avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal si postnatal obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal si postnatal obligatoriu?

As dori sa stiu daca sunt obligata sa iau concediul prenatal si postnatal.daca il iau imi plateste statul?sau de unde lucrez? si la un salariu de 25 mil lei vechi net cat iau pe perioada acestui concediu, concret in mana.multumesc.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 18:52, 9 Iunie 2009
concediu de maternitate are maxim 126 de zile (cal;endaristice) din care minim 42 de zile trebuie sa luati dupa ce nasteti daca veti beneficia de concediu de crestere a copilului pana la doi ani.

El se acorda in baza unor certificate medicale de la medicul dvs, le depuneti la angajator si se platesc de catre firma angajatoare care isi va deconta sumele respective de la Casa de sanatate (fondul FNUASS).

pentru stabilirea indemnizatiei se calaculeaza intai o indemnizatie zilenica, care este media veniturilor dvs pe ultimele 6 luni anterioare primei ziel de concediu - impartite la nr de zile lucartaore din aceste ultiem 6 luni.

media zilnica se inmaulteste cu nr de zile lucartaoare din medical si apoi se aplica un procent de 85% si asa aveti calculata indemnizatia bruta lunara.

Din aceasta indemnizatie bruta se va retine contributia la pensie raportata la 1 salariu minim pe economie.
Nu se mai retine contributia la sanatate si nici la somaj.
deasemenma nu se retine nici impozit la aceasta indemnizatie.
1. Nu va obliga nimeni sa luati concediu de maternitate. Cunosc cazuri de mame care nu si-au luat acest concediu.
2. Indemnizatia de maternitate se plateste de catre stat si este 85% din media pe ultimele 6 luni, premergatoare intrarii in concediu de maternitate.
3. Va ganditi la cati bani puteti lua, si nu e rau asa, dar la binele copilului ce se va naste cine se gandeste?
4. Medicul este cel care va poate sfatui daca puteti duce sarcina fara probleme si fara concediu de maternitate.
Sanatate!
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Concediu pre si post natal nu va obliga nimeni sa luati, dar presupun ca nu puteti incepe lucrul chiar a doua zi dupa ce nasteti, nu?
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Trebuie sa va luati minim 42 zile concediu postnatal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu lauzie AndreeaAspra AndreeaAspra Buna seara.Daca imi iau doar 30 zile concediu prenatal restul de 96 de zile se considera concediu postnatal si este platit 85%din brut sau sunt platite doar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal angelica82 angelica82 Buna seara Doresc sa stiu ce bani am de luat pe luna Octombrie, fiind in concediu prenatal.Am contract cu 8 ore,si salariu minim pe economie,fara alte ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)