avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirie pt sediu asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirie pt sediu asociatie

Sediul a doua asociatii de proprietari este unul comun, la parterul uneia dintre cele doua asociatii . In aceasta situatie locatarii scarii unde este situat sediul au dreptul sa solicite locatarilor celorlalte scari ale propriei asociatii sa plateasca chirie pentru faptul ca sediul asociatiei exista in scara lor ? Daca da, care este baza legala si cum se trebuie sa se procedeze ?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:12, 16 Iunie 2012
Nu au cum, atunci cand au constituit asociatia nu au stiut unde va avea sediu?
Nu au totul la comun, ei ce vor sa ia banii din buzunarul din stanga si sa ii bage in buzunarul din dreapta?
Probabil mai exista un spatiu asemanator pe scara cealalta si se vrea inchiriat, pai atunci acei bani trebuie sa intre in fondul ambelor scari.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
ContSters241232, utilizator
Avand in vedere ca spatiul care face obiectul disputei este parte comuna,iar sediul asociatiei deserveste toti proprietarii asociatiei,pretentia nu are temei legal
Probabil ca cele doua asociatii au fost una singura la un moment dat si s-au despartit ulterior, ramanand ca sediu comun vechiul sediu.
In cazul acesta asociatia cu sediul pe scara ei are dreptul sa ceara o chirie pentru folosinta spatiului de catre cealalta asociatie.
Baza legala este legea 230/2007 in care se spune:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
elga50, moderator
Asa este. Fiecare scara de bloc are uscatoarele ei, ghenele ei, holurile ei s.a.m.d., indiferent ca sunt mai multe scari in aceeasi asociatie ori sunt asociatii pe fiecare scara.
Spatiile acestea comune (uscatoare, boxe...) se pot inchiria, asa cum s-a aratat mai sus.
Banii incasati din inchiriere revin numai scarii care inchiriaza, nu si celorlalte, chiar daca sunt in aceeasi asociatie. Cu atat mai mult daca in spatiul unei scari este sediul altei asociatii, este normal sa se plateasca o chirie si banii sa revina numai scarii in care este acel spatiu.
De ce se repartizeza banii numai scarii respective?
Pentru ca asa este legal si firesc. De exemplu sunt doua scari asemanatoare si in fiecare din ele exista cate un uscator. Proprietarii unei scari se decid sa inchirieze uscatorul lor, renuntand la folosirea acestuia ca si uscator, iar proprietarii de la scara vecina nu vor sa-si inchirieze uscatorul si-l folosesc in continuare pentru uscat rufele. Pai acestia din urma beneficiaza de uscator efectiv iar primii nu. Asa ca nu este normal sa beneficiezi si de uscatorul comun si sa mai primesti si bani de la scara vecina unde proprietarii nu mai au acces la uscator.
Noi am inchiriat aproape tot, fiecare scara cu ce a avut, iar banii incasati sunt ai fiecarei scari adaugandu-se la fondul de reparatii al fiecarei scari.
Intr-o scara fiind sediul asociatiei care are mai multe scari sau blocuri, pentru acest spatiu asociatia incaseaza aceeasi chirie cu care a inchiriat un spatiu asemanator la alte scari.
Asadar pentru sediul asociatiei se incaseaza chirie de la toti proprietraii, de la toate scarile sau blocurile ce apartin de acea asociatie, iar banii incasati intra in fondul de reparatii numai al scarii in care este sediul.
Toata lumea ignora ce a spus utilizatorul nostru de la bun inceput si anume ca sunt doua asociatii, nu una cu doua scari. Deci e cu atat mai clar.

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu - asociatia de locatari madaonica madaonica Buna ziua ! Asociatia de locatari din care fac parte este alcatuita din 3 blocuri, 6 scari, respectiv 150 de apartamente, iar locul de incasat intretinerea ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu pt. asociatia de proprietari Petrus1731 Petrus1731 Am urmatoarea nelamurire: O camera situata la parterul unui bloc ca sa poata fi inchiriata de Asociatia de proprietari pentru sediu, legal cu contract de ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)