avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida - somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida - somaj

Buna seara
Sunt Gravida in luna a 8 am lucrat la o firma si si am fost disponibilzata anul acest in luna ianuarie sa inchis postul, am fost la somaj si au spus ca nu pot lua somaj pt ca am lucrate doar 8 luni si trebuie cel putin 12 luni consecutiv (inainte de aceste 8 luni lucrate, am fost in concediu postnatal crestere copil ,m-am angajat inainte sa fac un an pentru a beneficia de stimulentul de insertie 500 RON..Ei au spus ca numai pot beneficia de somaj deoarece inainte sa nasc primul copil in 2013 am fost in somaj( si nu se mai ia in considerare lunile inainte de a naste in 2013)
Daca ma puteti sfatui si cu concediul medical inainte de nastere mai pot sa il iau?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:40, 22 Ianuarie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

2. - Dvs. va incadrati la alin. (2) de mai sus.
- Luati legatura cu Casa Judeteana de Asiguirari de Sanatate (CJAS), unde veti duce certificatele de concediu de maternitate, sa va spuna ce acte sa prezentati la prima depunere de certificat medical.
- In mod sigur o sa va ceara o copie dupa decizia de concediere si o adeverinta cu veniturile pe cele 6 luni inaintea concedierii.

3. - Daca veti naste in luna februarie 2015 spuneti ce statut aveti in fiecare luna din perioada martie 2014 - februarie 2015.
- S-ar putea sa beneficiati si de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu anda_24 anda_24 Buna Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate cristinaeli cristinaeli am un copil si as mai dori unul;concediul de maternitate se termina in iulie pe 10.2010, daca as ramane insarcinata in luna februarie l-as naste in noiembrie, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)