avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere gravida in urma desfiintarii postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere gravida in urma desfiintarii postului

Buna ziua,
Banca la care lucrez a fost preluata de o alta banca.
1 Noua banca are dreptul sa imi desfiinteze postul(prin inchiderea punctului de lucru), in conditiile in care sunt insarcinata in 7 luni?
2 Ar trebui obligatoriu sa semnez act aditional la CIM si sa trec ca angajata pe noua banca inainte de a-mi expira concediu postnatal?Ma gandesc ca daca nu mai exista vechiul angajator si nu semnez trecerea pe actuala banca, nu mai am unde sa ma intorc dupa cele 12 luni de CCC.Am inteles ca transferul angajatilor pe noua companie dureaza 6-7 luni, intre timp eu trebuie sa intru in concediu crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 20 Ianuarie 2015
Art. 60. C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Prin urmare, incetarea raportului de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. - art.60 alin.2 C.mun.

Este greu de anticipat ce va face un astfel de angajator. Insa probabil ca va decide concedierea dvs . In acest sens:
- puteti beneficia de somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Perioada somajului va fi suspendata pe durata acestor concedii si se va relua la terminarea lor.

- aveti dreptul sa contesati decizia angajatorului laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea in justitie este scutita deplata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Concediere gravida mada_gigi mada_gigi Buna ziua, sunt insarcinata in 25 de saptamani si lucrez la un magazin tip franciza.Patronul nu mai are bani sa sustina afacere si la sfarsitul luni isi ... (vezi toată discuția)
Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)