Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!
Un angajat a sustras bunuri din magazinul unde lucra. Si-a recunoscut fapta dar prejudiciul este de 14.000 lei si a promis ca-l acopera pana la 01 iulie. Pana la acea data, el cum va figura in societate?
Noi ne gandeam sa facem o comisie de cercetare disciplinara prealabila si daca nu achita pana in iulie ii desfacem contractul cu art.264 litera f din codul muncii-dar sa avem procedura indeplinita pana atunci. Credeti ca este bine?
Multumesc anticipat!
Inventarul a fost efectuat in ziua urmatoarei celei in care a fost surpins cu rucsacul plin de marfa din magazin si in urma lui s-a constatat paguba de 1.400 lei. La doua zile dupa aceea, s-a prezentat respectivul in firma si a declarat ca recunoaste prejudiciul si ca achita (nu stim de unde) intreaga suma pana la 1 iulie. Daca nu achita pana la acea data, vrem sa-i desfacem contractul disciplinar si probabil vom face si plangere la politie.
Intrebarea mea este "pe perioada cercetarii, cum figureaza el - in concediu fara plata, cu contr. suspendat...?"
Este corect daca noi continuam procedura de cercetare disciplinara pentru a ne asigura in cazul in care nu plateste?
Stimati colegi, eu personal am mers la notar, am intocmit cu angajatul un asemenea angajament de plata, prin care prin libera vointa a declarat ca a recunoaste ca a pagubit angajatorul cu ........in valoare de........lei, ca urmare a........ si ca se angajeaza a repara prejudiciul patrimonial adus angajatorului prin culpa sa........., in urmatorul mod: va achita suma de .....pana la data de...... si suma de .....pana la data de........., iar in caz contrar se supune sanctiunilor legale.
Dupa ce s-a autentificat aceasta declaratie"angajament de plata", nu a mai fost necesara cercetarea prealabila, intrucat recuperaea unui prejudiciu material, financiar cauzat de un angajat prin culpa sa nu implica cercetarea prealabila care este obligatoriei doar pentru aplicarea de sanctiuni disciplinare, mergand pana la desfacerea contractului de munca.
(M-am exprimat gresit ca este titlu executoriu.)
Recuperarea prejudiciului patrimonial cauzat de angajat este de competanta Tribunalului Muncii, si nu are nicio legatura cu cercetarea prealabila disciplinara, iar prezentarea cu titlul de proba in instanta a unui asemenea inscris face ca solutia sa fie data in favoarea pagubitului.
Angajamentul de plata este un document foarte utile.
Repsectivul angajat va putea achita din proprie iniiatiav in baza acestui angajament suma respectiva, direct la acseria unitatii.
De retinut din salariu nu aveti temei legal, dar el poate achita de buna-voie.
Daca nu va achita va trrebui sa recuperati banii prin actiune in instanta in care veti avea ca proba de baza acel angajament, pe langa celelate.
Nu va opreste nimic sa demarati procedura de cercetare prelabila, in baza unui referat privind fapta lui De la data referatului va trebui sa luati o decizie in termend de 30 de zile.
Pentru procedura de cerectare prealabila documentatati-va bine ce si cum trebuie sa faceti, pentru a nu avea vicii de forma care o vor putea anula in eventual litigiu.
Pe perioada cercetarii disciplinare puteti lua masura suspendarii contractului de munca in baza art 52 codul muncii, prin decizie pe care o puteti da in aceeasi zi cu primirea si inregistrarea referatului sau oricand dupa aceea.
Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
Demisie
mariuca4
Daca imi dau demisia in timpul unei cercetari disiplinare prealabile mai poate face seful ceva impotriva mea? Mentionez ca deja am primit 2 convocari pt ... (vezi toată discuția)