Buna ziua, va prezint urmatoarea situatie si va rog sa imi oferiti sfatul dumneavoastra pentru rezolvarea pe cale legala a problemei: un angajat al societatii a fost gasit, in urma controalelor effectuate de oameni cu atributii in aceasta privinta, cu un minus privind cantitatea de carburant a masinii pe care o conduce. A fost cercetat disciplinar, dar nu a recunoscut in mod direct fapta in fata comisiei, fiind destul de evaziv in aceasta privinta. Cum i se poate imputa prejudiciul constand in cantitatea de carburant ce nu poate fi justificata. Care e procedura legala si pasii de urmat? Codul Muncii (raspunderea patrimoniala) e destul de sumar prezentat. Multumesc.
Imi cer scuze, am editat mesajul pentru a fi mai bine inteles. A fost chemat in fata comisiei de disciplina, dar prin referatul depus nu a recunoscut in mod direct lipsa cantitatii de carburant, ci a prezentat sirul evenimentelor privind alimentarile si verificarile effectuate in perioada reclamata. Din ce am citit din Codul Muncii, consider ca, daca nu se rezolva amiabil fapta trebuie dedusa judecatii. In cazul in care se rezolva amiabil, ce acte trebuiesc intocmite si semnate de catre angajat?
Multumesc
1. In primul rand, nota de constatare si evaluare a pagubeui.
2. In al doilea rand, daca este acceptata de catre salariat se va incheia un acord cu privire la plata prejudiciului.
Trebuie sa aveti in vedere ca, valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie (975 x 5 = 4875 lei)
Acord ar trebui sa mentina:
- recunoastea de catre angajat ca v-a produs o paguba;
- descrierea prejudiciului;
- cuantumul acestuai si modul de evaluare alui;
- plata prejudiciului printr‑o singura rata si data la care se face aceasta, sau plata acestuia in rate la momentul virarii salariului ori la diferite alte date.
Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare: exista un format standard al acestei note de constatare si evaluare sau se poate intocmi de catre angajator, respectand anumite conditii?