avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie pentru cresterea copilului

Daca cineva cunoaste legislatia privind acordarea acestei indemnizatii, as vrea si eu o mica lamurire. Cazul concret este urmatorul :
Copilul s-a nascut in august 2008. Sotia a facut concediul postnatal si concediul pt. cresterea copilului. Incepand cu 01.01.2009 i s-a acordat, potrivit legii, indemnizatia in valoare de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.
Incepand cu 01.07.2009 sotia trebuie sa se intoarca la serviciu intrucat are o functie care reclama prezenta ei. S-a nimerit ca eu am ramas fara serviciu, si cum nu avem cu cine sa lasam copilul, urmeaza sa fac eu o cerere pentru a primi aceasta indemnizatie. Problema e ca intre septembrie 2008 (dupa nasterea copilului) si pana in prezent eu am schimbat 2 locuri de munca (ambele cu salarii mult mai mici decat cel avut inaintea nasterii copilului). Serviciul public al primariei unde am depus cererea pentru indemnizatie imi cere sa fac dovada veniturilor de la ultimul angajator. Eu cred ca indemnizatia care mi se cuvine trebuie calculata dupa veniturile realizate inaintea nasterii copilului, fiind vorba de un drept (al parintelui) care se naste la data nasterii copilului. Am dreptate sau nu ? Cu alte cuvinte : mi se calculeaza indemnizatia dupa veniturile din ultimul an inaintea nasterii copilului, sau dupa veniturile din ultimul an dinaintea depunerii cererii ? Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: triton10 , utilizator 23:34, 10 Iunie 2009
Eu cred ca legea spune clar ca e vorba de veniturile obtinute inainte de nasterea copilului:

OUG 148/2005 (Legea 7/2007):
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

Norma metodologica de aplicare a OUG 148:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
Puteti citi si topicul www.avocatnet.ro/content/for...
unde sunt pagini intergi de intrebari si raspunsuri.

Si parearea mea este ca se iau in calcul veniturile anterioare nasterii copilului.
Cu siguranta se iau in calcul veniturile anterioare nasterii copilului. Suspendati-va contractul cu data intoarcerii sotiei la serviciu.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului maria_p_ioana maria_p_ioana Sunt insarcinata in luna a 5a avand un contract de munca din 21 august 2009 si cu o presusa data a nasterii in 9 iulie 2010, prin urmare in momentul nasterii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil diana_ungureanu diana_ungureanu Buna ziua,sunt angajata cu contract de munca din data de 29 iunie 2009, iar pe data de 10 iunie a.c. am nascut o fetita prematur (la 8 luni), data nasterii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil!!!!!!!!!rog raspuns urgent! dana enaceanu dana enaceanu Am lucrat in invatamant 6 ani fara intrerupere,acum sunt PFI .Din ce m-am documentat pana acum se precizeaza sa existe 12 luni cotizate anterior datei de ... (vezi toată discuția)