avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nuda proprietate, uzufruct viager - obligatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nuda proprietate, uzufruct viager - obligatia notarului de a explica termenii juridici

Buna ziua...ma confrunt cu o problema, si nestiind i-mi este destul de greu sa gasesc solutii. Acum 4 ani am cumparat un apartament...am fost la notariat si mi-a facut contract de vanzare cumparare cu ''nuda proprietate''(EU) si clauza de uzufruct viager (mama si fratele) .Am achitat TOATA suma la care a fost estimata proprietatea...Astazi am aflat ca in contract eu sunt doar ''nuda prorietar'' MENTIONEZ ca : nestiind ce inseamna,cand am semnat contractul la aceea vreme...deoarece notarul nu mi-a zis ce inseamna nuda proprietar si uzufruct viager in contractului de vanzare cumparare.Vreau sa stiu daca mai pot face ceva pozitiv.Eu in acest apartament locuiesc decat eu cu mama,iar plus de asta am facut si investiti in apartament....Se poate anula contractul ?...sau daca pot da in judecata cele doua parti si sa-mi recuperez bani ?...Va multumesc.
Buna ziua,

Pe care doua parti vreti sa le dati in judecata? Mama si fratele? Sau notarul si familia dvs?

Actul autentic face dovada deplina pana la inscrierea in fals. Era obligatia notarului sa va explice ce inseamna nuda proprietate, si va fi greu sa dovediti ca nu a facut-o.

Ati putea incerca sa solicitati atragerea raspunderii disciplinara a notarului (desi nu va ajuta practic cu nimic).

Ati putea incerca si sa obtineti anularea contractului ca fals deoarece nu corespunde realitatii (dvs ati declarat ca intelegi ce e nuda proprietate si ca sunteti de acord cu clauzele contractului desi nu era adevarat) dar cred ca sansele unui castig de cauza sunt reduse.

Eu cred ca e o problema destul de complexa incat sa fie necesar sa va adresati unui avocat pentru o consultanta amanuntita.

Succes,
Nu inteleg ce va nemultumeste . Sunteti unicul proprietar iar familia dvs. mama si fratele au dreptul sa locuiasca in imobil. Nu ati precizat ce voiati de fapt sa incheiati la notariat si de la cine ati cumparat .
Buna ziua.
Normal pe ''NOTAR'' trebuie sa-l dau in judecata pentru ca nu mi-a spus ce inseamna mai exact '' NUDA PROPRIETATE '' si ce rol are acest termen de cuvant intr-un contract de proprietar.Iar apoi daca trebuie pe ei doi.Din ce am inteles eu ce inseamna "nuda proprietate" este ca eu trebuie sa platesc toate intrebuintarile fata de proprietate(taxe,impozite,renovari ale apartamentului,etc...) iar eu sunt proprietar abia dupa decesul celor doi '' uzufructi viageri '',corect,nu ?...iar pe "uzufruct viager" trebuie sa-l lasa sa locuiasca in acest apartament si cu drept de folosinta la bunurile din el (daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati).Eu in acest apartament am facut investiti majore,pe cheltuiala mea (gresie,faianta,termopane,mobila,etc...).Daca in acest timp ''decedeaza mama'' ,automat fratele meu mai mic are drepturi mai mari ca mine asupra apartamentului in care locuiesc ?.Mentionez ca in acest apartament stau decat eu cu mama.Ce trebuie sa fac mai departe in privinta asta ?
Multumesc.

@D-na Cazacu Ioana.
Am cumparat apartamentul,de la un om oarecare...nu este mostenit de la mama sau frate.
Eu nu doresc dupa ce nu mai este "mama" sa devina proprietar fratele mai mic( mai exact daca vreu sa vand,sa nu pot face nimic fara el )...la notariat nu mi-a spus exact ceea ce inseamna ''nuda propritate si uzufruct viager "...daca stiam ca ''nuda proprietate'' este ca devin proprietar deplin dupa ce ''uzufructi viageri'' nu mai sunt in viata,nu mai face-am acel contract asa (nuda proprietate "EU" si uzufruct viager ''EI'' ),face-am exact invers fara bataie de cap ...efectiv am fost ca sa zic asa ''pacalit'' nu ? . Multumesc.

