avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca in comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca in comun

Buna ziua as vrea sa stiu daca fosta mea sotie are dreptul sa plece de la domiciliu cu copilul pe o perioada nedeterminata , fara sa ma anunte. Mentionez ca avem custodie comuna asupra minorei
Unde s-a stabilit domiciliul copilului si unde a plecat ?
Nu are voie sa schimbe domiciliul copilului daca prin aceasta schimbare va impiedica sa exercitati autoritatea parinteasca.
Mentionez faptul ca nu am un program de vizita dar nici interdictie sa vizitez copilul. Nu este vorba de schimbarea de domiciliu cred ideea de baza este ca de 2 saptamani imi interzice orice fel de legatura cu minora....sicane de tot felul. i-a luat telefonul mobil e tot timpul plecata cu ea, i-a interzis bonei sa imi raspunda la telefon si ea nu raspunde niciodata la telefon. efectiv nu stiu unde este copilul meu....tot aud diverse ca ar fi la mare ca ar fi la munte si fel si fel de minciuni. ce variante am ?
Potrivit art. 496 din noul cod civil ,copilul minor locuieşte la părinţii săi.
Dacă părinţii nu locuiesc împreună aceştia vor stabili de comun acord locuinţa copilului .
Potrivit dispoziţiilor art. 496 alin.3, în caz de neînţelegeri între părţi instanţa de tutelă hotărăşte locuinţa copilului având în vedere concluziile raportului de anchetă psihosocială, ascultându-i pe părinţi, dar mai ales potrivit interesului superior al copilului.

Instanta a mai hotarat o data unde e domiciliul copilului. Va rog, cititi mai atent mesajele utilizatorilor, multumesc.
@ Adrian, de unde stiti ca e plecata de acasa daca nu ati reusit sa vb cu nimeni ?


Chiar daca instanta de judecata a stabilit locuinta copilului ( nu domiciliul acestuia, asa cum ati amintit dumneavoastra ) , parintii pot proceda la schimbarea acesteia, prin buna intelegere.

Articolul 400 Locuinţa copilului după divorţ.
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.

Articolul 496 Locuinţa copilului.
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare
concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit acestui articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege."
După cum puteţi observa, aliniatul (4) permite părinţilor să schimbe locuinţa DE COMUN ACORD.

Orice mutare a mamei , in sensul de a -si stabili resedinta intr-o alta localitate , este permisa .( locuinta copilului fiind oriunde s-ar afla aceasta ).

Neavand un program de vizitare prestabilit, nu sunteti lezat, prin decizia mamei de a se muta in alta localitate.

Raportat la deciziile grabnice, majore , din viata copilului , in cazul in care nu veti reusi sa comunicati eficient cu mama copilului, va puteti adresa instantei de tutela.( cu oceasta ocazie veti solicita si stabilirea unui program de vizitare, intr-un interval de timp prestabilit ).



Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cedare custodie dumbadaniel dumbadaniel Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa ... (vezi toată discuția)
Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)