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii cu plată.

Norme ART. 130

8. (1) Operaţiunile prevăzute la art. 130 din Codul fiscal, includ orice livrări de bunuri/prestări de servicii a căror plată se realizează printr-o altă livrare/prestare, precum:

a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obţinere a produselor agricole;

b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

(2) Fiecare operaţiune din cadrul schimbului este tratată separat aplicându-se prevederile prezentului titlu în funcţie de calitatea persoanei care realizează operaţiunea, cotele şi regulile aplicabile fiecărei operaţiuni în parte..

Deci se emit facturi pentru cele 2 livrari.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz al statului legat de tva asociatia.terenuri asociatia.terenuri Reprezentam cca 100 de asociatii care am arendat terenuri in zona Ardealului si care am primit aviz de inspectie fiscala ca vom fi controlati pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Cont debitor 4428 si cont 231 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti mi va rog daca am cont debitro 4428 acesta se aduna la rand 06 F10 ? si la rand 83 f30? Contrul debitor 231 se trece la rand 02 F10 ... (vezi toată discuția)
Schimb auto ionut_h08 ionut_h08 Buna seara ! Am si eu o intrebare: Ce acte sunt necesare la un schimb auto intre o Persoana Juridica( firma ) si o persoana fizica. Persoana fizica ofera un ... (vezi toată discuția)