avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia copilului

din luna mai 2012 sotia a plecat in romania din italia cu motiv ca mama ei nu mai poate singura cu copilul nostru care ramasese in grija ei cu 4 ani in urma.Din vara vrea sa divorteze de mine si de sarbatori nu m-a lasat sa vad copilul decit de 2 ori si asta in prezenta lor .Intrebarea mea este daca pot sa obtin un drept de vizita fara sa divortez? Pentru ca eu in prezent nu vreau sa divortez mai ales ca lucrez in italia si nu pot sa vin in tara decit iarna 2 sapt si vara 3 sapta. Cum as putea sa petrec cu copilul macar 1 saptamina iarna si 1 vara avind o relatie buna cu copilul de nici 8 ani. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:28, 14 Ianuarie 2013
Un astfel de lucru se poate face doar pe cale amiabila prin intelegere cu fosta sotie. Daca nu reusiti direct incercati sa mergeti impreuna la un mediator cand reventiti in tara, in fata caruia sa faceti o astfel de intelegere. Daca insa isi doreste divortul nu o puteti opri si in cadrul divortului stabiliti si programul de vizita dar si eventuala penise alimentara precum si alte aspecte conexe divortului. Sunt sigur ca doriti sa va asumati si obligatii, nu doar dreptul de a vedea copilul...
Este adevarat ca dupa cum este legea romana in mod normal ar trebui sa divortati ca sa va puteti vedea copilul dar cu mare greutate se poate si altfel...

Daca nu veti avea intelegere va trebui sa dovediti ca nu aveti intelegere.

Sfatul meu ar fi sa trimiteti o notificare cand veniti sa vedeti copilul.
In ziua respectiva sa aveti 2 martori care sa nu fie rude cu dvs. si sa vada ca nu va lasa sa vedeti copilul.
Asa veti reusi.
Daca nu veti proceda asa veti pierde in instanta.
Veti pierde si daca martorul sau ambii martori nu se vor prezenta in instanta ca sa se dovedeasca ca nu va puteti vedea copilul...
Asa este legea si ea trebuie respectata oricum ar fi ea...
Puteti cere in instanta ca minorul sa locuiasca la mama iar dvs sa vedeti copilul dupa un program si fara divort.

Art. 496. -
(1) Copilul minor locuiește la părinții săi
(2) Dacă părinții nu locuiesc împreună, aceștia vor stabili, de comun acord, locuința copilului
(3) În caz de neînțelegere între părinți, instanța de tutelă hotărăște, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială și ascultându-i pe părinți și pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.
(4) Locuința copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinților decât în cazurile prevăzute expres de lege
(5) Părintele la care copilul nu locuiește în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuința acestuia
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca in comun Adrian37 Adrian37 Buna ziua as vrea sa stiu daca fosta mea sotie are dreptul sa plece de la domiciliu cu copilul pe o perioada nedeterminata , fara sa ma anunte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la vizita copilului minor viodascalu79 viodascalu79 Sotia a parasit domiciliul impreuna cu copilul minor in data de 25.09.2014. Nici unul din noi a solicitat divortul dar de la acea data i-mi permite sa ma ... (vezi toată discuția)