Editat de modertaor simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Faptul ca nu v-ati informat in prealabil despre semnificatia termenilor " nuda propietate " si uzufructul viager este culpa dvs.Nimeni nu poate invoca propria culpa in apararea sa.De asemenea nimeni nu poate invoca necunoasterea legii ca o cauza de exonerare de raspundere adica nu poti invoca in aparare necunoasterea legii.Daca notarul nu a dorit sa va lamureasca termenii la cererea dvs. , ceea ce e putin veridic, puteati sa mergeti la alt notar sau sa consultati un avocat.O ora de consultatie nu costa foarte mult.DVs. puteti vinde oricind nuda propietate , chiar fratelui dvs, pentru ca e putin probabil sa o cumpere un tert care sa-l tina pe fratele dvs in locuinta pe viata.Daca puteti dovedi dolul ( inselaciunea) in contractul de vinzare- cumparare angajati un avocat pentru instanta.
Vad ca sunteti confuz. Sunteti unicul propietar, chiar din momentul cumpararii, cu toate drepturile si obligatiile legale. Puteti vinde, ipoteca, chiar si distruge propietatea. Cuando se cumpara o propietate se subintelege ca se intra in posesie (folosinta), daca nu se mentioneaza altceva, ca in cazul d-voastra.
In cazul d-voastra, ia-ti spus notarului ca-i cedati mamei si fratelui posesia si de aceea in contract s-a facut mentiunea ca cumparati "nuda propietate" si s-a introdus clauza de "uzufruct viager" pt frate si mama.
Drepturile și obligațiile uzufructuarului
Beneficiarul uzufructului are următoarele DREPTURI:

să folosească bunul și să-i culeagă fructele (de exemplu, va încasa sumele cu titlu de chirie dacă închiriază bunul), dacă părțile nu stabilesc altfel;
să-și apere dreptul și să ceară predarea în folosință a bunului, putând solicita acest lucru și în instanță în caz de refuz al nudului proprietar (prin acțiune confesorie de uzufruct);
să cedeze dreptul de uzufruct altei persoane fără acordul nudului proprietar (contract de cesiune), dacă părțile nu stabilesc altfel prin contract;
să închirieze sau să arendeze bunurile primite în uzufruct, fără a fi necesar consimțământul nudului proprietar;
la încetarea uzufructului, va putea să ceară o indemnizare echitabilă pentru lucrările necesare adăugate, după cum va putea cere o asemenea indemnizare şi pentru celelalte lucrări adăugate sau pentru îmbunătăţirile făcute cu încuviinţarea proprietarului, dacă prin efectuarea lor a sporit valoarea bunului.
Beneficiarul uzufructului are următoarele OBLIGAȚII:

să conservere substanţa bunului, folosindu-l ca un bun proprietar pe toată perioada existenţei dreptului de uzufruct, pentru a-l putea restitui nudului proprietar la încetarea uzufructului.
să efectueze reparaţiile de întreţinere a bunului. Reparaţiile mai importante vor fi în sarcina nudului proprietar, cu excepţia situaţiei în care ele au fost determinate de neefectuarea la timp şi în mod corespunzător a reparaţiilor de întreţinere, situaţie în care vor fi în sarcina uzufructuarului.
să îl anunțe pe nudul proprietar de orice încălcare sau contestare a dreptului de proprietate, sub sancţiunea obligării sale la repararea prejudiciului rezultat din neanunţarea imediată a nudului proprietar despre uzurpările ori contestările dreptului său ce provin de la un terţ.
să respecte destinaţia bunului. De la această regulă există două excepţii: uzufructuarul va putea schimba destinaţia dată de proprietar bunului asupra căruia poartă uzufructul atunci când prin această schimbare crește valoarea bunului sau când nu prejudiciază în niciun fel interesele proprietarului (nudului proprietar).
la preluarea bunului, să facă un inventar al bunurilor mobile şi, pentru imobile, un proces verbal de constatare a stării în care se află, în prezenţa nudului proprietar ori după notificarea lui cu privire la întocmirea acestuia. Acest inventar va cuprinde enumerarea şi descrierea bunurilor mobile, cu menţionarea cantităţii, calităţii, gradului de uzură şi a oricărui alt element necesar determinării cât mai complete a stării în care acestea se prezintă la momentul constituirii uzufructului.
tot la preluarea bunului, dacă părțile nu stabilesc altfel, să constituie o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiilor sale. Garanţia poate fi atât reală - ipotecă imobiliară ori mobiliară -, cât şi personală, sub forma fideiusiunii. Nu vor fi obligaţi să constituie o asemenea garanţie vânzătorul şi donatorul care au vândut ori au donat un anumit bun, rezervându-şi pentru ei dreptul de uzufruct. Nudul proprietar îl poate scuti pe uzufructuar de obligația constituirii garanției.
la momentul încetării uzufructului, să restituie a bunul și să îl despăgubească pe nudul proprietar dacă bunul dat în uzufruct a pierit ori s-a deteriorat din culpa sa. (Pentru enumerarea situațiilor în care poate înceta uzufructul, vedeți secțiunea "Cum se stinge dreptul de uzufruct?" de mai jos)
Drepturile și obligațiile nudului proprietar
Nudul proprietar are următoarele DREPTURI:

