avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare in judecata pentru neplata concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare in judecata pentru neplata concediului de odihna neefectuat

Bunaziua tuturor,
Am lucrat la o societate din 22.09.2008 pana in 10.04.2009 data la care s-a desfacut contractul de munca -lichidare la zi, cu acordul partilor. Trec peste faptul ca ultimul salariu pentru perioada 01-10.04 l-am primit de doar o saptamana si revin la intrebarea Cum pot primi in instanta drepturile salariale aferente concediului de odihna neefectuat?

Am citit forumul si am ajuns la urmatoarea concluzie, va rog confirmati / infirmati pasii care ii voi urma:

1. redactarea unei scrisori cu confirmare de primire pe care sa o inaintez societatii prin care sa ii aduc la cunostinta obligatia platii drepturilor si consecintele neplatii acestora;

2. Chemarea in judecata a angajatorului dupa un inteval de 7 zile de la primirea confirmarii;

3. Litigiile de munca nu se platesc dar daca mi se face surpriza sa mi se puna in fata documente care nu le-am semnat(cand zic asta ma gandesc la faptul ca inclusiv salariul primit nu l-am semnat nicaieri,concediul de odihna la fel) ce voi putea face?...chemare in judecat pe penal cu expertiza grafologica?...daca da care sunt sansele sa castig...intrucat expertiza are un pret ridicat, e destula mafie si prin tribunale, etc.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
ContSters92498, utilizator
Cel mai recent răspuns: 22.07.1974 , utilizator 23:04, 10 Iunie 2009
1. Inseamna ca dvs. stiti ceva ce noi nu stim in legatura cu existenta unor documente semnate in fals!?
2. In instanta veti spune ca nu e semnatura dvs. Angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca dvs. ati semnat si nu altcineva.
Pe de alta parte nu doar cerera de concediu este o proba.Ea nu are relevanta asa nmare vizavi de statul de plata.
proba cea mai adecvata este statul de plata unde trebuie sa apaar daca ati efectuat sau nu concediul de odihna si cate ziel.

In baza inregistarrilor din statul de plata vi se poate acorda sau nu despagubire pentru concediul de odihna neefecuat si neplatit la lichidare.
Cererea de concediu nu este un mijloc de proba in instanta .... :)
Daca introduceti o cerere de chemare in judecata impotriva fostului dvs angajator , iar acesta potrivit legii avand sarcina probei va prezenta documente care continut semnatura falsificata a dvs va puteti inscrie in fals , potrivit potrivit procedurii prevazuta de art 180-185 Cod procedura civila.
Nu va precipitati atat de tare sa ajungeti in instanta. O modalitate mai rapida si mai simpla este aceea de a trimite o sesizare la ITM (Insp. Teritorial de munca din judetul dvs.) in care sa expuneti problema dvs. iar ei au obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa cerceteze reclamatia dvs. si sa va dea raspuns, iar daca cele sesizate de dvs. se confirma, societatea angajatoare va fi obligata de catre ITM sa va achite drepturile restante si i se va aplica eventual si o amenda. Daca nu veti fi multumit de rezultat, puteti apela la instanta.
22.07.1974 a scris:

Nu va precipitati atat de tare sa ajungeti in instanta. O modalitate mai rapida si mai simpla este aceea de a trimite o sesizare la ITM (Insp. Teritorial de munca din judetul dvs.) in care sa expuneti problema dvs. iar ei au obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa cerceteze reclamatia dvs. si sa va dea raspuns, iar daca cele sesizate de dvs. se confirma, societatea angajatoare va fi obligata de catre ITM sa va achite drepturile restante si i se va aplica eventual si o amenda. Daca nu veti fi multumit de rezultat, puteti apela la instanta.

Sunt curioasa sa vedem cum va obliga ITM sa va plateasca concediul de odihna neefectuat. Din ceea ce stiu eu, ITM ii va pune in vedere sa va achite aceste drepturi banesti, iar in caz de neconformare va sanctiona angajatorul, aplicandu-i o amenda.
Doar instanta de judecata, prin hotararea pronuntata va obliga angajatorul la plata concediului de odihna neefectuat. In caz de nerespectare a acestei hotarari, angajatorul va raspunde penal.

Alte discuții în legătură

Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)
Refuz plata salariu compensatoriu si plata zile de concediu neefectuate macovei adina macovei adina Buna ziua, Angajatorul refuza sa imi plateasca salariu compensatoriu si zilele de concediu neefectuate.Am facut sesizare la ITM, au fost in control iar ... (vezi toată discuția)
Important! zile de co neefectuate neplătite Alice 2022 Alice 2022 Bună ziua! Am lucrat într-o firmă în perioada 10.10. 2015-01.04.2022. Am așteptat până la data de 17.05.2022 ca angajatorul să îmi dea să semnez ... (vezi toată discuția)