Buna ziua,
In urma cu 8 ani, sotul meu a primit, prin virament bancar,de la bunica materna suma de 100000 lei(un miliard la vremea aceea) pentru achizitionarea unui apartament. Sotul a achizitionat apartamentul, pe care ulterior l-a vandut. Constransa de alte rude, bunica a cerut o mare parte din bani inapoi.Din punct de vedere legal, are vreo sansa sa castige daca ne va chema la judecata. Sotul doreste sa-i inapoieze banii, dar de abia dupa ce finalizeaza un proiect. I-am propus bunicii sa vina sa o intretinem noi...dar din pacate nu se mai poate comunica cu ea fara certuri.Suntem somati de catre restul rudelor sa inapoiem banii. Cu toate ca sotul nu i-a cerut, ci dansa s-a oferit sa-l ajute, spunand ca e un dar de nunta
In situatia in care amiabil nu se poate solutiona,daca se ajunge in instanta,urmeaza ca partile sa isi apere interesele si functie de probe si martori sa se demonstreze care a fost interesul initial al persoanei care a daruit suma
Daca partea interesata nu v-a putea proba ca suma a fost acordata conditionat de anume utilizare,daca nu v-a putea proba existenta de termene restituire,in final, instanta de judecata va dispune hotarare in consecinta
Exista doar povesti. Singura dovada este foaia de virament, fiind suma mare si localitati diferite, bunica a hotarat sa trimita banii prin banca. Martori sunt si de partea noastra si de partea bunicii(fiicele ei).In momentul in care s-au dat banii, nu a fost vorba de restituirea sumei, nici macar partial.De abia dupa cativa ani, rudele fiind invidoase pe situatia noastra materiale, s-au gandit sa spuna bunicii tot felul de minciuni.
Eu cred ca se poate sa scape de plata acestor bani si sa nu poata fi obligat la acest moment.
Insa, ar fi bine sa se informeze sub aspect juridic cat se poate de bine in caz de proces.
Daca banii au fost dati ca si dar nu se pot recupera.