Buna ziua
Am si eu o problema si nu i dau de cap.
Sotia mea a nascut pe 22 aprilie 2013 si a optat pentru concediul de crestere copil pana la un an. Ulterior, a aparut o problema si baietelul a fost diagnosticat cu asm bronsic ... . Pe data de 14 martie 2014 (inainte de termenul de a se duce la serviciu) a fost emis certificatul de handicap, prelungindu-se astfel concediul de crestere a copilului cu handicap cu un an, pana la 13 martie 2015. Mentionez ca in martie trebuie sa ne prezentam la comisie in vederea prelungirii pe inca un an.
Nelamurirea mea este urmatoarea: din cate stiu mama trebuie sa se prezinte la serviciu cu o luna inainte de a face copilul 1, 2 sau 3 ani, in cazul nostru, luna in care tatal ar trebui sa intre in concediu.
Angajatorul sustine ca mama trebuie sa se prezinte la serviciu cu o luna inainte de a expira certificatul medical si decizia de suspendare a cim, adica 13 februarie 2014, decalandu-se astfel cu 2 luni concediul.
Ma puteti ajuta, pentru ca de la primarie m au spus ca trebuie tot pe 13 februarie si nu mi se pare normal.
Avand in vedere dispozitiile legale, in ceea ce priveste cazul meu, nu reiese de nicaieri acest aspect.
Care este data intoarcerii la serviciu? 13 februarie sau 13 martie
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...
3. - Daca nu se prelungeste certificatul de handicap (valabil pana implineste copilul 3 ani) atunci mama trebuie sa reia activitatea pe 14 februarie 2015 (daca ultima zi de valabilitate a certificatului de handicap este 13 februarie).
- Daca se prelungeste certificatul de handicap pana la varsta de 3 ani a copilului atunci mama trebuie sa reia activitatea pe 23 martie.
Buna seara.
Valabilitatea certif de handicap este de la 14 martie 2014 pana la 13 martie 2015.
Copilul face 2 ani pe 22 aprilie 2015.
Daca nu mai prelungim certificatul,mai exact cand trebuie sa mearga la serviciu pe 13 martie 2015(cand expira valabilitatea certif de handicap) sau pe 13 februarie (cu o luna mai devreme, luna tatalui).
Va multumesc
1. Dvs. ati optat initial pentru CCC pana la varsta de 1 an dupa care ati prelungit CCC pe baza certificatului de handicap pentru copil.
2. In aceasta situatie, daca nu se mai prelungeste certificatul de handicap, trebuie sa reluati activitatea imediat dupa expirare certificatului de handicap.