avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Folosirea numelui de familie al mamei alaturi de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Folosirea numelui de familie al mamei alaturi de numele de familie actual.

Pot folosi numele de familie al mamei alaturi de numele de familie actual ?
De mentionat ca nu am efectuat schimbarea de nume in acte,datorita autoritatilor criminale.
Pot sa il folosesc macar ca pseudonim alaturi de numele actual de familie ?
Doresc sa folosesc acest pseudonim cand depun cereri si cand ma semnez,binenteles alaturi de numele actual de familie.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:07, 20 Ianuarie 2015
raoul@ a scris:

Pot folosi numele de familie al mamei alaturi de numele de familie actual ?


Adica langa numele maghiarizat sa-l puneti pe cel romanesc. Pai asta nu inseamna ca se va putea face abstractie de cel maghiar. Deci orice ati scrie tot acolo ajungeti. Legal nu puteti depune cereri in care sa va mentionati numele scris dupa bunul plac ci doar conform actelor de identitate. Cereti schimbarea numelui pe cale administrativa, ori casatoriti-va cu un roman get beget daca procedura de schimbare a numelui vi se pare greoaie(cu toate ca nu este).Oricum ma bucur ca mi-a fost dat sa aud si eu un maghiar care vrea sa fie roman. :love2:
Daca puteti demonstra ca in registrele de stare civila mama dvs. era de nationalitate romana, iar numele dvs.(daca este cel al mamei dar scris in limba maghiara)a fost maghiarizat fortat solicitati o traducere a sa inapoi in limba romana din limba maghiara si depuneti la starea civila de la locul inregistrarii nasterii dvs. o cerere prin care solicitati eliberarea unui alt certificat de nastere in ortografia limbii materne in temeiul dispoziţiilor cuprinse în art. 20 din Ordonanţa de Guvern nr.41/2003.
Art. 20. - (1) Persoana al carei nume sau prenume a fost inregistrat in actele de stare civila tradus in alta limba decat cea materna ori cu ortografia altei limbi poate cere inscrierea, prin mentiune pe aceste acte, a numelui de familie ori a prenumelui, retradus sau cu ortografia limbii materne, atat la rubricile care il privesc pe titular, cat si la cele privind parintii.
(2) Cererea se depune la serviciul public care are in pastrare registrul de stare civila si se aproba de catre primar.
(3) Pe baza acestei aprobari se inscriu mentiunile corespunzatoare pe marginea actelor de stare civila respective.
(4) Cererea se poate depune de petitionar si la primaria din localitatea de domiciliu, care o va trimite spre solutionare serviciului public competent si va comunica petitionarului modul de solutionare.
(5) Efectele aprobarii date in conditiile prevazute la alin. (1) si (2) se extind asupra copiilor minori ai persoanelor in cauza, iar cand sotii au nume de familie comun, efectele se extind si asupra celuilalt sot, in ambele situatii, daca acesta din urma isi da consimtamantul. Cand sotii nu se inteleg in ceea ce priveste extinderea efectelor aprobarii asupra copiilor minori, decide autoritatea tutelara.
(6) Inscrierile facute in temeiul acestui articol se comunica serviciilor publice locale in raza carora domiciliaza persoanele in cauza.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor cu acordul tatalui primavera1234 primavera1234 Tatal minorului este de acord cu schimbarea numelui minorului incredintat mamei. Care sunt pasii de urmat pentru acest lucru? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor sau schimbare nume mama ? tia-maria tia-maria Buna ziua ! In speranta ca ma veti ajuta, va expun urmatoarea problema: Am un copil rezultat in urma unei relatii de concubinaj. Acesta este recunoscut ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie. ce e de facut ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Daca o persoana vrea sa isi schimbe numele de familie (si eventual sa stearga unul din numele mici) trebuie sa se adreseze instantei de judecata ... (vezi toată discuția)