avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la vizita copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la vizita copilului minor

Sotia a parasit domiciliul impreuna cu copilul minor in data de 25.09.2014. Nici unul din noi a solicitat divortul dar de la acea data i-mi permite sa ma intalnesc cu minorul doar cand vrea ea.(in aproape 4 luni am stat max 10-12 zile cu copilul si alea la insistentele copilului).Ce drepturi asupra vizitarii lui am pana la o solutionare a relatiei cu sotia? Sau cine hotaraste?? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters257745 , utilizator 12:01, 24 Ianuarie 2015
Puteti sa faceti o cerere de stabilire program vizitare minor pe calea ordonantei presedintiale.
Este o actiune urgenta, care stabileste numai programul de vizita, nu si relatia cu sotia.
Daca va înțelegeti cu privire la toate aspectele puteti merge la un notar si puneți pe hârtie tot ce doriți ( divort, nume, pensie, program de vizita). In caz contrar, investiți instanta cu o astfel de cerere si obtineti o hotarare in acest sens, care este obligatorie.
Daca credeti ca va puteti intelege cu ea mergeti la mediator ca sa incheiati un acord.
[editat]
Daca nu va intelegeti trebuie deschis proces.Insa fara a deschide si divort, procesul cu dreptul la vizita poate sa fie foarte complicat pentru dvs. in sensul ca puteti avea surpriza sa se respinga actiunea.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
puteti avea surpriza sa se respinga actiunea.

Si cam care sa fie motivul ? Ca trebuie sa divorteze de nevasta daca vrea sa isi vada copilul ?
Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Art. 496
(1) Copilul minor locuieste la parintii sai.
(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.
(3) In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit varsta de 10 ani. Dispozitiile art. 264 raman aplicabile.
(4) Locuinta copilului, stabilita potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbata fara acordul parintilor decat in cazurile prevazute expres de lege.
(5) Parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, la locuinta acestuia. Instanta de tutela poate limita exercitiul acestui drept, daca aceasta este in interesul superior al copilului.

Dupa cum vedeti... nicio legatura cu divortul.
Cereti cum v-a sfatuit d-na avocat sa aveti un program de vizita pe calea ordonantei si daca nu vreti sa divortati, cereti acelasi lucru si pe calea dreptului comun.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Daca nu mai locuiesc impreuna se pot reintegra locativ.

Fara divort pe rol inseamna ca s-au inteles sa se desparta amiabil.
Dar...nu divorteaza...

Dreptul de a vedea copilul il poate avea si cel care locuieste impreuna cu sotia intr-o casa mare dar nu il poate vedea ca mama il ia...
Dar il vede de la distanta...oricum...si daca il vede de la distanta dar nu prea are cum sa comunice inseamna ca si poate sa strige la el...si sa converseze...mai mult sau mai putin...de la distanta...

Aveti practica care sa infirme ceea ce zic eu?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala elamincu elamincu as vrea sa stiu cum se efectueaza o ancheta sociala pt un minor in cazul unui divort,se face la domiciliul parintelui la care ramane in custodie sau copilul in ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului boncioagailie boncioagailie din luna mai 2012 sotia a plecat in romania din italia cu motiv ca mama ei nu mai poate singura cu copilul nostru care ramasese in grija ei cu 4 ani in ... (vezi toată discuția)