avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insarcinata si PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insarcinata si PFA

Buna ziua!Sunt insarcinata ,salariata cu contract pe perioada nedeterminata si sunt si PFA!Va rog foarte mult sa ma ajutati !Am dat zeci de telefoane la institutiile abilitate si nimeni nu mi-a dat un raspuns concret!
Intrebariile mele sunt:_
-trebuie sa suspend PFA-ul?
- daca da,trebuie suspendat inainte de-a naste(10 februarie 2015),ori
se poate oricand dupa nastere?
-unde trebuie sa merg pentru a suspenda PFA-ul?
-daca beneficiez,si ca PFA,de indemnizatie crestere copil?daca da,de ce acte am nevoie si unde trebuie depuse?
-daca suspend PFA-ul,mai trebuie sa depun declaratia 220 pentru norma de venit?
Va rog sa-mi raspundeti!Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:09, 21 Ianuarie 2015
1. - Contractul individual de munca (CIM) si activitatea de PFA se suspenda cu data cu care solicitati intrarea in concediu crestere copil (CCC).
- In CCC se poate intra oricand cupa concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la ansterea copilului.

2. - Activitatea de PFA se suspenda de catre institutia unde v-ati inregistrat (OJRC).

3. - In calculul indemnizatiei pentru CCC intra toate veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Aici intra veniturile din salariil din activitatea de PFA, din indemnizatiile de concedii medicale etc.

4. - Cererea pentru indemnizatia pentru CCC si celelalte acte necesare se depun la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Lista cu actele necesare pentru indemnziatia pentru CCC o procurati de la Primarie.

5. Pentru raspunsul la ultima intrebare adresati-va un unui contabil.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Sa inteleg ,ca inainte de-a se implinii cele 126 de zile,pot sa suspend pfa-ul?
Suspendarea activitatii PFA o puteti face oricand doriti dvs. dar nu mai tarziu de data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC.
edyefrem a scris:

.....
- unde trebuie sa merg pentru a suspenda PFA-ul?
....

Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a modificărilor persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale le gasiti aici :
[ link extern ]

Documentele se depun la ORC în raza căruia persoana fizică autorizată îşi are stabilit sediul profesional, la ghişeu sau prin corespondenţă.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Domnule Tudor,sunt intr-o mare dilema;cei de la Agentie Jud.ptr.Prestatii Sociale mi-au spus ca trebuie sa suspend PFA-ul in luna nasterii copilului (eu o sa nasc pe 30 luna aceasta)!Mi-au spus ca nu pierd indemnizatia daca-l inchid dupa ce nasc,dar se calculeaza altfel,adica o sa fie indemnizatia mai mica!Va rog din suflet sa ma lamuriti si sa ma sfatuiti ce sa fac!Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si concediul de crestere copil AndreeaCristina86 AndreeaCristina86 Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri. Stiu ca acel concediu de maternitate de 126 zile, din care obligatoriu minim 42 dupa nastere se plateste cu 85% din ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Ccc 2013 lenuta1989 lenuta1989 Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema in ceea ce priveste CCC. As dori sa stiu exact formula de calcul pentru CCC deoarece mi s-a spus ca ... (vezi toată discuția)