avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spatiu comun bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spatiu comun bloc

De vreo 25 de ani, ocup in bloc, un spatiu tehnic, care face parte din scara de bloc comuna. Nu este uscator, nu este nimic altceva. A fost o camera in care se tineau materialele de curatenie ale femeii de serviciu din bloc.
De atunci l-am ocupat eu, cu acordul vecinilor din acea vreme. Am cheie si ma folosesc de el, depozitand diferite bunuri personale.
Acuma de curand s-a mutat in bloc o persoana, care doreste el sa preia acel spatiu pentru el si personal. A luat semnaturi de la cativa locatari si doreste acest lucru.
Ce pot face? Acest spatiu face parte din folosinta comuna a tuturor locatarilor?
Are domnul cu pricina, calitate procesuala activa ca sa ma dea la judecatzi.

Care este legea care reglementeaza astfel de spatii din bloc. Nu este uscator, nu este casa de scara si nici acoperis.
Arat si faptul ca blocul nostru nu are asociatie. Fiecare isi plateste separat la stat darile.

Cum am pot apara? Si daca sincer am vreo sansa in instanta.
Cel mai recent răspuns: Barbu ion Uta , utilizator 17:37, 17 Iulie 2022
Chiar daca nu sunteti asociatie de proprietari ar fi bine sa faceti acest lucru, pentru ca se ajunge la asemena discutii, exista parti comune care trebuiesc reparate, sunt tevile de distributie de apa rece/calda, caldura, acoperisul care trebuie reparat, fatada, etc.
Pentru mai multe amanunte aveti la dispozitie Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230, va dau cateva articole pentru problema dumneavoastra:
LEGE nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
Articolul 2
In conditiile art. 1, datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii au obligatia sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune. In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.

Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Chiar daca e un spatiu de depozit, tot proprietate comuna este?

Inseamna ca daca ma da in judecata are castig de cauza, sa-l las sa fie folosit de toata lumea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent ce este, toate spatiile care nu sunt apartamente sau spatii comerciale, care sunt proprietatea fiecaruia, restul sunt parti comune (paliere, ghena gunoi, lift, acoperis, fata blocului, deci TOT), daca va da in judecata sigur castiga.
Daca erati asociatie de proprietari, puteati sa inchiriati acel spatiu, iar banii pe care ii incasa asociatia ii foloseati pentru lucrari de reparatii, asa trebuie sa ii dati voie sa depoziteze impreuna cu dumneavoastra.
Problema este cand se vor destepta si altii, aici nu este "regula primului sosit"!
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
ContSters241232, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imparatul a scris:

Inseamna ca daca ma da in judecata are castig de cauza, sa-l las sa fie folosit de toata lumea?


Stimat forumist,

Exact cum spuneți. Este spațiu comun și ar trebui să poată fi folosit de toată lumea.

Cu stimă.
La bloc unde locuiesc sub scara de la parter un vecin a închis și a făcut cămara . Când i-am zis ca nu are voie (fiind spațiu comun) a zis ca a luat semnături de la vecini de scara in procent de 51 %, și nu are nimeni ce săi facă . Are dreptate sau nu?
Ce pot sa fac sa beneficiez și eu de spațiul respectiv?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2022
Barbu ion Uta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie pt sediu asociatie Ginulici Ginulici Sediul a doua asociatii de proprietari este unul comun, la parterul uneia dintre cele doua asociatii . In aceasta situatie locatarii scarii unde este situat ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)
Atac decizie adunare generala comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea situatie cu administratia blocului unde locuiesc, si anume: stau intr-un bloc cu 10 etaje din 2007 iar una din boxele de ... (vezi toată discuția)