avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere penala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere penala

Prietenul meu este sef de district la un ocol silvic.In contactul colectiv de munca al RNP se prevede ca seful de district raspunde solidar cu pagubele facute de catre un padurar.
In cazul unei pagube foarte mari, cat de legala este raspunderea penala a sefului de district, in cazul in care padurarul respectiv s-a internat la spital pentru a fi declarat nebun? Este normal ca cineva sa raspunda penal pentru pagubele facute de catre o alta persoana?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 9 Iunie 2009
legea prevede ca raspunderea penala este una personala, probabil ca solidaritatea stipulata in contract se refera la o raspundere civila delictuala, astfel, in urma comiterii unei fapte care atrage o asemenea raspundere, cei 2 vor contribui solidar la repararea prejudiciului. Eventual , neexistand solidaritate, am putea vorbi despre o coparticipare penala , unde , fiecare participant a avut un rol in activitatea infractionala si ca atare, raspunderea fiecaruia se va stabili in functie de contributia avuta. Pe langa aceasta , cei 2 vor putea contribui in solidar la repararea pagubelor pricinuite.
Răspunderea solidară în procesul penal este reglementată, de art. 93 C. pen., precum şi de art. 10, alin. 1 şi art. 66 C. proc. pen.
Potrivit art. 93 C. pen. sînt ţinuţi solidar la restituiri, despăgubiri şi cheltuieli de procedură cei condamnaţi pentru aceeaşi infracţiune, cei apăraţi de pedepse pentru scuze absolutorii, precum şi tăinuitorii, aceştia din urmă însă numai în limitele valorii lucrurilor tăinuite de ei.
Art. 10 C. proc. pen. prevede că acţiunea civilă se exercită contra inculpatului şi complicilor săi, care sînt obligaţi solidar la repararea prejudiciului, precum şi contra persoanelor civilmente responsabile.
Potrivit art. 66 C. proc. pen. responsabilă civilmente este persoana care după Codul civil şi alte legi speciale este ţinută să răspundă pentru daunele cauzate de inculpat. Trimiterea la Codul civil se referă la art. 1000, care arată cazurile în care există răspundere pentru fapta persoanelor aflate sub supraveghere sau în serviciul celui declarat responsabil.
Din combinarea textelor mai sus arătate rezultă că în ipoteza în care mai multe persoane au săvîrşit infracţiuni calificate diferit, însă au provocat părţii vătămate un prejudiciu unic, ele răspund în mod solidar pentru acoperirea întregului prejudiciu, deoarece fiecare din aceste fapte luate în parte cauzînd prejudiciul, autorul ei este ţinut de dezdăunare integrală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere penala edelweis08 edelweis08 Prietenul meu este sef de district la un ocol silvic.In contactul colectiv de munca al RNP se prevede ca seful de district raspunde solidar cu pagubele facute ... (vezi toată discuția)
recuperarea prejudiciului de la persoane care nu sunt inculpate Corina1234 Corina1234 Bună ziua! Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal Se poate solicita obligarea in ... (vezi toată discuția)
Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)