avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare in judecata pentru neplata concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare in judecata pentru neplata concediului de odihna neefectuat

Bunaziua tuturor,
Am lucrat la o societate din 22.09.2008 pana in 10.04.2009 data la care s-a desfacut contractul de munca -lichidare la zi, cu acordul partilor. Trec peste faptul ca ultimul salariu pentru perioada 01-10.04 l-am primit de doar o saptamana si revin la intrebarea Cum pot primi in instanta drepturile salariale aferente concediului de odihna neefectuat?

Am citit forumul si am ajuns la urmatoarea concluzie, va rog confirmati / infirmati pasii care ii voi urma:

1. redactarea unei scrisori cu confirmare de primire pe care sa o inaintez societatii prin care sa ii aduc la cunostinta obligatia platii drepturilor si consecintele neplatii acestora;

2. Chemarea in judecata a angajatorului dupa un inteval de 7 zile de la primirea confirmarii;

3. Litigiile de munca nu se platesc dar daca mi se face surpriza sa mi se puna in fata documente care nu le-am semnat(cand zic asta ma gandesc la faptul ca inclusiv salariul primit nu l-am semnat nicaieri,concediul de odihna la fel) ce voi putea face?...chemare in judecat pe penal cu expertiza grafologica?...daca da care sunt sansele sa castig...intrucat expertiza are un pret ridicat, e destula mafie si prin tribunale, etc.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
ContSters92498, utilizator
Cel mai recent răspuns: 22.07.1974 , utilizator 23:04, 10 Iunie 2009
Nu cred ca angajatorului ii va conveni sa plateasca amenzi peste amenzi, daca nu va indeplini masura dispusa de ITM, iar amenzile, din cate stiu eu, nu sunt tocmai mici.
Plus ca daca nu confirmi ca ai efectuat masurile dispuse, mai vin odata in control, mai gasesc si altceva de amendat... si uite asa s-ar putea ca omu sa-si primeasca banii :)
Refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire măsurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, în limitele şi cu respectarea prevederilor art. 6 şi 19 din Legea nr.108/1999, constituie contraventie şi se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Dupa cum vedeti este mai rentabil pentru angajator sa plateasca concediul neefectuat, deci primul pas recomandat este sesizarea ITM-ului si abia apoi instanta.
Tocmai, insa din punctul de vedere al avocatului, cel mai simplu e sa recomande introducerea unei actiuni in justitie. Lucrurile se rezolva insa mult mai simplu, prin sesizarea ITM-ului, asa cum am aratat mai sus, fara termene peste termene de judecata, fara amanari, care pot prelungi un eventual proces ani de zile. ITM-ul chiar isi face treaba, si spun asta din proprie experienta, iar daca n-ai confirmat, intr-adevar, indeplinirea masurilor dispuse, pot sa-ti dea amenzi usturatoare, pot sa mai gaseasca (si cu siguranta vor gasi) si alte nereguli, deci, evident, e mai convenabil, dpdv financiar, pt. societate, sa achite fostului salariat totate drepturile ce i se cuvin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata salariu compensatoriu si plata zile de concediu neefectuate macovei adina macovei adina Buna ziua, Angajatorul refuza sa imi plateasca salariu compensatoriu si zilele de concediu neefectuate.Am facut sesizare la ITM, au fost in control iar ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi salariale catalina76 catalina76 Buna ziua, De aproape o luna de zile, mi-a incetat contractul de munca (restrangere de activitate..preaviz..toate cele). Fostul patron refuza sa-mi ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Am avut un contract individual de munca de 4 ore, in perioada 26.08.2013 - 09.09.2014. In decizia de incetare a raportului de munca scrie ca ... (vezi toată discuția)