avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea contractului de munca

Buna ziua. Am semnat un contract de munca cu data de 23.09.2014 in care scrie ca salariul de baza este de 1378 lei brut, iar net 1012 lei, perioada nedeterminata cu durata de 8 ore pe zi, de luni pana vineri, iar sambata si duminica liber, dar in contract nu se specifica cate zile libere am pe saptamana. Ca urmare, in luna decembrie, angajatorul mi-a spus ca trebuie sa vin si sambata tot 8 ore, (doar pe perioada sarbatorilor), bineinteles la aceiasi bani. Am avut zile libere pe 24 si 25 decembrie.
In luna ianuarie angajatorul mi-a spus ca trebuie sa vin in continuare si sambata,pentru ca au crescut vanzarile, dar ca nu are cum sa imi dea a doua zi libera pentru ca nu are cine sa vina locul meu, eu fiind singurul lui angajat si ca daca nu vreau, nu o sa imi mai dea 1012 lei, ci 800 lei, pentru ca nu are vanzare.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca are dreptate si este legal ce face.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 19 Ianuarie 2015
1. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.(art.113 alin.1 C.mun.)

... perioada nedeterminata cu durata de 8 ore pe zi, de luni pana vineri, iar sambata si duminica liber, dar in contract nu se specifica cate zile libere am pe saptamana. ...


Raspunsul l-ati mentionat dvs , sambata si duminica liber.

2. In situatia in care lucrati sambata si/sau duminica atunci veti beneficia de :
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca ori in regulamentul intern

- de o zi libera in alta zi a saptamanii.

3. unoastem ca procedura este la fel de greoaie ca in cazul cercetarii disciplinare.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament de ordine interioara valivaru valivaru Poate angajatorul, sa oblige angajatii pe R.O.I. sa muncesca, sambata si dumineca adica {8 ore pe zi 5 zile pe saptamana liber 2 zile nu sambata si duminica} ... (vezi toată discuția)
Turnus legal? mary222 mary222 buna ziua.de cateva sapatmani angajatorul nostru a hotarat sa muncim in turnus mai exact sase zile pe saptamana cu doua pauza in trei schimburi.Suntem pontati ... (vezi toată discuția)
4 schimburi aprilia12 aprilia12 Buna ziua. As dori sa aflu daca urmatorul tip de program de lucru este legal si daca nu ce as putea face... 2 zile schimbul 1 2 zile schimbul 2 2 zile ... (vezi toată discuția)