avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii in condominiu (cu repartitoare de cost ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii in condominiu (cu repartitoare de cost sau fara)

În blocul în care locuiesc s-au pus repartitoare de cost la caloriferele din apartamente și la subsol, etc, din anul 2007, cu acordul a 80% din proprietari.
Între timp s-a schimbat conducerea asociației și noua președintă de bloc a instigat proprietarii unii împotriva celorlalți, a făcut tabele pe la ușile oamenilor pentru a-i determina să renunțe la repartitoare și la firma care făcea defalcarea facturii de la Radet. Toate procesele verbale ale ședințelor sunt fără nr. de înregistrare și toate propunerile referitoare la sistemul de repartizarea costurilor au rămas la stadiul de propunere (nu au fost validate prin vot), iar pe tabele sunt pro repartitoare 40 de proprietari, 6 nu au dat nicio semnătura, 55 sunt pentru paușal, iar doi dintre membri sunt cu centrală în apartament (dar președinta i-a numărat permanent la cei care doreau să renunțe la repartitoare). Blocul are 106 apartamente.
Legea spune ca suntem obligați să avem repartitoare, mai nou până în 2016, dar noi le avem deja din 2007 si am plătit căldura timp de 7 ani cu ajutorul lor si a unei firme care făcea calculul si cu care încă avem un contract valid (președinta a trimis catre aceasta o notificare prin care ii anunță că nu mai avem nevoie de serviciile lor și a semnat-o numai ea - decizia îi aparține, dar aceștia au trimis în continuare tabele cu calculul făcut deoarece au spus ca nu se poate rezilia astfel contractul si vor da în judecată asociația daca nu il respecta ).
Am trimis spre Primărie (proprietarii interesați să păstrăm sistemul cu repartitoare) o adresă prin care întrebam dacă, ceea ce face președinta blocului, este legal pentru ca noi ne-am săturat să tot îi spunem ca nu e legal ce face. Primaria a răspuns în felul următor: conf.legii 230 (legea locuinței) cine nu e mulțumit de deciziile luate de Asociatie trebuie să o dea în judecată. Asociația este cea care a schimbat o decizie luată in 2007 (de a avea repartitoare) cu alta (de a nu mai avea repartitoare) însă trebuia să aibă acordul a cel puțin 80 % din proprietari. Oricum ar face, nu au acest procent. Tabele respective (avem copii dupa tabele, proces verbal, etc) nu au număr, dată si nu scrie nicăieri pe ele ca fac parte din Procesul Verbal al ședinței în care s-a hotărât schimbarea.
In procesul verbal nicio propunere nu este validata prin vot. Toate propunerile au rămas la acest stadiu deoarece președinta nu a considerat sa le valideze ca si cand toti am fi fost de acord, ceea ce nu e adevărat.
În acest caz ce putem face?? Mi se pare o ilegalitate si un abuz de putere deoarece doamna respectiva face toate documentele singura si le semneaza tot singura si fara sa inteleaga ca nu are suport legal desi spune ca ea stie legea iar noi nu.
In mod normal nu trebuia schimbat sistemul de calcul al căldurii deoarece nu aveau procentul de 80% pentru a face acest lucru.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2015
ainafets, utilizator
Cel mai recent răspuns: ainafets , utilizator 21:05, 22 Ianuarie 2015
parerile sunt impartite cu aceste repartitoare.
Firesc, renuntarea la repartitoare trebuie facuta de adunarea generala ...
ainafets a scris:


In mod normal nu trebuia schimbat sistemul de calcul al căldurii deoarece nu aveau procentul de 80% pentru a face acest lucru.



Sunteti in eroare: aveti nevoie de 80% pentru a calcula cotele de incalzire in baza repartitoarelor de costuri. Daca procentul celor care utilizeaza aceste repartitoare a scazut sub 80% nu mai puteti calcula cotele in baza lor si trebuie aplicat calculul pausal.
Credeti-ma ca nu sunt in eroare. Am avut 80% pentru calculul de incalzire cu repartitoare la fel trebuie sa ai, adica tot 80% si pentru a trece la alt mod de calcul si sa fie in baza legii.
Ba sunteti in eroare.
Istoricul procentelor minime este următorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i, prevedea: Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: 100% din proprietari au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie.
Pentru a creste vânzările de repartitoare şi câştigul firmelor, prin art. II, pct. 5 din Ordinul 255/2006, se modifică procentul din Ordinul nr. 233/2004: cel puţin 80% din proprietari au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire

Fiind stabilite prin "norme tehnice" acele modificări ale procentelor ar trebui să aibă la bază o raţiune stiinţifică, bazată pe studii şi cercetări, dar exista doar bunul plac al ANRSC.

Sistemul de repartizare a costurilor nu poate functiona fara un nr minim de apartamente dotate cu repartitoare. In Europa de vest nu exista situatia in care intr un bloc exista proprietari cu repartitoare si proprietari fara repartitoare in apartament.
Procentul de 80% (100% in Europa de vest) nu e o simpla problema de cvorum, altfel ar fi reglementata in Legea asociatiilor de proprietari, ci o conditie tehnico-stiintifica. Nici nu ar exista un motiv rational ca pentru montarea repartitoarelor sa se ceara un cvorum mai mare decat pentru modificarea statutului asociatiei de proprietari, de exemplu. Nu e necesar acordul a 80% pentru a renunta la ele, ci acordul a 20%. Nici macar nu trebuie sa voteze cei 20%, ci doar sa renunte pur si simplu la repartitoare.
Si la blocul nostru avem aceeasi situatie. Presedinta impreuna cu cateva persoane din anturajul ei ( nu toate din comitetul executiv) au luat hotararea abuziva de a renunta la repartitoare. Au falsificat procesul verbal al unei adunari generale, au semnat in fals in dreptul unor proprietari care nu s-au aflat la sedinta adunarii generale si au emis o decizie falsa prin care se hotara incetarea contractului cu firma care facea citirea repartitoarelor. Rezultatul:
am platit cu 30% mai mult la facturile de caldura.
Dar s-au mai ivit si alte probleme care au nemultumit proprietarii din bloc si anume faptul ca au fost favorizati cei care si-au marit suprafata utila prin modificari in apartamente ( si nu au declarat si nu vor sa declare aceasta noua suprafata utila administratiei blocului) si cei care au montat calorifere supradimensionate fata de ceilalti locatari. Inegalitatea sumei de plata intre locuitorii aceluiasi bloc, intre apartamente cu acelasi numar de camere este evidenta. In aceasta situatie se afla atat presedinta cat si persoane din anturajul ei.

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)