să vândă, doneze sau să dispună în alt fel de bun, acesta rămânând și după constituirea uzufructului titularul unei prerogative esenţiale a dreptului de proprietate, anume aceea a dispoziţiei, atât materială, cât şi juridică. Dar, în caz de înstrăinare a bunului, aceasta se va face cu respectarea dreptului uzufructuarului. Proprietarul va putea înstrăina ori greva numai nuda proprietate, al cărei titular rămâne prin constituirea uzufructului.
să-și asigure apărarea nudei sale proprietăţi. Nudul proprietar își poate revendica proprietatea pe calea unei acţiuni în revendicare, dacă bunul dat în uzufruct a intrat fără drept în stăpânirea altei persoane. De asemenea, și posesia pe care el o exercită asupra bunului în calitate de nud proprietar va putea fi apărată prin acţiune posesorie ce poate fi formulată doar împotriva terţilor care i-o tulbură, nu și contra uzufructuarului.
să facă lucrări de sporire a spațiului, inclusiv să construiască pe terenul proprietatea sa o nouă locuință, adăugată la locuința folosită de uzufructuar, fără a modifica însă clădirea ce face obiectul uzufructului în așa fel încât să aducă atingere exercitării dreptului de uzufruct de către uzufructuar.
să dobândească productele bunului, uzufructuarul fiind îndreptăţit să culeagă numai fructele produse de bun. Spre deosebire de fructe, productele se obțin cu consumarea sau diminuarea substanţei bunului (De ex., sunt producte lemnul de la copacii unei păduri, piatra dintr-o carieră etc.)
Nudul proprietar are următoarele OBLIGAȚII:

să suporte sarcinile şi cheltuielile proprietăţii. Atunci când acestea au fost suportate de către uzufructuar, nudul proprietar va fi obligat la rambursarea lor. Părţile pot stabili de comun acord şi un alt mod de repartizare a acestor cheltuieli şi sarcini, fie în sensul preluării lor de către uzufructuar, fie în sensul partajării lor între nudul proprietar şi uzufructuar.
să efectueze reparaţiile mari, respectiv cele ce au ca obiect o parte importantă din bun, care implică o cheltuială excepţională. De exemplu: consolidarea ori reabilitarea structurii de rezistenţă a construcţiilor, zidurile interioare şi/sau exterioare, acoperişul, instalaţiile electrice, termice ori sanitare aferente construcţiilor, înlocuirea sau repararea motorului ori a caroseriei unui automobil ori a unui sistem electronic în ansamblul acestuia. Însă, părţile pot să se înţeleagă să suporte împreună asemenea reparaţii ori ca ele să fie suportate integral de către una dintre ele.
Asta este raspunsul la intrebarea d-voastra.

Cum se stinge dreptul de uzufruct?
Uzufructul încetează în următoarele situații:

Moartea uzufructuarului sau, dacă titlularul este persoană juridică, încetarea personalităţii juridice. Prin urmare, dreptul de uzufruct nu se moștenește de către moștenitorii uzufructuarului deoarece acest drept încetează prin moartea sa;
Expirarea termenului stabilit în contract ca durată a uzufructului;
Consolidare, atunci când persoana are atât calitatea de uzufructuar cât şi pe cea de nud proprietar. De exemplu, dacă în urma dezbaterii succesiunii, nuda-proprietate este moștenită de către uzufructuar;
Renunţare la uzufruct, care se face prin declarație notarială autentică atunci când este vorba de un bun imobil, pentru a putea fi înscrisă în cartea funciară.
Neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe;
Prin hotărârea instanței, la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze. Intanţa poate dispune fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosinţei bunului de către nudul proprietar, cu obligaţia acestuia de a plăti uzufructuarului o rentă pe durata uzufructului;
Când bunul a fost distrus în întregime într-un eveniment care nu putea fi prevăzut şi nici împiedicat (caz fortuit).

Nu inteleg de ce nu ati pus doar mama ca uzufructuar si ati introdus si fratele.
Puteti incerca sa ajungeti la o intelegere cu fratele pt ca si el sa contribuie la cheltuieli. De altfel intra in obligatia sa, a suporta cheltuielile curente (ori parte din acestea) si costul micilor reparatii (ori parte din costul acestora)
La fel, puteti incerca sa ajungeti la o intelegere cu el (sa-i platiti o mica compensatie pt ca sa renunte la uzufruct si dupa moartea mamei sa vindeti propietatea si sa va cumparati alta.
In alta ordine de idei, mama ori fratele oricand pot cere evacuarea propietarului (adica a d-voastra) pt ca dreptul de posesie le apartine doar lor, asa ca purtati-va cu atentie cu ei.

Editat de moderator simontte12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager andu1982 andu1982 buna ziua am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate am achizitionat un apartament si am instituit un drept de ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)