avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... penalitati impozit PFA - titular decedat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

penalitati impozit PFA - titular decedat

buna ziua,

va solicit un sfat in legatura cu urmatoarea speta: tatal meu a desfasurat activitate independenta ca expert contabil, impozitul fiind stabilit pe baza venitului estimat, urmand a se efectua plati trimestriale si apoi, la sfarsit de an, pe baza venitului realizat se stabilea suma de plata sau de recuperat.
in 2008, in urma decesului tatalui meu in nov. 2007, am intocmit declaratia de venit si am depus-o la administratia financiara impreuna cu o cerere de inchidere dosar si registre fiscale, cerere ce a fost acceptata, registre inchise, functionara care gestiona activitatea tatalui eu comunicandu-mi totodata verbal ca nu mai este nicio procedura de urmat si ca totul se va inchide.
la inceputul anului 2009 am primit o adresa de la administratia financiara in care se comunica suma de restituit de catre stat pentru impozitul platit in plus aferent anului 2007.
mergand inca o data la administratie, am primit vestea ca tatal meu avea datorii neachitate catre administratia financiara incepand cu 2001-2002, si anume nu achitase platile cu caracter anticipat pentru impozitul pe venit.
nu am gasit in documentele tatei chitante aferente, prin urmare nu pot demonstra daca a fost platit sau nu. in acelasi timp, mergand pe varianta ca nu au fost platite, consider ca nici diferenta stabilita ca fiind achitata in plus nu a fost ridicata.

am depus in februarie 2009 o noua cerere catre administratia financiara prin care solicitam sa se calculeze restantele la nivelul venitului realizat si nu cel estimat si sa mi se anuleze penalitatile calculate de la momentul inchiderii registrelor fiscale pe motiv ca nu am fost informata in acest sens si as fi platit restantele inca de atunci.

pe data de 3 iunie am primit prin posta (scrisoare simpla, fara confirmare de primire) o adresa datata martie 2009 (nu pot crede ca posta romana a ratacit pt 3 luni aceasta scrisoare!) in care era doar mentionat soldul creantei si restantei calculate. nicio alta mentiune.

solicitarea mea catre Administratia Financiara era destul de simpla: sa se calculeze impozitul datorat aferent veniturilor efectiv realizate si penalitatile aferente excluzand cele din ultimul an pentru ca din vina lor nu am fost informata si nu impozitul calculat la nivelul venitului estimat (intotdeauna venitul realizat a fost mai mic decat cel estimat).

va rog un sfat: exista temei sa merg mai departe in conditiile in care nimeni de la administratia financiara nu este dispus sa verifice situatia in amanunt sau sa achit datoria deoarece solicitarea mea este mult prea complicata ?

multumesc anticipat si astept cu nerabdare opinia Dvs.
Cel mai recent răspuns: magdalena-lucretia , utilizator 21:39, 9 Iunie 2009
Pentru anii 2001-2002 intervine prescriptia , adica eu cred ca acele sume nu mai sint datorate , fiind mai vechi de 5 ani.

Cu mare interes doresc si eu opinia unui jurist in interpretarea urmatorului text din codul de procedura fiscala :
Art. 29
Drepturile şi obligaţiile succesorilor
(1) Drepturile şi obligaţiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului în condiţiile dreptului comun.

In conformitate cu art. 25 alin.(1) lit.a) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care statueaza expres faptul ca debitori devin mostenitorii care au acceptat succesiunea contribuabilului debitor, inteleg ca dvs sunteti debitor la AFP, in locul tatalui pentru plata impozitului pe venit. In ceea ce priveste prescriptia , aceasta se intrerupe in cazul in care sunt plati ulteriaore, astfel cei cinci ani se calculeaza de la data ultimei plati. Daca AFP are sa va returneze bani, aceasta se va face dupa ce se acopera toate creantele referitoare la impozitul pe venit. Majorarile de intarziere pentru debite calculate si neachitate la un venit estimat mai mare decat cel realizat, se recalculeaza incepand cu 01.01 a anului urmator celui de impunere la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala, conform art. 120 alin.(6) lit.c) din O.G. nr. 92/2003. Toate aceste lucruri le gasiti in ordonanta amintita anterior si e bine sa le lamuriti cu administratia financiara, prin investirea lor printr-o adresa scrisa, in acest sens, la care sunt obligati sa va raspunda in scris in termen de 30 de zile, dupa care va puteti adresa instantei. Mult succes!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate-impozit pe venit intreprindere individuala DonCurent DonCurent buna ziua,am incercat sa duc la fisc declaratia 200 si nu a vrut sa o primeasca momentan spunind ca termenul e 15 mai sau eventtual 25 mai si nu o poate ... (vezi toată discuția)
Suma de plata impusa de catre casa de sanatate manug manug Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate in urmatoarea situatie.Tatal meu a fost titularul unei PFA pana in anul 2009.A primit de la Casa de ... (vezi toată discuția)
Impozit 2010 - pfa psih psih Buna ziua, Luna aceasta am finalizat actele pentru infiintarea unui cabinet de psihologie, inclusiv obtinerea C.I.F. Impozitul pt. anul 2010 se plateste ... (vezi toată discuția)