avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto, hartie de mana
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto, hartie de mana

Buna seara!Acum aproximativ doua saptamani am facut un accident auto soldat cu avarierea masinii celui cu care m-am intersectat.Accidentul s-a produs din cauza meape fondul neatentiei si neacordarii de prioritate.Eu i-am propus celui cu care m-am accidentat sa facem amiabila.Deoarece abia cumparasem masina eram ferm convinsa ca detin rca valabil dar s-a dovedit ulterior ca nu a fost asa.Rca-ul expirase.Am convenit de comun acord sa mergem la un service sa estimam aloarea daunelor.Cel de la service mi-a facut o estimare.Am hotarat sa platesc contravaloarea daunelor si in acest scop am facut o hartie de mana cu datele mele si ale celui cu care m-am ciocnit explicand cele petrecute si faptul ca i-am dat o suma de bani pe care el a semnat-o.Acum dupa 2 saptamani el imi cere mai multi bani si zice ca merge la politie daca nu ii dau banii.Ce e de facut?Cum sa scap din asta?Ma pot folosi de hartia facuta ?Il pot da in judecata pt abuz de incredere?Cineva mi-a zis ca omul ma santajeaza!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:28, 5 Februarie 2015
Puteti sa faceti plangere penala pentru santaj. Este adevarat.
sau inselaciune?
pai trebuia sa mergeti la Politie, nu ai cum sa repari o masina in mod legal daca nu inchei o amiabila (nu e cazul, nu aveati RCA) sau nu declari accidentul la politie...
asta o stiam si eu!Nu?Va rog sa va abtineti de la comentarii daca nu stiti despre ce vorbim.
Dar D-voastră știți despre ce vorbiți?

De fapt vorbiți despre faptul că ați provocat un accident rutier cu daune materiale, fără să aveți încheiată polița de asigurare obligatorie RCA.

În acest condiții, legal era să anunțați accidentul la poliție. Ați ales însă varianta mai „simplă” (după părerea D-voastră) de a încheia o „mică înțelegere” cu cel care a suferit dauna.

În aceste condiții, păgubitul poate pretinde că nu a evaluat corect cuantumul daunelor la momentul înțelegerii, motiv pentru care vă cere o diferență de bani. În varianta aleasă de D-voastră, va fi greu să aveți un control asupra modului în care cel păgubit își evaluează dauna.

„Amenințarea” cu sesizarea poliției nu reprezintă în nici un caz amenințare în sensul penal al faptei și nici pe departe „înțelăciune”.

Puteți să nu-i dați nimic, iar dacă va sesiza poliția veți fi sancționată pentru că nu ați anunțat accidentul în 24 de ore. În acest caz, daunele se vor stabili (dacă nu vă înțelegeți) de către instanță, luându-se în calcul și procesul verbal încheiat de poliție, cu privire la vinovăția celui care a provocat accidentul.

Dacă nu vreți în nici un fel să aveți treabă cu poliția, puteți să vă înțelegeți în continuare cu cel păgubit, dar ar fi bine (de data asta) să aveți mare grijă ce fel de înțelegere încheiați cu acesta.

Cam despre asta cred că vorbiți...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune produse tertilor in zborul cu drone CUchina12 CUchina12 Buna ziua! In cazul in care zbor o drona (750g) cu camera video si se intampla sa cada in capul cuiva sau pe masina si sparge un parbriz, eventual. Daca ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Rog sfat sonny123 sonny123 buna ziua am intrat pe acest forum in speranta ca voi gasi un raspuns la situatia in care ma aflu. o sa spun direct. am provocat un accident anul trecut si ... (vezi toată discuția)